Επεσαν έξω όσοι έλεγαν ότι το πρωτάθλημα θα είναι μονότονο και θα κριθεί αποκλειστικά και μόνον ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Προχθές το βράδυ ο Αρης απέδειξε ότι ακόμη και μία ομάδα που βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του τίτλου και να αφαιρέσει πολύτιμους βαθμούς από ένα διεκδικητή.

Η αγωνιστική «ψαλίδα» έχει μικρύνει όχι γιατί μεγάλωσαν οι μικροί, αλλά γιατί μίκρυναν οι μεγάλοι. Παρότι Κόκκινοι και Πράσινοι είναι μακράν των άλλων σε οργανωτικά θέματα, στο αγωνιστικό κομμάτι οι διαφορές δεν είναι τόσο κραυγαλέες όσο περιγράφονται στους προϋπολογισμούς. Αλλωστε, δεν έχουμε και το πιο σπουδαίο πρωτάθλημα για να εμφανίζονται μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ομάδων.

Δυστυχώς εκείνο που θα επικρατήσει και φέτος είναι ποιος θα επηρεάσει περισσότερο τις καταστάσεις. Ηδη τα θέματα Καλόπουλου - Φάκου έφτασαν στη Βουλή (!), οι δύο πρωταγωνιστές ανταλλάσσουν ανακοινώσεις που θυμίζουν χαρτοπόλεμο και η ΕΠΟ απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Για να αλλάξει ρότα το ελληνικό ποδόσφαιρο απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις από την ομοσπονδία, η οποία οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Αλλιώς θα αναγκαστεί στο τέλος της περιόδου να κάνει πράξη αυτό που εισηγήθηκε ο γγΑ Πάνος Μπιτσαξής: να αναλάβει η ίδια τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, καταργώντας ουσιαστικά τη Σούπερ Λίγκα.

Πριν από δύο χρόνια σε μία τηλεοπτική «Δίκη», ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε πει μια πολύ μεγάλη κουβέντα: «Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν δικαιούνται να μιλάνε για διαιτησία». Είχε αξία ότι το έλεγε ο τότε γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού. Τώρα που του ανατέθηκε το αξίωμα του αντιπροέδρου ευελπιστούμε να διατηρήσει τις απόψεις του. Οσο για τις ενστάσεις του Παναθηναϊκού για τον Καλόπουλο, μπορεί να έχει δίκιο, αλλά ο ίδιος δεν έκανε τίποτε για να αποκαταστήσει το κύρος της ελληνικής διαιτησίας. Είχε το ηθικό πλεονέκτημα μετά την «Παράγκα Νο 1» και το απώλεσε με πανηγυρικό τρόπο. Οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και μετά να διαμαρτύρεται.

Το Σαββατοκύριακο είχαμε πάλι ανακοινώσεις για τις σφυρίχτρες (ΑΕΚ, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, Λάρισα). Οσο δεν αλλάζει ο τρόπος επιλογής των αρχιδιαιτητών, τα παράπονα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η αποπομπή Βασάρα διατηρεί το πρόβλημα που δεν είναι προσωπικό, αλλά κυρίαρχα θεσμικό. Οταν το αφεντικό της ελληνικής διαιτησίας χαρακτηρίζεται στη συνεδρίαση της ΕΠΟ «υπάλληλος» (και έτσι είναι), αντιλαμβάνεται ο καθένας με ποια εχέγγυα ανεξαρτησίας μπορεί να λειτουργήσει.

Ενώ αν ήταν εκλεγμένος από τους συναδέλφους του θα μπορούσε να αντισταθεί στις πιέσεις και να χαράξει δική του πολιτική.
Η διγλωσσία της ΕΠΟ σ’ αυτό το θέμα βλάπτει και την ίδια. Ας το αποφασίσει. Ανεξάρτητη διαιτησία θα δούμε μονάχα αν απαλλαγεί από το βραχνά του διορισμού της ΚΕΔ.

Πηγή: Εξέδρα