Σαν την γάτα με το ποντίκι έπαιξε πάλι. Εμείς, λοιπόν, θα σας το αποκαλύψουμε το μυστικό! Ή μάλλον εμείς θα συμφωνήσουμε με την πέρα για πέρα αληθινή κουβέντα που είπε ο Γκουαρντιόλα σήμερα.
Σας τα έχουμε εξηγήσει. Εμείς εδώ και δαγκώνουμε και μπάλα βλέπουμε. Να κάτσουν, λοιπόν, να διαβάσουν στις ακαδημίες ποδοσφαίρου των ομάδων για να ξεστραβωθούν. Διότι λένε ότι δουλεύουν, αλλά όλες μαζί οι χρυσοπληρωμένες ακαδημίες, ειδικά των μεγάλων ομάδων, βγάζουν από έναν παίκτη το χρόνο. Και αν…
Ο Γκουαρντιόλα, λοιπόν, δήλωσε ότι «οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα δεν είναι καλύτερες από αυτές των άλλων ομάδων. Η διαφορά μας από τους άλλους είναι ότι εμείς αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν». Ναι, ναι, ναι. Καλά ακούσατε. Αυτό είναι το τεράστιο, αλλά τόσο απλοϊκό, μυστικό. Οτι τα παιδιά πρέπει να παίζουν, όχι να τα ζαλίσουν από 6 και 8 χρονών οι προπονητές με ασκήσεις και προπονήσεις. Παιχνίδι. Θυμηθείτε ότι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της γης, οι Βραζιλιάνοι, μαθαίνουν το ποδόσφαιρο στην άμμο, δίπλα στις παραλίες με τα ωραία κορίτσια, παίζοντας για την πλάκα τους από… έμβρυα. Μετά χρειάζεται ο δάσκαλος, ο καλός δάσκαλος. Οταν ήδη έχουν εξοικειωθεί με το τόπι.
Οι τρείς ποδοσφαιριστές που διεκδικούν φέτος την Χρυσή Μπάλα, ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα, είναι βγαλμένοι από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Κάτι που πρώτη φορά γίνεται στα χρονικά. Οπως, βέβαια, από την ακαδημία είναι και ο Γκουαρντιόλα.
Βρίσκουν ταλέντα, λοιπόν, και τα αφήνουν να αναπτυχθούν σωστά, όχι πιέζοντάς τα, όχι ζορίζοντάς τα, ούτε με τους μπαμπάδες και τις μαμάδες πάνω από τα κεφάλια τους. Διότι στις ακαδημίες της Ελλάδας γίνονται όργια από παρακαλετά γονιών που νομίζουν ότι ο κανακάρης τους είναι ο νέος Μέσι. Λέτε γι’ αυτό να βγαίνανε περισσότερα ταλέντα στην Ελλάδα παλιά; Επειδή μαθαίνανε την μπαλίτσα απελευθερωμένα και σκληραγωγημένα στις αλάνες κι όχι σε αρτηριοσκληρωτικές δήθεν ακαδημίες;