Οι Αγγλοι κέρδισαν τη μισή μάχη με τους χαρτογιακάδες της FIFA. Μπορεί να πέτυχαν (έπειτα από ταυτόχρονη προχθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του πρίγκιπα Ουίλιαμ) να άρουν την απαγόρευση της παγκόσμιας ομοσπονδίας να φορεθεί από τους παίκτες της εθνικής Αγγλίας η συμβολική παπαρούνα στο σαββατιάτικο φιλικό με την Ισπανία στο «Γουέμπλεϊ», όμως νιώθουν ότι η μνήμη των νεκρών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δεν τιμάται όπως πρέπει.
«Η παπαρούνα (σ.σ.: poppy στα αγγλικά) πρέπει να φοριέται στη φανέλα, αφού στο περιβραχιόνιο δεν συμβολίζει τίποτα» δήλωσε την Πέμπτη ο Αγγλος διεθνής πρώην ποδοσφαιριστής Ρέι Γουίλκινς και έχει δίκιο. Η FIFA επέλεξε τη σολομώντειο λύση και «διέταξε» να τοποθετηθεί το συμβολικό έμβλημα στα μαύρα περιβραχιόνια των Αγγλων, όμως η poppy φοριέται εδώ και δεκαετίες στο στήθος: στα αριστερά για τους άνδρες, όπου τοποθετούνταν τα παράσημα ανδρείας, και στα δεξιά για τις γυναίκες, εκεί δηλαδή όπου οι χήρες φορούσαν τα παράσημα του εκλιπόντος συζύγου.
Η παγκόσμια ομοσπονδία κατάφερε και πάλι να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της. Απαγορεύει την ανάρτηση πολιτικών και εμπορικών μηνυμάτων σε φανέλες εθνικών ομάδων, αλλά εδώ μιλάμε για ένα εθνικό σύμβολο μνήμης. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει σαν σήμερα (11/11), και συγκεκριμένα την 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918, όταν συνθηκολόγησαν οι (ηττημένοι) Γερμανοί και για τους Βρετανούς η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ιερή.
Το ποδόσφαιρο είχε τη δική του προσφορά
Η έκδοση της Πέμπτης της «Daily Mail» δημοσίευσε ένα πολύ διδακτικό αφιέρωμα στο 17ο Τάγμα του Συντάγματος του Μίντλεσεξ, το οποίο έχει μείνει στην ιστορία ως «Πρώτο Ποδοσφαιρικό Τάγμα» και αποτέλεσε ένα από τα πολλά κεφάλαια του φονικού Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν η «προσφορά» του βρετανικού ποδοσφαίρου στον τετραετή αγώνα της χώρας στα πεδία των μαχών και καλό θα ήταν να μιλήσει κάποιος γι' αυτή την προσφορά του αθλήματος στον κύριο Μπλάτερ...
Λίγους μήνες μετά την έναρξη του Πολέμου το καλοκαίρι του 1914 και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ο τότε βουλευτής Γουίλιαμ Τζόισον Χικς ανέλαβε να συγκροτήσει το 17ο Τάγμα στο Σύνταγμα του Μίντλεσεξ, στο οποίο κατατάχθηκαν ερασιτέχνες ποδοσφαριστές όπως ο Βίβιαν Γούντγουορντ (που είχε θητεία σε Τότεναμ και Τσέλσι και είχε παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 και του 1912) και ο επτά φορές διεθνής Εβλιν Λίντοτ της Λιντς, που ήταν παράλληλα και δάσκαλος και ο οποίος έμελλε να σκοτωθεί στη μάχη του Σιμ στη Γαλλία το 1916. Ηδη ολόκληρη η ομάδα της σκωτσέζικης Χαρτς είχε τεθεί στη διάθεση των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα επτά από τους παίκτες της δεν γύρισαν ποτέ...
Αυτός που υποχρεωτικά κατατάχθηκε στο «Πρώτο Ποδοσφαρικό Τάγμα», αφού είχε πρότερη στρατιωτική υπηρεσία, ήταν ο Αγγλος διεθνής της Μπράντφορντ (και με πέρασμα από πολλές άλλες ομάδες) Φρανκ Μπλάκλεϊ, ο οποίος διακρίνεται στο κέντρο της κάτω σειράς της φωτογραφίας. Από υπολοχαγός προήχθη άμεσα σε ταγματάρχη. Ευτύχησε να επιστρέψει ζωντανός, να συνεχίσει στο ποδόσφαιρο ως προπονητής και να ζήσει για μισό αιώνα ακόμα, μέχρι τα 82 του.
Γύρω από αυτόν σχηματίστηκε άμεσα ένα τάγμα 600 ανδρών, εκ των οποίων οι 122 ήταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά και πολλοί φίλαθλοι που έσπευσαν να πλαισιώσουν τα ινδάλματά τους. Δυστυχώς δεν επέστρεψαν ζωντανοί περισσότεροι από εκατό! Ανάμεσα στους καταταχθέντες ήταν όλη η ομάδα της τότε Κλάπτον (και νυν Λέιτον) Οριεντ, που έχασε τρεις άνδρες στο Δυτικό Μέτωπο, αλλά και ο πρώην παίκτης των Τότεναμ και Νορθάμπτον Γουόλτερ Τουλ.
Διακρίθηκε στα πεδία της μάχης και έγινε ο πρώτος μαύρος αξιωματικός (λοχίας) στην ιστορία του βρετανικού στρατού. Εχασε τη ζωή του στις 28 Μαρτίου του 1918 στη διάρκεια της Εαρινής Επίθεσης στη Βόρεια Γαλλία.
Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις χιλιάδες τραγικές ιστορίες του τρομερού αυτού πολέμου. Να φορέσεις μια παπαρούνα στο πέτο, είναι το λιγότερο. Και είναι επιβεβλημένο.
>> Η εθνική Αγγλίας είχε πάρει τα... μέτρα της για την περίπτωση που η FIFA δεν θα της έδινε την άδεια να φορέσει τη συμβολική παπαρούνα. Οι παίκτες της προπονήθηκαν την Πέμπτη έχοντάς την αναρτημένη στις φόρμες τους και με αυτές θα έβγαιναν το Σάββατο στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ» για το φιλικό με την Ισπανία.
>> Οι φωτορεπόρτερ εντόπισαν ακόμα και... παπούτσια με αναρτημένο σε αυτά το σύμβολο της μνήμης των νεκρών! Ο Θίο Γουόλκοτ και κάποιοι άλλοι παίκτες του Καπέλο είχαν κάνει ειδικές παραγγελίες και με αυτά τα παπούτσια προπονήθηκαν. Είναι λίγο... υστερικοί οι Αγγλοι με κάτι τέτοια, αλλά καλά κάνουν.
>> Ακόμα και ένας Γερμανός πήρε το μέρος των Αγγλων. Ο 88χρονος Μπερτ Τράουτμαν είχε συλληφθεί στον πόλεμο και βρέθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αγγλία. Οταν απελευθερώθηκε το 1949, έμεινε εκεί και έπαιξε για δεκαπέντε χρόνια στη Μάντσεστερ Σίτι! «Εγώ θα φορούσα την παπαρούνα και θα αγνοούσα τη FIFA» δήλωσε σχετικά.
>> Θέμα με την poppy έχουν και οι Σκωτσέζοι. Παίζουν φιλικό στην Κύπρο απόψε και περιμένουν την άδεια των αντιπάλων τους για να φορέσουν την παπαρούνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν οι Κύπριοι, αν και έχουν υποφέρει πολλά κατά καιρούς από τη στρατιωτική παρουσία των Βρετανών στο νησί τους.
>> Και οι Ουαλοί θα φορέσουν poppy στο σαββατιάτικο φιλικό με τη Νορβηγία, μαζί με το μήνυμα «Cymru'n Cofio» που στη γλώσσα τους σημαίνει «Η Ουαλία θυμάται». Οι Βοειοϊρλανδοί δεν παίζουν φιλικό και θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε την αντίδρασή τους. Αυτή η γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ανέκαθεν πολύ «εύφλεκτη» και κάποιοι συνδέουν την poppy με το ίδιο το βασιλικό στέμμα. Κάτι τέτοια βλέπουν η FIFA και ο πρόεδρός της Σεπ Μπλάτερ και δίνουν πολιτική διάσταση σε εθνικά θέματα, προκαλώντας αντιδράσεις.
ΠΗΓΗ: sentragoal.gr