Στο ομολογουμένως… «κλειστό» κλαμπ των ποδοσφαιριστών που κατόρθωσαν να πετύχουν χατ-τρικ στο ντεμπούτο τους με τη φανέλα μίας ομάδας, ανήκει ο Ντόμινικ Φόλεϊ!

Μάλιστα, ο ίδιος πέτυχε το παραπάνω αξιοσημείωτο επίτευγμα με τα χρώματα… του Εθνικού Πειραιώς – γεγονός που βέβαια δίνει στον (έξι φορές) διεθνή Ιρλανδό στράικερ μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας! Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή!

Μεσούσης της σεζόν 1998/99, οι «κυανόλευκοι», που τότε βρίσκονταν στον πυθμένα της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής, αναζήτησαν ενισχύσεις από τη… Μ. Βρετανία προκειμένου να ανακάμψουν. Στην ομάδα λοιπόν (τα ηνία της οποίας είχε εκείνο τον καιρό ο Άγγλος, Χάουαρντ Κένταλ) εντάχθηκαν οι Πολ Μπίβερς, Καρλ Σμιθ, Καρλ Λόουτον Κόλινς, Τζων Ριντ, και βέβαια ο Ντόμινικ Φόλεϊ.

Ο τελευταίος, λοιπόν, μόλις λίγες ημέρες μετά την έλευσή του στους «κυανόλευκους», βρέθηκε στη βασική τους ενδεκάδα στον εκτός έδρας αγώνα της 17ης ημέρας του πρωταθλήματος με τη Βέροια (σ.σ. στο ίδιο παιχνίδι ξεκίνησαν βασικοί και οι Σμιθ, Ριντ, Μπίβερς), που διεξήχθη στις 31/1/99.

Μόλις στο 7ο λεπτό, ο Στέφαν Στόικα άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, οι οποίοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 25’ με τον Γιάννη Προβίδα. Τότε ανέλαβε δράση ο Φόλεϊ, ο οποίος μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών (32’, 37’) έφερε το ματς… στα ίσια! Στο 46’, ο Σιδηρόπουλος έδωσε ξανά το προβάδισμα στη «Βασίλισσα του Βορρά», όμως ο γεννημένος στο Κορκ επιθετικός ισοφάρισε στο 83’!

Ωστόσο, το χατ-τρικ του Ιρλανδού τελικά… δεν ήταν αρκετό για τους Πειραιώτες ώστε να αποσπάσουν έστω τον βαθμό της ισοπαλίας! Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο διαιτητής Παπαπέτρου κατελόγισε πέναλτυ υπέρ της ομάδας της Ημαθίας, μετά από μαρκάρισμα του Οικονόμου στον Προβίδα. Ο «γερόλυκος» Μηνάς Χαντζίδης εκτέλεσε εύστοχα την «εσχάτη των ποινών» χαρίζοντας τη νίκη (4-3) στη γηπεδούχο!!!

Από εκείνο το απόγευμα, και μέχρι τη λήξη της σεζόν, ο Φόλεϊ έλαβε μέρος σε άλλα έξι ματς του Εθνικού, δίχως να σημειώσει κάποιο γκολ, και χωρίς εν τέλει να αποτρέψει τον υποβιβασμό των Πειραιωτών στη Β’ κατηγορία. Κατόπιν, αποδεσμεύθηκε, και τράβηξε για… άλλες πολιτείες!

Σήμερα, ο 35χρονος (γενν. 7/7/1976) άσος ανήκει στη δύναμη της Σερκλ Μπριζ. Να σημειωθεί ότι εντάχθηκε στον βελγικό σύλλογο τον χειμώνα του 2008. Καιρός όμως να ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της σταδιοδρομίας του έμπειρου φορ.

Ο οποίος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Τσάρλσβιλ. Η Σεντ Τζέημς Γκέητ τον έκανε δικό της και του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, την αγωνιστική περίοδο 1994/95. Οι επιδόσεις του με τα χρώματα της ομάδας προσήλκυσαν το ενδιαφέρον της αγγλικής Γουλβς, η οποία τον απέκτησε το 1995.

Ο ταλαντούχος επιθετικός, πάντως, δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα των «Λύκων». Ενδεικτικό είναι άλλωστε το ότι έπαιξε μονάχα 20 φορές με τα χρώματά τους, και σημείωσε τρία τέρματα. Το 1998 παραχωρήθηκε δανεικός στη Γουότφορντ (8 συμμ./ένα γκολ), και λίγο αργότερα στη Νοτς Κάουντυ (δύο συμμ.), ενώ το 1999 πέρασε… από τα μέρη μας και τον Εθνικό, όπως προείπαμε.

Ακολούθως, το θέρος του ’99 η Γουότφορντ, που μόλις είχε προβιβαστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, αγόρασε τα δικαιώματά του. Ο Ιρλανδός συμμετείχε σε 12 ματς της ανώτατης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως στο τέλος της χρονιάς οι «Σφήκες» υποβιβάστηκαν. Σταδιακά άρχισε να χάνει τη θέση του στο βασικό σχήμα, και δόθηκε δανεικός στις Κουήνς Παρκ Ρέιντζερς, Σουίντον, ξανά Κουήνς Παρκ, Σάουθεντ, Όξφορντ (δίχως να καταφέρει κάτι αξιόλογο με τη φανέλα τους).

Το 2003 άφησε τη Γουότφορντ, και μετακινήθηκε στην Μπράγκα. Κατά τη διάρκεια της μονοετούς θητείας του στους Πορτογάλους, αγωνίστηκε σε 12 αναμετρήσεις, και πέτυχε ένα γκολ. Έπειτα επαναπατρίστηκε, για χάρη της Μποέμιανς Δουβλίνου, στην οποία έμεινε ένα έτος, ξαναβρίσκοντας μάλιστα μαζί της τον καλό του εαυτό (30 αγώνες/επτά γκολ). Ύστερα, μετεγγράφηκε στη Γάνδη.

Ο Ιρλανδός έμεινε τέσσερα χρόνια στους «Βούβαλους». Στο διάστημα αυτό πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής (σ.σ. 103 παιχνίδια), βρήκε 29 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, και οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου το 2008: μάλιστα, ο ίδιος άνοιξε το σκορ κόντρα στην Άντερλεχτ, η οποία όμως κατόρθωσε τελικά να επικρατήσει (3-2).

Την σεζόν 2008/09 τα ηνία της Γάνδης ανέλαβε ο Μισέλ Πρεντόμ, ο οποίος δεν εμπιστευόταν τον έμπειρο στράικερ – έτσι, ο τελευταίος στα μισά εκείνης της χρονιάς αποτέλεσε παρελθόν, και έγινε όπως προείπαμε παίκτης της Σερκλ Μπριζ.

Κι ένα στατιστικό/ιστορικό στοιχείο για το τέλος: ο Ντόμινικ Φόλεϊ δεν είναι ο μοναδικός παίκτης που κατόρθωσε να σκοράρει χατ-τρικ στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα – συγκεκριμένα, άλλοι δύο ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει το ίδιο ακριβώς πράγμα:

1. Ο Σύριος Ιμπραήμ Μουγκράμπι, της ΑΕΚ, στο 7-2 επί του Αιγάλεω, στις 27/9/1962, και

2. Ο Τσέχος Λίμπορ Ντόσεκ, της Ξάνθης, στο 4-0 επί του Λεβαδειακού, στις 9/2/2009.

ΠΗΓΗ: sportculture.gr