Μουντιάλ 2022: Είναι πλέον επίσημο, ο ποδοσφαιρικός και φίλαθλος κόσμος μπαίνει σε ρυθμούς Μουντιάλ. Την Κυριακή (20/11, 18:00) θα γίνει η πρώτη σέντρα στα γήπεδα του Κατάρ ή αλλιώς η εκκίνηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με πολλές ιδιαιτερότητες, διαφορές και αρκετά σημεία αναφοράς. 

Με πολλούς, πιο συγκεκριμένα χιλιάδες νεκρούς εργάτες κατά την κατασκευή των γηπέδων και άθλιες συνθήκες, με πακτωλό δισεκατομμυρίων τόσο για να γίνει η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, όσο και για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα γήπεδα και τέλος με κυριότερη ιδιαιτερότητα το γεγονός ότι είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία που γίνεται χειμώνα.

Ένα όμως παραμένει σίγουρο παρά το όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα. Αυτή η ποδοσφαιρική γιορτή αναμένεται να καθηλώσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στις τηλεοράσεις τους για να την παρακολουθήσουν, ο καθένας ελπίζοντας η χώρα του να διακριθεί. Ωστόσο στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι είναι πολλά ρεκόρ που αναμένεται ή κινδυνεύουν να σπάσουν όμως πιθανότατα να είναι και η τελευταία διοργάνωση για δύο θρύλους του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι.

Πολλοί ονειρεύονται ή περιμένουν έναν τελικό Πορτογαλία - Αργεντινή για να φτάσουν οι δύο σταρ στην μεγαλύτερη «μονομαχία» που μπορούν να δώσουν εντός των τεσσάρων γραμμών. Ωστόσο πριν φτάσει κάποιος από τους δύο εκεί, απειλεί να σπάσει ο καθένας τους κάποιο ιστορικό ρεκόρ. Πρώτα ο Κριστιάνο Ρονάλντο που βρίσκεται ήδη σε μια «κλειστή λίστα» ποδοσφαιριστών, συγκεκριμένα ανάμεσα σε άλλους 3 έχοντας σκοράρει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Οι άλλοι ποδοσφαιριστές είναι ο Γερμανός Ούβε Ζέελερ, ο θρυλικός Πελέ και ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ στην ιστορία μέχρι και σήμερα Μίροσλαβ Κλόζε. Έτσι λοιπόν ο Πορτογάλος σούπερ - σταρ έχει αρχικά τρεις ευκαιρίες στον όμιλο κόντρα σε Ουρουγουάη, Γκάνα ή Νότιο Κορέα, ώστε να γίνει ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε πέντε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

Από την άλλη ο Λιονέλ Μέσι κυνηγάει και αυτός ένα απίθανο ρεκόρ που έχει να κάνει με τις περισσότερες συμμετοχές σε Μουντιάλ. Πιο συγκεκριμένα στην λίστα συμμετοχών ο Αργεντινός είναι στην 12η θέση με 19 συμμετοχές. Έξι μακριά από τον πρώτο Λόταρ Ματέους που έχει 25. Εάν λοιπόν η «Αλμπισελέστε» φτάσει ως τον τελικό ή τον μικρό τελικό και ο 35χρονος παίξει σε όλα τα παιχνίδια θα γίνει και επίσημα ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία της Αργεντινής σε επίπεδο εμφανίσεων καθώς μόνο με τις 3 συμμετοχές στα παιχνίδια των ομίλων θα ξεπεράσει τους Μασεράνο (20 συμμετοχές) και Μαραντόνα (21 συμμετοχές).

Ακόμη ένα εκπληκτικό στατιστικό για τους δύο σουπερ - σταρ είναι ότι κανένας τους δεν έχει σκοράρει σε νοκ - αουτ παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο κάτι που θα κοιτάξουν και οι δύο να... τελειώσει στο Κατάρ.

Σε ατομικά στατιστικά για τους προπονητές ο Ντιντιέ Ντεσάμπ προπονητής της Εθνικής Γαλλίας θα μπει σε ένα ιστορικό «κλειστό κλαμπ» καθώς με μόλις μια νίκη θα φτάσει διψήφιο αριθμό σε Μουντιάλ (10), κάτι που έχουν καταφέρει άλλοι έξι προπονητές. Ο Χέλμουτ Σεν (Γερμανός), ο Φελίπε Σκολάρι (Βραζιλιάνος), ο Μάριο Ζαγκάλο (Βραζιλιάνος), ο Γιόακιμ Λεβ (Γερμανός), ο Κάρλος Αλμέρτο Παρέιρα (Βραζιλιάνος) και ο Όσκαρ Ταβάρες (Ουρουγουανός). O Χέλμουτ Σεν έχει το ρεκόρ νικών με 16 κάτι που σημαίνει πως αν η Γαλλία φτάσει στον τελικό νικώντας σε όλα τα παιχνίδια ο Ντεσάμπ θα τον «πιάσει» στην πρώτη θέση.

Επιπροσθέτως στα ατομικά ρεκόρ ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Σέρχιο Ράμος έχοντας 17 συμμετοχές μπορούν να φτάσουν τις 20 ή και παραπάνω και να βρεθούν σε καλές θέσεις μέσα στο top-10 όλων των εποχών. Ακόμη οι Μάνουελ Νόιερ, Τόμας Μίλερ και Φερνάντο Μουσλέρα έχουν 16 και μπορούν να ανέβουν ακόμη περισσότερο στην κατάταξη. Τέλος οι Σουάρεζ (7 γκολ) και Κέιν (6 γκολ) κυνηγούν τους Μίνγκεθ (8 γκολ) και Λίνεκερ (10 γκολ), ενώ οι Ρονάλντο και Μέσι 7 και 6 γκολ αντίστοιχα κυνηγούν τους Εουσέμπιο (9 γκολ) και Μπατιστούτα (10 γκολ), ώστε ο καθένας από τους τέσσερις να γίνει και πρώτος σκόρερ στην χώρα του.

Στα ομαδικά ρεκόρ τα πράγματα είναι πιο απλά με τις Γερμανία και Βραζιλία να έχουν από 109 παιχνίδια στην διοργάνωση και αν δεν φτάσουν στον τελικό ή τον μικρό τελικό, μια από τις δύο θα έχει πλέον μόνη της την πρώτη θέση. Ενώ λόγω της απουσίας της Ιταλίας από το Μουντιάλ του Κατάρ, η Αργεντινή με 3 νίκες και 3 παιχνίδια θα την ξεπεράσει στην διοργάνωση ανεβαίνοντας στην 3η θέση όλων των εποχών και στις δύο κατηγορίες.

Τέλος σε ρεκόρ συμμετοχών η Ολλανδία (50 αγώνες) με τα παιχνίδια των ομίλων θα ξεπεράσει την Σουηδία (51 αγώνες) και θα μπει στην κορυφαία 10αδα των χωρών. Ενώ ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αρνητικό ρεκόρ είναι ότι στα τρία τελευταία Μουντιάλ οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές που έπαιξαν στο επόμενο αποκλείστηκαν από τους ομίλους. Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί αν η Γαλλία επιβεβαιώσει αυτό το αρνητικό ρεκόρ για μια ακόμα διοργάνωση.

Ξεκινάει λοιπόν η αναμονή και η αντίστροφη μέτρηση για ένα σίγουρα πολύ ιστορικό και ξεχωριστό Μουντιάλ που μπορεί στο τελείωμα του να απαριθμούμε πολλά και διαφορετικά νέα ρεκόρ. Πάντως το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση που θα παρακολουθήσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι και όχι μόνο, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την γη.

ΠΗΓΗ: metrosport.gr