Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι λάτρης του ποδοσφαίρου. Εκτός ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής της Φενέρμπαχτσε, η Μπασάκσεχιρ, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας το 2020, θεωρείται «ομάδα του», αφού οι ιδιοκτήτες και οι χορηγοί της ομάδας, πέρα από τη στρογγυλή θεά, λατρεύουν επίσης το AKP, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η ομάδα από τη γνωστή συνοικία Μπασάκσεχιρ της Κωνσταντινούπολης, φέρει μάλιστα τα ίδια χρώματα με αυτά του ισλαμικού και συντηρητικού AKP, δηλαδή το πορτοκαλί και το μπλέ. Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια δηλαδή. Μέχρι και οι Financial Times χαρακτήρισαν τη Μπασάκσεχιρ ως τη «φιλοκυβερνητική ομάδα» της Τουρκίας.
Πρόσφατα είδαμε τον Ερντογάν να παρακολουθεί το παιχνίδι της Εθνικής Τουρκίας με την Ουαλία στο Μπακού για το Euro 2020. Η παρουσία του όμως δεν έφερε γούρι στο ομοσπονδιακό συγκρότημα της χώρας του, το οποίο ηττήθηκε από τους Βρετανούς και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.
Λίγο πιο πριν ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ επισκεπτόταν τον Σουσί όπου ανακοίνωσε το άνοιγμα προξενείου και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τουρκικών πολεμικών drones, των μη επανδρωμένων ιπτάμενων αεροσκαφών που έκριναν τον πόλεμο των 44 ημερών στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) υπέρ των Αζέρων.
Ο «Σουλτάνος» που πρόσφατα παραδέχτηκε σε μία αποστροφή του λόγου του, ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Συρία, είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Οι τουρκικές business θα αγγίξουν και το ποδόσφαιρο...
Και τί έχει το μενού μετά το Euro 2020; Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022!
Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε...
Η Τουρκία υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με το Κατάρ, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι και 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία, καταριανών μεταγωγικών αεροσκαφών, αλλά και συνεκπαίδευση Τούρκων και Καταριανών πιλότων.
Γιατί;
Επειδή τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και Mirage 2000-5 δεν υπάρχουν στο οπλοστάσιο της τουρκικής αεροπορίας. Σύμφωνα με την έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Habertürk, με αυτή τη συνεργασία οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα «μυστικά των Rafale», την περίοδο που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Οπως τονίζουν, θα υπάρχει η δυνατότητα συνεκπαίδευσης για την αναχαίτιση των Mirage 2000-5 που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Cumhurıyet ο απόστρατος αντιπτέραρχος της τουρκικής αεροπορίας, Ερντογάν Καράκους, ένα από τα σημαντικά κέντρα αεροπορικής άμυνας και βολών βρίσκεται στο Ικόνιο της Τουρκίας και πιθανότατα οι βασικές εκπαιδεύσεις των πιλότων θα γίνονται εκεί, όμως τα μαχητικά θα μπορούν να απογειώνονται από άλλες αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Αγκυρα διαθέτει μία μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü υπάρχει κι άλλη συμφωνία που αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το οποίο θα διοργανωθεί στο Κατάρ.
Η Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, έχει υποσχεθεί να στείλει εκατοντάδες μέλη ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, με στόχο τη συμβολή στην ασφάλεια της χώρας εκείνη την περίοδο. Σημειωτέον, ότι η Τουρκία εφοδιάζει το Κατάρ με drones.
Με απλά λόγια η Τουρκία θα έχει ενεργό ρόλο σε μία διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, ότι μία χώρα που προκαλεί ανασφάλεια σε Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Νότιο Καύκασο, θα προσπαθήσει να αναλάβει την ασφάλεια μιας χώρας για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τραγική ειρωνεία...