Μεξικό: Μπορεί τα τελευταία χρόνια το Μεξικό να θεωρείται μια υπολογίσιμη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έχοντας αρκετές κατακτήσεις στο Gold Cup, όμως την δεκαετία του 70 και του 80 το… καμάρι των "Τρικολόρ" ήταν οι μικρές εθνικές ομάδες. Ωστόσο, το 1988 αυτές ήταν αιτία για την πιο "μαύρη" σελίδα της ιστορίας του μεξικανικού ποδοσφαίρου με το σκάνδαλο που έμεινε γνωστό ως το "el cahirulazo".
Εκείνη την χρονιά το Μεξικό θα έπρεπε να λάβει μέρος στο τουρνουά της CONCACAF U20, που έδινε και πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 και ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Σαουδική Αραβία το 1989. Οι "Τρικολόρ" ταξίδεψαν στη Γουατεμάλα, τον Απρίλιο του 1988 όπου αντιμετώπισαν την Γουιάνα, κερδίζοντάς την με 9-0 και 2-0, αλλά και τους διοργανωτές που νίκησαν και πάλι εύκολα 2-1 και 3-0. Αυτό φυσικά έδωσε την πρόκριση στην τελική φάση, όμως τα… προβλήματα ξεκίνησαν κάπου εκεί.
Ο δημοσιογράφος Αντόνιο Μορένο, από το δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, Invesion, που πλέον λέγεται TV Azteca, είχε παράλληλα μια στήλη στην εφημερίδα Ovaciones. Κάνοντας μια έρευνα και βασιζόμενος σε επίσημα έγγραφα της μεξικάνικης Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κατάφερε και απέδειξε, στις 20 Απριλίου 1988, ότι η ομάδα που πήρε την πρόκριση "προσπάθησε και πήρε πλεονέκτημα σε βάρος των αντιπάλων της, χρησιμοποιώντας παίκτες που υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας", προκαλώντας σάλο. Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ραφαέλ ντελ Καστίγιο αρχικά επιτέθηκε στον δημοσιογράφο, υποβαθμίζοντας το θέμα, όμως ο Μορένο βρήκε συμπαράσταση στον συνάδελφό του Χοσέ Ραμόν Φερνάντες που τον υποστήριξε ανοιχτά στην εκπομπή του "La Misma Hora" και πάλι από την συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.
Παρά την αρχική άρνηση της Ομοσπονδίας να δώσει πειστικές απαντήσεις για το θέμα, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, όταν πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας άρχισαν να παίρνουν συνεντεύξεις από τους ποδοσφαιριστές της εθνικής U20 ζητώντας τους δημόσια πιστοποιητικά γέννησης για να αποδείξουν την ηλικία τους. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι Ζεράλδο Χιμένες και Χοσέ Λουίς Μάτα ήταν όντως κατά δύο χρόνια μεγαλύτεροι, ο επιθετικός της ομάδας Χοσέ Λουίς Μάτα υπέρβαινε τα όρια κατά τρία έτη και ο αρχηγός Αουρέλιο Ριβέρα κατά τέσσερα. Μάλιστα ο τελευταίος, σε συνεντεύξεις που έδωσε μετά από χρόνια είχε παραδεχτεί ότι όλα τα μέλη της ομάδας ήταν μεγαλύτερα από τα 20 χρόνια που ήταν σαν όριο.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών στις 15 Ιουνίου η CONCACAF απέκλεισε το Μεξικό από το Παγκόσμιο Κύπελλο U20, αφού μετά από έρευνα έκρινε ότι η δηλωμένη ηλικία των τεσσάρων ποδοσφαιριστών ήταν ψευδής. Παράλληλα οχτώ παίκτες τιμωρήθηκαν με δια βίου αποβολή από το ποδόσφαιρο. Το περίεργο σε αυτό είναι το γεγονός ότι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φραντσίσκο Αβιλάν, δεν τιμωρήθηκε προκαλώντας σάλο στην χώρα.
Όμως αυτό ήταν το λιγότερο… Η FIFA αποφάσισε να τιμωρήσει ακόμα πιο σκληρά την χώρα, θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα προς όλους που θα επιχειρούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Έτσι απέκλεισε όλες τις εθνικές ομάδες του Μεξικού για δύο χρόνια από όλες τις διοργανώσεις ποδοσφαίρου, με την ποινή να λήγει στις 29 Ιουνίου 1990. Το αποτέλεσμα ήταν οι "Τρικολόρ" μην μπορούν να αγωνιστούν ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, αλλά και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γινόταν στην Ιταλία το 1990, δίνοντας ένα τεράστιο χτύπημα στο ποδόσφαιρο της χώρας μιας και μια "χρυσή" γενιά παικτών του Μεξικό, ανάμεσά τους και ο Ούγκο Σάντσες, δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τίποτα… Λίγες μέρες αργότερα η FIFA θα αναθέσει το Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ και οι θεωρίες… συνομωσίας θα δώσουν και θα πάρουν, μιας και πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι ο αποκλεισμός ήταν… αμερικανικός δάκτυλος, καθώς με την απουσία από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 η Αμερική θα έπαιρνε την πρόκριση σίγουρα για την Ιταλία, με αποτέλεσμα να κάνει τους πολίτες της χώρας να ενδιαφερθούν για το άθλημα ενόψει 1994…
Από τους παίκτες που… πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σκάνδαλο, κανείς δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν...
Ο Χοσέ Λουίς Μάτα ασχολήθηκε με την προπονητική, χωρίς όμως να πετύχει σπουδαία πράγματα, καθώς η μόνη του μεγάλη στιγμή ήταν το 2010, όταν υπήρξε υπηρεσιακός τεχνικός για 54 μέρες στην Άτλας, έχοντας σε 7 αγώνες 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες.
Ο Ζεράρο Χιμένες υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μοντερέι, ενώ αργότερα ήταν βοηθός στις ομάδες της Τιχουάνα και της Πούμας.
Ο Αουρέλιο Ριβέρα δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με το ποδόσφαιρο και η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη, καθώς βρέθηκε στην φυλακή για 1,5 χρόνο μετά από τον θάνατο ενός ατόμου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που ήταν εμπλεκόμενος.
Για τον Χοσέ ντε λα Φουέντε δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πως συνέχισε την ζωή του μετά το σκάνδαλο.