European Super League: Η ανακοίνωση της ίδρυσης της ESL προκάλεσε... χαμό σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και κράτησε μόλις 48 ώρερς. Οι Financdial Times έκαναν ένα εκπληκτικό αφιέρωμα για τις αντιδράσεις και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, ενώ μέρος όλων των θεμάτων που δημιουργήθηκαν ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
"O πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δεσμεύτηκε να μπλοκάρει την προσπάθεια των 12 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων για να δημιουργήσουν μία ελιτίστικη «Super League», στο τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης πολιτικής αντίδρασης κόντρα στην πρωτοβουλία που απειλεί να αλλάξει το άθλημα.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει στο περιθώριο ενός μικρού γκρουπ ιδιοκτητών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλειστό μαγαζί», έλεγαν από το γραφείο του Τζόνσον την Τρίτη. «Ήταν ξεκάθαρος ότι όλες οι ενέργειες είναι πάνω στο τραπέζι και η κυβέρνηση εξερευνά κάθε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένων νομικών ενεργειών, για να εξασφαλιστεί ότι οι προτάσεις αυτές θα σταματήσουν. Στη συνέντευξη Τύπου ο Τζόνσον είπε ότι ήταν προετοιμασμένος να «ρίξει μια νομική βόμβα» για να εμποδίσει την υλοποίηση της διοργάνωσης.
Η στάση του πρωθυπουργού προστίθεται στη γενικευμένη αντίδραση από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας κόντρα σε πρόταση που θα υπονόμευε τα τρέχοντα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα πλήγωνε τις μικρότερες ομάδες. Ο Γάλλος αρμόδιος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, αποκάλεσε το σχέδιο «παρά φύση» και είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να λάβει δράση όταν θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο χρόνο, αν η κατάσταση δεν είχε λυθεί μέχρι τότε.
Αυτό είναι συνέπεια ενός συστήματος, στο οποίο τα χρήματα είναι ο βασιλιάς και το οποίο αποκλείει τις αξίες και την αλληλεγγύη», είπε την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ζημιώσει σοβαρά τη βάση του ποδοσφαίρου. «Πρέπει να αποκλείσουμε κάθε τύπο κλειστής διοργάνωσης που ιδρύεται για τα χρήματα. Τελεία και παύλα.
Τα σχόλια του Μπον ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φίλαθλος του ποδοσφαίρου, θα υποστήριζε τις ποδοσφαιρικές αρχές στις πρωτοβουλίες τους για να μπλοκάρουν τα σχέδια. Από τις 12 ομάδες που υπέγραψαν, έξι είναι από την Premier League, τρεις από τη Serie A και τρεις από τη La Liga. Αλλά η Παρί Σεν-Ζερμέν από τη Γαλλία και η Μπάγερν από τη Γερμανία, δύο από τις πιο πλούσιες και μεγάλου βεληνεκούς ομάδες, δεν συμμετείχαν.
Το πλάνο θα επέτρεπε οι ομάδες-μέλη να παίζουν η μία κόντρα στην άλλη χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβιβάζονται, εξασφαλίζοντας έτσι μια σταθερή ροή εσόδων. Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες, οι φίλαθλοι και οι υπάρχουσες ποδοσφαιρικές αρχές υποστήριξαν ότι θα σκότωνε τον αξιοκρατικό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το οποίο χτίστηκε σε ένα σύστημα εθνικών διοργανώσεων όπου οι ομάδες ανταγωνίζονται και μπορούν να προβιβάζονται ή να υποβιβάζονται με βάση τις επιδόσεις τους. H αποσχιστική πρωτοβουλία προκάλεσε σοκ ανάμεσα στις άλλες ομάδες των πρώτων κατηγοριών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, καθώς θα έχαναν τα κέρδη από τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε περίπτωση που η διοργάνωση προχωρούσε.
Η πρόταση από λίγες ευρωπαϊκές ομάδες να σχηματίσουν μια κλειστή λίγκα είναι πλήρως αντίθετη με την ιστορία και την παράδοση του παιχνιδιού. Θα το πω απλά και καθαρά, είναι λάθος, οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν», υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη. Η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «υποστηρίζει απερίφραστα τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για να διατηρήσουν τις εθνικές διοργανώσεις, τις αξιοκρατικές αρχές και τον κοινωνικό ρόλο του αθλήματος.
Ο Αλεκσάντερ Τσεφέριν, πρόεδρος της UEFA, υποστήριξε ότι τα πλάνα είναι επαίσχυντα και απείλησε να απαγορεύσει στους παίκτες που θα συμμετείχαν στη λίγκα να παίξουν στις διεθνείς διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Νασέρ Αλ-Κελαΐφι, πρόεδρος της Παρί, της γαλλικής ομάδας που έχει ως ιδιοκτησία το κράτος του Κατάρ, δεσμεύτηκε να παραμείνει στο Champions League, την υπάρχουσα ευρωπαϊκή διοργάνωση υπό την αιγίδα της UEFA:
Πιστεύουμε ότι κάθε πρόταση χωρίς την υποστήριξη της UEFA, μιας ομοσπονδίας που δουλεύει για την πρόοδο των συμφερόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εδώ και 70 χρόνια, δεν λύνει τα τρέχοντα προβλήματα της ποδοσφαιρικής οικογένειας, αντίθετα καθοδηγείται από προσωπικά συμφέροντα».
Ο Αλ Κελαΐφι είναι επίσης ιδιοκτήτης της beIN Sports, του τηλεοπτικού παρόχου που έχει έδρα την Ντόχα και ξόδεψε δισεκατομμύρια ευρώ για ν' αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών διοργανώσεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Champions League.
Η υπόθεση είναι αν οι κυβερνήσεις θα είναι ικανές να εμποδίσουν την υλοποίηση του πλάνου παρά την αυξανόμενη πίεση και την κοινωνική κατακραυγή. Ο Σίμον Τσάντουικ, καθηγητής του Ευρασιατικού αθλητισμού στο EMLyon Business School, υποστήριξε ότι παρά τον θυμό που εκφράστηκε σε πολλές πρωτεύουσες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες να παρέμβουν.
Οι χώρες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να απειλήσουν με αποκλεισμό παίκτες ή ομάδες, αλλά για μένα αυτό είναι κενή περιεχομένου ρητορική», πρόσθεσε. Μοιάζει λίγο σαν την Amazon και τη φορολογία την περασμένη δεκαετία: οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν και απέτυχαν να ελέγξουν εταιρίες που είναι ανεξέλεγκτες σε πολλές περιπτώσεις.
Στην Ιταλία, άλλοι ιδιοκτήτες ομάδων αντέδρασαν οργισμένα στην ανακοίνωση. Ο Ουρμπάνο Κάιρο, Ιταλός επιχειρηματίας που είναι πρόεδρος της Τορίνο, αποκάλεσε τις ομάδες που σχεδίασαν την απόσχιση από τη Serie A ως «Ιούδες». «Θα έπρεπε να ντρέπονται για τους εαυτούς τους. Το πρότζεκτ της Super League δεν θα πετύχει, αλλά ακόμη και η σκέψη γι' αυτό σημαίνει προσπάθεια κατά της επιβίωσης της Serie A. Το πλάνο ήταν «βαριά προσβολή« στην κουλτούρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και «υπαρκτή απειλή» στις ομάδες, υποστήριξε η Ένωση Γάλλων φιλάθλων.
Η ισπανική κυβέρνηση επίσης αντέδρασε στα σχέδια αυτά, τα οποία εμπλέκουν τρεις ομάδες της La Liga: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο. Ο Φαμπρίτσιο Τσακάρι, επικεφαλής του συνδέσμου οπαδών της Λάτσιο (μία εκ των δύο μεγάλων ομάδων της Ρώμης, αμφότερες δεν συμμετείχαν) στις Βρυξέλλες τόνισε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει την ακεραιότητα του αθλήματος που αγαπά.
Θα αποδιοργανώσει εντελώς το σύστημα, δημιουργώντας ένα μοντέλο που έρχεται κοντά στα αμερικάνικα σόου και μόνο βοηθά τις συμμετέχουσες ομάδες. Αλλά δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε. Για χρόνια τα οικονομικά συμφέρονται έχουν οδηγήσει το άθλημα στην καταστροφή", αναφέρει το αφιέρωμα για το European Super League.