Εθνική Ελλάδας: Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με έναν σημαντικότατο βαθμό. Γιατί το 1-1 στη Γρανάδα απέναντι Ισπανία μέτρησε σχεδόν σαν νίκη στις βαθμίδες της ποδοσφαιρικής ικανοποίησης του Έλληνα οπαδού. Δεν ήταν και μικρό αποτέλεσμα η ισοπαλία στην έδρα του φαβορί του ομίλου.

Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να συγχαρούμε τον Τζον Φαν'τ Σιπ, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαντζουράκη. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στο Sportdog για την πρεμιέρα της μάχης για την είσοδο στα τελικά του Μουντιάλ, στάθηκε στη μεσαία γραμμή της ομάδας και υποστήριξε, ότι αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να έχει συνέχεια, αρχής γενομένης από το ματς με τη Γεωργία. «Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τα καθαρίζουμε εύκολα», τόνισε στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιο στοιχείο βοήθησε την Ελλάδα απέναντι στην Ισπανία;

«Υπήρχε ένα μήνυμα πριν το παιχνίδι για όλους. Το 6-0 της Ισπανίας κόντρα στη Γερμανία (τον προηγούμενο Νοέμβριο), ήταν ένα καμπανάκι για τους παίκτες και τον ομοσπονδιακό προπονητή. Οπότε απέναντι σε τέτοια ομάδα πρέπει να συγχαρούμε τον Φαν'τ Σιπ. Βγήκε το πλάνο. Η ομάδα ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη. Η απόφαση να αμυνθούμε στα 16 μέτρα ήταν μεγάλο ρίσκο. Αυτή η αυτοσυγκέντρωση όμως περιόρισε τη δραστηριότητα των Ισπανών. Τους έκοψε την εύκολη φάση. Έκαναν μετρημένες ευκαιρίες. Δεν το συνηθίζουν αυτό οι Ισπανοί».

Πως αναλύετε το πλάνο του Ολλανδού τεχνικού;

«Το 4-1-4-1 είχε κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα μέχρι να αποδώσουν στους ρόλους οι παίκτες. Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν. Η μεσαία γραμμή έκοψε τις κάθετες πάσες στον αντίπαλο. Πολύ λίγες πέρασαν. Και έδωσαν βοήθειες στους μπακ. Ιδιαίτερα η αριστερή μας πλευρά ήταν άψογη. Πολλοί λένε ότι δεν δημιουργήσαμε. Ένα τέτοιο πλάνο στηρίζεται στην μία ευκαιρία ή στο επόμενο λάθος του αντιπάλου. Και αυτό έγινε από τον Μαρτίνες. Στη φάση που δεχτήκαμε το γκολ, ναι μεν η πάσα γίνεται στην πλάτη, αλλά η ενέργεια του Μοράτα ηταν εξαιρετική. Δεν άφησε χρόνο και χώρο αντίδρασης σε κανέναν».

Ποιοί παίκτες σας έκαναν εντύπωση;

«Οι παίκτες του άξονα. Ο Ζέκα, Μπουχαλάκης, ο Μάνταλος και μετά ο Σιώπης. Ακόμα και ο αρχηγός της ΑΕΚ που έγινε αλλαγή απέδωσε πολύ σωστά. Το παιχνίδι του ήταν διαφορετικό από το στυλ του. Προσαρμόστηκε σε αμυντικό παιχνίδι και δούλεψε πολύ σωστά. Σε ματς με τέτοια πίεση που φτάνει στο 80% κατοχή απαιτούνται πολλές δυνάμεις. Γι'αυτό πρέπει να εξάρουμε τον Φαν'τ Σιπ και για τις αλλαγές. Έκανε καλές αλλαγές θέσεων και προσώπων που έδωσαν φρεσκάδα. Πήρε και τα ρίσκα με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που έχει χρόνια να παίξει. Επίσης υπήρχαν κάποιοι παίκτες που δεν χρησιμοποιούνται στις ομάδες τους. Στο δεύτερο άλλαξε τον σχηματισμό σε 4-5-1. Θα έλεγα ότι μπορεί να ήταν και 4-6-0. Ακόμα και ο Γιακουμάκης, όταν μπήκε ως αλλαγή εισήλθε μέσα στην πεντάδα και ουσιαστικά λειτουργούσε ανασταλτικά. Αν ερχόταν δηλαδή άλλο αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεστε τι θα λέγαμε τώρα. Αλλά του βγήκε. Γι' αυτό αξίζει συγχαρητήρια στον προπονητή και στους παίκτες που έβγαλαν εις πέρας το σχέδιο».

Πολύ θετικά σχολιάστηκε η παρουσία του Τζόλη που μπήκε αλλαγή και προκάλεσε ανησυχίες στα μετόπισθεν των Ισπανών. Πώς σας φαίνεται;

«Αυτό το παιδί είναι μεγάλο ταλέντο. Έχει πολύ μέλλον. Με την ταχύτητα και τα κοψίματα του ροκανίστηκε ο χρόνος. Η ομάδα πάλευε να κρατήσει το σκορ. Και τα κατάφερε. Δεν νομίζω πολλές ομάδες να φύγουν από εκεί με τόσο καλό αποτέλεσμα».

Μπροστά μας έρχεται η Γεωργία! Πώς βλέπετε το παιχνίδι;

«Με την Ισπανία φτάσαμε σε ένα πραγματικά μεγάλο αποτέλεσμα, στο πρέπει να δώσουμε συνέχεια. Με τη Γεωργία δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι. Όπως εμείς κλειστήκαμε στην Ισπανία έτσι και η Γεωργία θα προσπαθήσει να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει με μια σφιχτή άμυνα. Αυτό ο Φαν'τ Σιπ το ξέρει. Θα κληθεί να αλλάξει το πλάνο του. Νομίζω, ότι θα το κάνει. Καλό το αποτέλεσμα με τους Ισπανούς. Ενδεχομένως καμία ομάδα να μην περάσει από εκεί μέσα, αλλά παιχνίδια όπως με τη Γεωργία πρέπει να τα καθαρίζει η Ελλάδα. Για να έχουμε μέλλον».