Facebook Pixel Βυζαντινό: Το εστιατόριο που έκλεψε τη καρδιά της ΑΕΚ
| 2023-02-24 15:38:00

Ο έρωτας για την ΑΕΚ περνάει απ’ το «Βυζαντινό»! Ταξίδι γεύσεων στην Πόλη και τη Μικρά Ασία

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ο έρωτας για την ΑΕΚ περνάει απ’ το «Βυζαντινό»! Ταξίδι γεύσεων στην Πόλη και τη Μικρά Ασία

Το Sportdog ήταν παρόν στην εκδήλωση και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από αυτήν, τη γευστική εμπειρία, την οποία επεφύλαξε ο όμιλος «Nice n’ Easy group» σε εκλεκτούς προσκεκλημένους.

«Ο έρωτας περνάει από το στομάχι» λέει ένα λαϊκό ρητό. Για τους οπαδούς της ΑΕΚ όμως, οι οποίοι παραφράζουν τα τρία γράμματα του αρκτικόλεξου του ονόματος της ομάδας τους με ένα πολύ γνωστό μότο (δηλαδή το «Αγάπη Έρωτας Καψούρα») περνάει από το… «Βυζαντινό». Το εστιατόριο που λειτουργεί στο υπερσύγχρονο γήπεδο της Ένωσης, το οποίο έκανε… πρεμιέρα με ρεβεγιόν την παραμονή Πρωτοχρονιάς, προσέφερε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, ένα γευστικό ταξίδι γνωριμίας γεμάτο μνήμες και αρώματα από την αστική κουζίνα της Πόλης και της Μικράς Ασίας.

Το Sportdog ήταν παρόν στην εκδήλωση και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από αυτήν, τη γευστική εμπειρία, την οποία επεφύλαξε ο όμιλος «Nice n’ Easy group» σε εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Η πρώτη εικόνα μπαίνοντας στο εστιατόριο είναι η κεντρική αίθουσα. Οι δύο τετράπλευρες οθόνες που δεσπόζουν στην οροφή του χώρου θυμίζουν… Jumbotron από σάλες του NBA. Και μόνο η θέα των εδεσμάτων που προβάλλονται προδιαθέτει τον θαμώνα, ότι θα παίξει σε ένα μεγάλο ματς… γαστρονομίας.

Η αλήθεια είναι, ότι όποιος επισκέπτης εισέρχεται στο «Βυζαντινό», το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να απολαύσει την πανοραμική θέα που προσφέρει το εστιατόριο στον αγωνιστικό χώρο της «OPAP ARENA – Αγιάς Σοφιάς».

Αυτή είναι η πρώτη γεύση (έστω και οπτική), πριν καθίσει στο τραπέζι και πιάσει το μενού στα χέρια του.

Η υποδοχή του προσωπικού σε κάθε θαμώνα είναι θερμότατη. Από την πρώτη στιγμή, του δείχνει, ότι έχει έρθει σε έναν χώρο φιλόξενο, στον οποίο έρχεται όχι μόνο για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του, αλλά και για να απολαύσει στιγμές, οι οποίες σε αυτό το γευστικό ταξίδι ήταν αρκετές.

Ένα γευστικό ταξίδι με εφτά σταθμούς

Γιατί το μενού είχε εφτά… σταθμούς! Όλα τα πιάτα περιέχουν ποιοτικές ελληνικές πρώτες ύλες δουλεμένες ευφάνταστα με υψηλή τεχνική, πατώντας σε σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις απ’ όλον τον κόσμο, αλλά χωρίς να χάνεται η αυθεντικότητά τους. Εξάλλου η ευρηματικότητα του σεφ του ομίλου «Nice N’ Easy», Χρήστου Αθανασιάδη, ο οποίος και επιμελήθηκε το μενού, είναι δεδομένη και ανεκτίμητης αξίας. Άλλωστε πρόκειται για έναν άνθρωπο που βρέθηκε στη λίστα των πιο επιδραστικών σεφ της δεκαετίας 2011-2020.

Αφετηρία του ταξιδιού ήταν οι κρύοι μεζέδες. Το «αγιολί* με αμύγδαλα» εντυπωσίασε, καθώς το λάδι βασιλικού έσβηνε με μαεστρία τη δυνατή επίγευση του σκόρδου, δημιουργώντας μία φανταστική αίσθηση στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, πριν δοκιμάσει τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί, μία συνταγή, αναμφισβήτητα μαμαδίστικη που ταιριάζει με την εποχή λόγω του ερχομού της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού το «Ταρτάρ** μόσχου», το οποίο στην ουσία θύμιζε σουτζουκάκι σμυρνέικο, λόγω της παρουσίας κυμίνου και κανέλας, ενώ η συνέχεια ήταν μία αναφορά στην Καππαδοκία με το σερβίρισμα μία γευστικότατης παστουρμαδόπιτας.

Αφήνοντας πίσω τα ορεκτικά, μπήκαμε στα κυρίως πιάτα, ξεκινώντας από το «Μαντί», ένα γεμιστό ζυμαρικό που μας έρχεται από τα βάθη της Ανατολής, το οποίο έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι, κυρίως αυτοί που ήρθαν απ’τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το τελευταίο πιάτο, το οποίο συνοδεύτηκε από πολίτικη σαλάτα με λάχανο θύμισε Πάσχα αφού σερβιρίστηκε σουβλάκι προβατίνας, συνοδευόμενο από χουνκιάρ μπεγεντί*** .

Το φαγητό ικανοποίησε τις προσδοκίες. Το συνοδεύσαμε με κρασί αγιωργίτικο «Όμικρον», το οποίο αναδείκνυε αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων με μέτρια οξύτητα.

Το γευστικό ταξίδι στις γεύσεις της Πόλης και της Μικράς Ασίας ολοκληρώθηκε με γλυκό, ήτοι κρεμώδη χαλβά με παστέλι σουσαμιού, αν και το καλύτερο επιδόρπιο ήταν οι ευχές των operator και ιδιοκτητών του ομίλου «Nice N’ Easy Group».

«Καταδικασμένοι να πετύχουμε»

Ο Μάνος Γαβράς προϊδέασε τους θαμώνες για περισσότερες εκπλήξεις στο μέλλον, με βραδιές που θα έχουν ζωντανή μουσική. Ο σεφ, Χρήστος Αθανασιάδης, υποστήριξε, ότι το εστιατόριο θα κινείται σε μία σφαίρα κωνσταντινουπολίτικης κουζίνας, λόγω της ΑΕΚ και της ιστορίας της και υποσχέθηκε, ότι ο ίδιος με τους συνεργάτες του θα το πάνε πολύ ψηλά, σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο Κώστας Μαστοράκης είναι ένας από τους πρωτοπόρους του concept και εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για την επιτυχία του. «Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε. Έχουμε τρομερή εμπειρία και έχουμε κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα», είπε με νόημα, δηλώντας τη συγκίνησή του για το εγχείρημα, καθώς ο «Nice N’ Easy Group» κοντραρίστηκε με πάρα πολλούς ομίλους, αλλά κατάφερε να ικανοποιήσει τα «στάνταρ» του ηγέτη της Ένωσης. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου απέφυγε να μιλήσει λόγω προβλήματος στη φωνή του, όλος ο κόσμος όμως γνωρίζει πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του στην κατασκευή του γηπέδου (όχι μόνο του κτιρίου των μουσείων και του εστιατορίου) στη Νέα Φιλαδέλφεια.


* Το αγιολί είναι σάλτσα δεμένη άρρηκτα με τις κουζίνες των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας (Βαλένθια, Καταλονία, ανατολική Ανδαλουσία), της Γαλλίας (Προβηγκία) και της Ιταλίας (Λιγυρία, Σικελία και Καλαβρία). Το όνομά του σημαίνει «σκόρδο και λάδι».
** Το ταρτάρ είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από ωμό μοσχαρίσιο κρέας, συνήθως φιλέτο, ψιλοκομμένο σε μορφή κιμά, στο οποίο αναμειγνύονται μπαχαρικά και λεμόνι, το οποίο και στην ουσία ψήνει το κρέας.
*** Το χουνκιάρ μπεγεντί είναι πουρές μελιτζάνας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags