Facebook Pixel ΑΕΚ: Πρωτάθλημα με παίκτες απλήρωτους! Τα φιλικά με Σέφιλντ και Κρίσταλ Πάλας και ο Βορειοηπειρώτης σκόρερ
| 2022-08-05 09:47:00

Πρωτάθλημα με παίκτες απλήρωτους! Τα φιλικά με Σέφιλντ και Κρίσταλ Πάλας και ο Βορειοηπειρώτης σκόρερ

Sportdog Team
Πρωτάθλημα με παίκτες απλήρωτους! Τα φιλικά με Σέφιλντ και Κρίσταλ Πάλας και ο Βορειοηπειρώτης σκόρερ

Τί συνέβη σαν σήμερα στον κόσμο της ΑΕΚ στις 5 Αυγούστου.

5-8-1992. Η ΑΕΚ υποδέχθηκε την Sheffield Wednesday στη Νέα Φιλαδέλφεια σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Η Sheffield, του Τρέβορ Φράνσις, είχε τερματίσει στην 3η θέση της Premier league την σαιζόν που πέρασε, πίσω από την πρωταθλήτρια Leeds United και την δεύτερη Manchester United, κερδίζοντας το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Την περίοδο 1992-93 η Wednesday τερμάτισε 7η στο πρωτάθλημα, ενώ στο ΟΥΕΦΑ αποκλείστηκε στους “32” από την Kaiserslautern. Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και τέλη Ιουλίου οι μετοχές του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου πέρασαν στο δίδυμο Μελισσανίδη–Καρρά. Τα νέα αφεντικά της ΑΕΚ μπήκαν δυναμικά στην ομάδα αφού εξασφάλισαν τις υπογραφές των Ατματσίδη, Μητρόπουλου, Αγορογιάννη, Παπαδόπουλου Μανώλη και Σλίσκοβιτς, όμως σκάλωσαν οι περιπτώσεις Τσιάρτα (έμεινε στη Νάουσα), Μπατίστα (πήγε Ολυμπιακό) Ίλια Ίβιτς και Λούκιτς που δεν βρέθηκε φόρμουλα με τις ομάδες τους. Οι νέοι μέτοχοι όμως είχαν άλλα δυο βασικά προβλήματα που άκουγαν στο όνομα Μανωλάς και Σαβέβσκι. Ο Έλληνας αμυντικός βρέθηκε στη Νάξο και μάλιστα δεν συμμετείχε στην προετοιμασία λόγω διαφωνίας με τη διοίκηση, ενώ ο Σκοπιανός ζήτησε αναπροσαρμογή συμβολαίου ή να μείνει ελεύθερος.

 

Σαν σήμερα και ενώ όλα τα προβλήματα είτε είχαν λυθεί είτε έμπαιναν στο δρόμο τους, η ΑΕΚ επικράτησε 4-0 της Sheffield Wednesday με τον Βασίλη Δημητριάδη να πετυχαίνει δυο γκολ στο πρώτο ημίχρονο (22΄,44΄). Στην επανάληψη η ένωση πέτυχε άλλα δυο γκολ. Ο Βίκτωρας Πάντσιος έκανε το 3-0 στο 66ο λεπτό, ο Πάντσιος ήταν Βορειοηπειρώτης που δοκίμαζε ο Μπάγεβιτς τρία καλοκαίρια συνεχόμενα και μετά τον έστελνε δανεικό στην Προοδευτική, που μεγαλομέτοχος της ήταν ο Γιάννης Καρράς. Το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε πέντε λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού με αυτογκόλ του Άντερσον στο 85΄.

Η σύνθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν Ατματσίδης, Παπαδόπουλος (65' Θεοδωρίδης), Καραγιάννης (43' Βασιλόπουλος), Σταματής, Κούτουλας, Παπαϊωάννου (46' Πάντσιος), Μητρόπουλος (60' Γεωργιάδης), Σαβέβσκι, Δημητριάδης (82' Κακούσιος), Αλεξανδρής, Αγορογιάννης.

5-8-1991. Η προετοιμασία της ΑΕΚ στη Γερμανία είχε τελειώσει και η αποστολή βρισκόταν στην Αθήνα.

Σαν σήμερα η ένωση έδινε το πρώτο φιλικό στην Ελλάδα μπροστά στο κοινό της με την πολύ δυνατή Crystal Palace. Οι Βρετανοί που διέθεταν τους Νάϊτζελ Μάρτιν, Σάουθγκεϊτ, Σάλακο και Στάν Κόλιμορ, είχαν τερματίσει τρίτοι στο πρωτάθλημα, που τέλειωσε στην Αγγλία, πίσω από Άρσεναλ και Λίβερπουλ. Το 1990 έφτασαν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας και έχασαν το τρόπαιο από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ σε δεύτερο αγώνα, αφού ο πρώτος έληξε ισόπαλος 3-3. Την προεδρία της ΑΕΚ είχε αναλάβει λίγους μήνες πριν ο Κώστας Γενεράκης, μεγαλομέτοχος πάντα ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Η διοίκηση πέτυχε καλές μεταγραφικές κινήσεις αποκτώντας Δημητριάδη, Σαμπανάζοβιτς και Αλεξανδρή. Η ένωση είχε τερματίσει στην τρίτη θέση τη προηγούμενη σαιζόν και πήρε το ένα εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έτσι επανερχόταν στην Ευρώπη μετά από απουσία ενός χρόνου λόγω τιμωρίας.

Εκείνη τη σαιζόν η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, με παίκτες σχεδόν απλήρωτους και μια διοίκηση να προσπαθεί να μαζέψει ότι μπορεί, μιας και ο μεγαλομέτοχος Ζαφειρόπουλος κρατούσε απαθή στάση. Μπροστά σε 20000 κιτρινόμαυρους οπαδούς η ΑΕΚ ήρθε ισόπαλη 2-2, αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, απέναντι σε ποιο έτοιμη ομάδα με καλύτερη φυσική κατάσταση μιας και το πρωτάθλημα της Premier league ξεκινούσε σε λίγες ημέρες. Τα σημάδια κόπωσης από την βασική προετοιμασία ήταν εμφανές στις κινήσεις των παικτών. Ωστόσο στο διάστημα 15΄-30΄ η ΑΕΚ έκανε ευκαιρίες, στο 25΄ άνοιξε το σκορ ο νεοαποκτηθείς Βασίλης Δημητριάδης που μετά από μπαλιά του Κούτουλα πέρασε και τον τερματοφύλακα Γούντμαν κάνοντας το 1-0.

Αργότερα οι Εγγλέζοι πίεσαν, στο 35΄ο Γκρέϊ ισοφάρισε, το 1-1 ήταν σκορ ημιχρόνου, στο 63΄ο Μπράϊτ με κεραυνό έδωσε το προβάδισμα για τους αετούς της Αγγλίας. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της και δεν έκανε πολλές φάσεις. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, μετά από σέντρα του Σαββίδη, ο Τζίμης Πατίκας με κεφαλιά ισοφάρισε για το τελικό 2-2.

Η σύνθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν Οικονομόπουλος, Κούτουλας (86' Καραγκιοζόπουλος), Καραγιάννης (71' Γεωργιάδης), Μανωλάς, Σαμπανάζοβιτς, Παπαϊωάννου, Κλόπας (68' Πατίκας), Σαββίδης, Σαβέβσκι, Αλεξανδρής (71'Σταματής), Δημητριάδης.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags