Ο ταλαντούχος κύριος Βιεϊρίνια αποτελεί (και επίσημα) παρελθόν από το δικέφαλο, την ίδια στιγμή που ο ποιοτικός Κοντρέρας “ετοιμάζει βαλίτσες” και ο Σαλπιγγίδης “εξετάζει όλες τις προτάσεις”. Με τη σειρά τους, οι «μεγάλοι» Χαλκιάς – Λίνο – Γκαρσία – Τσιρίλο – Ίβιτς ενδέχεται να αποδεσμευτούν ή να παραγκωνιστούν το καλοκαίρι πιστοποιώντας το οριστικό τέλος της «ομάδας του Σάντος».

Το ποδοσφαιρικό ΔΝΤ
Η οικονομική κρίση επιτάσσει ραγδαία μείωση budget και οδηγεί το δικέφαλο σε ριζική αναγκαστική ανανέωση roster. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος «απομάκρυνσής» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω «μη εκπλήρωσης των οικονομικών προϋποθέσεων». Το Financial Fair Play της UEFA βάζει τέλος στις σπατάλες του παρελθόντος και εξορθολογεί τις δαπάνες των ομάδων στοχεύοντας σε αυτό που λέμε λαϊκά «νοικοκύρεμα». Πρόκειται για μονόδρομο που η διοίκηση Ζαγοράκη αποφάσισε να ακολουθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια. Όσες ομάδες αγνοήσουν τα νέο ποδοσφαιρικό status quo θα αντιμετωπίσουν της συνέπειες του πελέκι της UEFA στο μέλλον.

Η ελληνική νοοτροπία
Σαφώς, η μετάβαση στη «νέα εποχή» του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να γίνει με πιο ομαλό τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία στο ποδοσφαιρικό τμήμα και η αποτροπή αντιδράσεων από τους οπαδούς. Το επικοινωνιακό τμήμα της ΠΑΕ έπρεπε να είχε προετοιμάσει νωρίτερα τον κόσμο, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για πρόσθετη οικονομική βοήθεια ώστε να διατηρηθούν τα «μεγάλα αστέρια». Στην Ελλάδα, όμως, κανένας φορέας δε λειτουργεί προνοητικά και ο δικέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο (ανεξαρτήτως προεργασίας) αλλά θα προστατεύονταν η ομοιογένεια του τρίπτυχου κόσμος-διοίκηση-προπονητής και ενδεχομένως θα ήταν μεγαλύτερο το ποσό που θα λάμβανε ο ΠΑΟΚ από τη μεταπώληση των Βιεϊρίνια-Κοντρέρας.

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο overlap.gr