Μουντιάλ 2022: Μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές -και όχι μόνον- προσωπικότητες που θα «κοσμήσουν» τα γήπεδα του Κατάρ, στο Μουντιάλ, είναι ο Λουϊς Φαν Γκάαλ. Ο κορυφαίος Ολλανδός τεχνικός, με το προσωνύμιο «ο πελεκάνος», που... απέκτησε, τόσο για την τάση να ανοίγει το «μεγάλο στόμα» του, όσο και για το διπλό πηγούνι του, σκοπεύει να ολοκληρώσει την προπονητική του καριέρα, οδηγώντας τους «οράνιε» στην κατάκτηση του τροπαίου.
«Ο προσωπικός μου στόχος είναι να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής και θέλω να το περάσω στους παίκτες μου, ακόμη κι εάν αυτό, σημαίνει ότι θα θεωρηθώ αλαζόνας ή... μεγαλόστομος», υποστήριξε ο Φαν Γκάαλ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «κορυφαίος προπονητής» και πρόσθεσε: «Δεν το κάνω για τον εαυτό μου, αλλά για να βοηθήσω το ολλανδικό ποδόσφαιρο».
Ο Αλοϊσιους Πάουλους Μαρία Φαν Γκάαλ, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του 71χρονου προπονητή, «έκτισε» την εντυπωσιακή φήμη του, μεταξύ του 1991 και του 1997 ως επικεφαλής στον Αγιαξ, οδηγώντας τους Κλάϊφερτ, Φαν Ντερ Σαρ, Ντε Μπερ, Οφερμαρς, Ντάβιντς και αρκετούς νεαρούς, στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του Uefa Cup (1992), του Champions League (1995 και δευτεραθλητής το 1996), του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (1995) και τριών πρωταθλημάτων Ολλανδίας.
«Έμεινα άφωνος όταν είδα τον Άγιαξ του Φαν Γκάαλ να παίζει. Κατά την γνώμη μου, έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνει μια τέλεια ποδοσφαιρική ομάδα», θα πει αργότερα γι' αυτόν ο Πεπ Γκουαρδιόλα, σημερινός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι.
Ο Καταλανός τεχνικός, δηλώνει συχνά... μετανιωμένος, επειδή δεν εξελίχθηκε ποτέ ως παίκτης υπό τις εντολές του Ολλανδού. Αλλά οι δύο άνδρες, έχουν κοινό στοιχείο, την θητεία τους, σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου.
Μετά τον Αγιαξ, ο Φαν Γκάαλ ανέλαβε την Μπαρτσελόνα και εφαρμόζοντας το ίδιο επιθετικό ποδόσφαιρο, κατέκτησε δύο τίτλους στην La Liga, χωρίς ωστόσο, ευρωπαϊκή διάκριση. Μια σχετική αποτυχία, που δεν τον εμπόδισε να επιστρέψει στον πάγκο των Καταλανών το 2002.
Ομως ο «κορυφαίος προπονητής», είχε χάσει μέρος της λάμψης του, αποτυγχάνοντας να οδηγήσει την Ολλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Ιαπωνία και στην Νότια Κορέα.
Ακολούθησε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Αλκμααρ, την οποία προς έκπληξη όλων, οδήγησε το 2009 στην κατάκτηση του ολλανδικού πρωταθλήματος. Ηταν ένας τίτλος, που του χάρισε την επιστροφή στο προσκήνιο και τον... πήγε στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο της μπουντεσλίγκα το 2010 και έφθασε στον τελικό του Champions League την ίδια χρονιά.
Σημείο καμπής στην καριέρα του έμπειρου τεχνικού, αποτέλεσε η «μετατροπή» του παραδοσιακού σχηματισμού 4-3-3 που παίζει η ολλανδική σχολή, σε 5-3-2, που υπήρξε λιγότερο θεαματικό, αλλά ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Αυτήν την τακτική, αναμένεται να εφαρμόσει ο Φαν Γκάαλ και στο Κατάρ, όπου :«θα είναι η τελευταία μου δουλειά. Αυτό είναι σίγουρο»...
Ο Φαν Γκάαλ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Ρόναλντ Κούμαν, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, θέλει να αφοσιωθεί στην οικογένειά του, τώρα που θεραπεύθηκε από καρκίνο του προστάτη, που διαγνώσθηκε το 2020. Μια δοκιμασία που έκανε πιο... ανθρώπινο, αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται, ότι η ανακοίνωση για την ασθένεια του, είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στον κόσμο του ποδοσφαίρου, γεγονός στο οποίο στέκεται συχνά ο Ολλανδός προπονητής: «Δεν θα πίστευα ποτέ, ότι θα είχε τέτοιο αντίκτυπο. Συγκινούμαι και δακρύζω, αλλά μου δίνει και την ενέργεια που τόσοι πολλοί άνθρωποι νοιάζονται για εμένα».