Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο, θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του στο Μουντιάλ, την Τετάρτη με αντίπαλο την Κροατία, ενώ θ' ακολουθήσουν οι αναμετρήσεις με το Βέλγιο την Κυριακή και τον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου.

    Στο Μουντιάλ του 1986, «τα λιοντάρια του Άτλαντα» είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο, όπου αποκλείσθηκαν από τους μετέπειτα φιναλίστ, Γερμανούς, χάρη σε γκολ του Λόταρ Ματέους στο 88ο λεπτό.

    «Κανείς δεν είχε στοιχηματίσει ότι θα κερδίσουμε έναν αγώνα και τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλό μας», θυμάται ο πρώην τερματοφύλακας και αρχηγός της εθνικής ομάδας, Μπαντού Ζακί.

    Κάποιοι το βλέπουν ως σημάδι της μοίρας, άλλοι ως απλή σύμπτωση, αλλά όπως συμβαίνει στο Κατάρ, το Μαρόκο συμμετείχε στον 6ο όμιλο, με αντιπάλους ισχυρού κύρους, όπως η Αγγλία του Γκάρι Λίνεκερ, η Πολωνία του Ζμπίγκνιου Μπόνιεκ και η Πορτογαλία του Πάουλο Φούτρε.

    Μετά από δύο «λευκές ισοπαλίες» με Πολωνία και Αγγλία, οι Μαροκινοί επικράτησαν της Πορτογαλίας με 3-1. «Μετά από αυτούς τους δύο αγώνες, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για εμάς», θυμάται ο επιθετικός, Αμπντελκριμ Μερί, γνωστός με το προσωνύμιο «Κριμάου», ο οποίος πέτυχε το ένα γκολ των Μαροκινών.

    Ενα ανεπανάληπτο έπος για την εθνική Μαρόκου, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του αγώνα με την Γερμανία και προέκυψε από «έλλειψη προσοχής. Ο Ματέους σκόραρε σχεδόν πάντα από τα ελεύθερα χτυπήματά του», όπως τονίζει ο 67χρονος Κριμάου.

    Το ταξίδι της μαροκινής ομάδας ήταν «μια νίκη από μόνη της κι ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των αφρικανικών ομάδων», σχολίασε ο αθλητικός δημοσιογράφος, Σαϊντ Ζαντούκ, ο οποίος είχε καλύψει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού για την δημόσια τηλεόραση του Μαρόκου. Και σύμφωνα με τον Ζαντούκ, αυτή η πρόκριση, είχε «αναγκάσει» την FIFA, να αυξήσει την αφρικανική παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

    Μέχρι το 1982, υπήρχε μόνο μια θέση για την Αφρική στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν αυξηθούν σε δύο, τρεις και μετά πέντε, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας (το 1998).

    Αν και το Μαρόκο δεν προκρίθηκε στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, μια άλλη αφρικανική εθνική ομάδα, αυτή του Καμερούν, μπήκε με τη σειρά του στην Ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου, καθώς προκρίθηκε στα προημιτελικά του τουρνουά που διοργανώθηκε στην Ιταλία.

    Η Γκάνα ήταν στα πρόθυρα να τα πάει καλύτερα και να φτάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2010, στην Νότια Αφρική, πριν αποκλεισθεί στα πέναλτι από την Ουρουγουάη. 

    Η επιστροφή των «Atlas Lions» στην πατρίδα μετά το μεξικάνικο έπος, ήταν «μυστηριώδης», θυμάται ο Κριμάου, ο οποίος έπαιξε σε πολλούς γαλλικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Μπαστιά, Σεντ Ετιέν, Τουλούζ και Λιλ. Για τους Ζακί και Κριμάου, επιτυχία του 1986, δεν οφείλεται στην τύχη αλλά ήταν ο καρπός της καλής προετοιμασίας και της ομαδικής συνοχής.

    «Ενα Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν η μόνη ευκαιρία για να δείξουμε τον εαυτό μας στον κόσμο», είπε με νόημα ο Ζακί.

    Ο πρώην διεθνής, Ουαλίντ Ρεγκραγκι, θα οδηγήσει την εθνική ομάδα του Μαρόκου στο Κατάρ μετά την αποπομπή του Γαλλο-Βόσνιου, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, ο οποίος «πλήρωσε» την άρνησή του να επιλέξει ένα από τα αστέρια του μαροκινικού ποδοσφαίρου, τον Χακίμ Ζίγιες της Τσέλσι.

    «Ο Ρεγκραγκι, έχει εμφυσήσει δυναμισμό και μαχητικό πνεύμα στην ομάδα που, κατά την γνώμη μου, είναι ικανή να επαναλάβει το κατόρθωμα του 86, παρά τη δυσκολία του ομίλου», επεσήμανε ο Ζακί.