Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και τις εγγενείς αδυναμίες του. Προχθές στην τηλεοπτική «Δίκη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος δεν αποδέχτηκε ούτε κατ’ ελάχιστον τον προβληματικό τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Επέμενε ότι πρέπει να ψηφίζουν μόνο 57 άνθρωποι στην ανά τετραετία γενική συνέλευση και επικαλέστηκε τις επιταγές της UEFA και της FIFA.

Η πρόταση της στήλης είναι απλή: τα 4.000 σωματεία της χώρας να έχουν δικαίωμα ψήφου διά όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Δηλαδή 36.000 άνθρωποι να συγκεντρωθούν στη συνέλευση και να επιλέξουν τον πλέον ικανό σε μία απολύτως ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος σκιάζεται από τη διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί φορείς θα αρνηθούν την επανάσταση του αυτονόητου και θα δημιουργήσουν προσχώματα σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σώμα. Η επιμονή του κ. Πιλάβιου (όπως και όλων των άλλων προηγουμένων προέδρων της ΕΠΟ) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία των μικροσυμφερόντων και ο παραλογισμός των συσχετισμών έχει επικρατήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το οδηγεί σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο.

Ο νέος αθλητικός νόμος δεν μπορεί να επιλύσει τέτοια ζητήματα. Ούτε και να επιβάλει συγκεκριμένες λύσεις για τη διαιτησία, η οποία αποτελεί το «αγκάθι» του ποδοσφαίρου μας. Ωστόσο, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, να ελέγξει τα παραμάγαζα των εκλογικών διαδικασιών και να βάλει τάξη σε ζητήματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις ερασιτεχνικών σωματείων.

Οσο οι ποδοσφαιρικές ενώσεις λαμβάνουν επιχορηγήσεις απευθείας από το κράτος, υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία να στριμωχτούν στη γωνία και να επιβάλουν αυτές στην ΕΠΟ τα νέα δεδομένα. Θα αναρωτηθείτε πώς μπορούν να το κάνουν αυτό οι πρόεδροι των Ενώσεων που μόνο στόχο έχουν κανένα ταξιδάκι με την Εθνική και την προσωπική τους προβολή στην τοπική κοινωνία.

Αν δεν βρεθούν άνθρωποι που να οραματίζονται ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, πολύ σύντομα το εκλογικό σύστημα θα γίνει η ταφόπλακα της ΕΠΟ. Ο κ. Πιλάβιος και οι συνεργάτες του δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών ούτε αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών.

Και επειδή αναφερθήκαμε στη διαιτησία, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μιλούν ούτε αυτοί που έπρεπε να κραυγάζουν. Δηλαδή οι ίδιοι οι διαιτητές που δέχονται καθημερινά απειλές και εκφοβιζόμενοι γίνονται έρμαια στα χέρια διεφθαρμένων παραγόντων. Γιατί συνδέουμε τη διαιτησία με το εκλογικό σύστημα;

Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία! Οι Ενώσεις ελέγχουν πλέον τους διαιτητές και όχι οι σύνδεσμοι. Στους «βλαχοπρόεδρους» δίνουν αναφορά οι ρέφερι, κατανοώντας ότι το παιχνίδι παίζεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο. Ολοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα είναι η ψήφος στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ καθώς μέσα αυτήν περνάει η επιρροή στη διαιτησία.

Πηγή: Εξέδρα