Στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού είχε χυθεί μπόλικο μελάνι για το όνομα του Φίλιπ Μλαντένοβιτς που έκανε λόγο για κλεισμένη μεταγραφή, παρότι κάποια στιγμή υπήρχε διάψευση των διαρροών από Πολωνία μεριά. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν, πως ό,τι διαψεύδεται συνήθως ισχύει, καθότι το νέο επεισόδιο της υπόθεσης μιλά για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι ο 31χρονος Σέρβος μπακ-χαφ θα φορέσει την πράσινη φανέλα και θα γίνει η δεύτερη μεταγραφή του «Τριφυλλιού» μετά τον… επαναλεωφοριασμό του Κάρλος Ζέκα.
Ο Μλαντένοβιτς προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν στη Λέγκια Βαρσοβίας με 30 συμμετοχές, 6 γκολ και 7 ασίστ, αριθμοί που δεν είναι δυνατόν να μη συγκινούν. Ιδιαίτερα από το γεγονός, ότι πρόκειται για αριστερό μπακ που αγωνίζεται και ως εξτρέμ που σημαίνει, ότι μπορεί να λύσει τα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος φέτος είδε τον Χουάνκαρ να παίζει στα κόκκινα, εξαιτίας των επιπλοκών υγείας που αντιμετώπισε ο Γκάνεα λόγω κορωνοϊού.
O Μλαντένοβιτς είναι διεθνής, έχει 22 συμμετοχές με 1 γκολ και 5 ασίστ με την Εθνική Σερβίας, με την οποία αγωνίστηκε για 66 λεπτά στο ματς της πρεμιέρας του Μουντιάλ του Κατάρ, εναντίον της Βραζιλίας (που η τελευταία νίκησε με 2-0).
Πέρα από τα αξιόλογα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, που δεν περνούν απαρατήρητα, ο Μλαντένοβιτς έχει κάποια θέματα χαρακτήρα, τα οποία ίσως να μη διακρίνετε στα ρεπορτάζ, γιατί στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στους μεταγραφικούς διθυράμβους και όχι στην καταγραφή στοιχείων που δίνουν μία ολοκληρωμένη άποψη για τον χαρακτήρα ενός παίκτη… Το έχουμε ξαναγράψει άλλωστε λεπτομερώς, εδώ στο Sportdog από τον περασμένο Απρίλιο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο 31χρονος γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1991 στο Τσάτσακ της κεντρικής Σερβίας, μία πόλη που βρίσκεται 144 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου και δίπλα στο Οβτζάρ Καμπλάρ Γκορτζ, τη ξακουστή ορθόδοξη μοναστηριακή περιοχή της χώρας, σαν το Άγιο Όρος.
Η διακοπή συμβολαίου στον Ερυθρό Αστέρα
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Μπόρατς. Το 2011 πήρε μεταγραφή για τον Ερυθρό Αστέρα (πλήρωσε 354.000 ευρώ) με τον οποίο κέρδισε το Κύπελλο Σερβίας (2011-2012). Στο βιογραφικό του στο Transfermarkt αναφέρει, ότι αναδείχτηκε πρωταθλητής Σερβίας με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, τη σεζόν 2013-2014, μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014 όμως, μέχρι να μεταγραφεί στη Μπάτε Μπόρισοφ δηλαδή, είχε μείνει εκτός ομάδας.
Πηγές από τη Σερβία ενημέρωσαν το Sportdog, ότι έγινε διακοπή του συμβολαίου του. Ο παίκτης έφτασε τα πράγματα στα άκρα, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος με το κλαμπ. Ήταν απλήρωτος και του χρωστούσε μισθούς. Έκανε καταγγελία και την κέρδισε, παίρνοντας την ελευθέρας του. Η κίνησή του δεν έκανε καλή εντύπωση στους οπαδούς του Αστέρα, οι οποίοι δεν θα ήθελαν με τίποτα να τον ξαναδούν στο «Ράικο Μίτιτς». Φυσικά και οι παίκτες είναι επαγγελματίες και βλέπουν τα πράγματα περισσότερο με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.
Πρωταθλητής Λευκορωσίας
Στη Λευκορωσία έμεινε για δύο χρόνια. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2013-2014 – 2014,2015) και ένα Κύπελλο (2014-2015) και τον Ιανουάριο του 2016 πήρε μεταγραφή για την Κολωνία, η οποία πλήρωσε τη Μπάτε 1,5 εκατ.Ευρώ. Στη Bundesliga συμπλήρωσε 16 συμμετοχές με 2 ασίστ σε δύο μισές σεζόν (14 τη 2015-2016 και 2 τη 2016-2017) και τον Γενάρη του 2017 πωλήθηκε στη Σταντάρ Λιέγης για 1,2 εκατ.Ευρώ.
Αλλά ούτε στο Βέλγιο στέριωσε για πολύ. Στη Jupiler Pro League μέτρησε μόνο 5 εμφανίσεις και τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η σταδιοδρομία του στην Πολωνία. Η Λέχια Γκντανσκ ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ekstraklasa. Ήταν η πρώτη ομάδα της χώρας, στην οποία έδειξε την καλή πλευρά του εαυτού του, όπως αναφέρουν πηγές του Sportdog από την Πολωνία.
Στο Γκντανσκ ξεδίπλωσε το ταλέντο του
Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2018 έκανε 14 συμμετοχές, η δεύτερη σεζόν του στη Λέχια όμως ήταν περισσότερο αξιόλογη, ήταν η περίοδος που ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Αγωνίστηκε σε 41 παιχνίδια, σκόραρε 3 γκολ και μοίρασε 9 ασίστ, με την ομάδα να αναδεικνύεται Κυπελλούχος Πολωνίας. Την επόμενη σεζόν (2019-2020) έπαιξε σε 31 ματς και μοίρασε 7 ασίστ, με την κατάκτηση του Super Cup να μένει ως πιο γλυκιά ανάμνηση εκείνης της περιόδου.
To 2020 ήταν η τελευταία του χρονιά στο Γκντανσκ. Ήταν χωρίς αμφισβήτηση μία περίεργη σεζόν, καθώς είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Δεν επέκτεινε το συμβόλαιό του και δεν ολοκλήρωσε τη χρονιά, η οποία εξαιτίας των συνθηκών τέλειωσε στις 30 Ιουνίου 2020. Έτσι πήγε στη Λέγκια Βαρσοβίας ως ελεύθερος.
Στο στόχαστρο της ΑΕΚ και συμβόλαιο-ρεκόρ
Ήταν την εποχή που βρέθηκε στο στόχαστρο της ΑΕΚ, ενώ τον παρακολουθούσε ο Παναθηναϊκός, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Αχμάτ Γκρόζνι, η Ριέκα και η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο παίκτης όμως προτίμησε την προσφορά της Λέγκια, γιατί όπως ανέφερε τότε ο πολωνικός Τύπος, ο μισθός που θα λάμβανε μηνιαίως ήταν ένα αστρονομικό ποσό για τα πολωνικά δεδομένα. Ο Μλαντένοβιτς έβλεπε κάθε 30 μέρες 35.000 Ευρώ στον λογαριασμό του και έγινε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος της Ekstraklasa μετά τον Διεθνή Πολωνό στόπερ, Αρτούρ Γεντρτζέιτζικ (Artur Jedrzejczyk). Λάμβανε δηλαδή τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’όσα έπαιρνε στο Γκντανσκ, ενώ στη συμφωνία υπήρχε και μπόνους συμβολαίου.
Σημειωτέον, ότι την πρώτη του διετία στην Πολωνία, ο Μλαντένοβιτς κατάφερε να μάθει άψογα τη γλώσσα! Όπως όλοι οι Σέρβοι, Κροάτες, Βόσνιοι, έμαθε πολωνικά πολύ γρήγορα. Μιλά τη γλώσσα τέλεια, καθώς είναι πολύ εύκολη για τους Γιουγκοσλάβους.
Η καλύτερη περίοδος της καριέρας του
Τη σεζόν 2020-2021 αγωνίστηκε 36 φορές, σκόραρε 8 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα της πολωνικής πρωτεύουσας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γι’αυτό και εκείνη τη χρονιά αναδείχτηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Πολωνία. Ήταν χωρίς αμφισβήτηση η καλύτερη περίοδος της καριέρας του.
Τη δεύτερη χρονιά στη Λέγκια είχε 37 συμμετοχές με 1 γκολ και 5 ασίστ και τη φετινή σεζόν μετρά 27 εμφανίσεις με 6 γκολ και 7 ασίστ. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2023, ο παίκτης φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, ενώ η Λέγκια Βαρσοβίαςμ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες βρήκε τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Πάτρικ Κουν της Ράκοβ.
Πρόβλημα με τις κίτρινες
Ο Μλαντένοβιτς είναι ένα πολύ γρήγορο αριστερό φουλ-μπακ με πολύ καλές μπαλιές. Χαρακτηρίζεται για τη μαχητικότητά του και στην Ekstraklasa αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους ακραίους αμυντικούς. Ωστόσο έχει ένα μειονέκτημα που ίσως και να είναι θέμα χαρακτήρα. Ο 31χρονος μαζεύει πολλές κίτρινες κάρτες.
Στην Πολωνία έχουν να το λένε, σε σημείο να αναρωτιέται ο Τύπος, αν είναι ευλογία ή κατάρα για την ομάδα του! Την πρώτη γεμάτη σεζόν (2018-2019) στην Ekstraklasa μάζεψε 12! Τη δεύτερη (2019-2020) 13, ενώ πήρε και 2 στα προκριματικά του Europa League (συνολικά 15 δηλαδή). Στη Λέγκια περιόρισε τη συνήθειά του την πρώτη σεζόν (2020-2021) και πήρε μόνο 6. Ο λύκος όμως χούγια δεν αλλάζει και τη δεύτερη (2021-2022) επανήλθε δυναμικότερα στα… στάνταρ του. Μάζεψε 6 κίτρινες στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο, 2 στα προκριματικά του Champions League, 1 στα προκριματικά και 2 στους ομίλους του Europa League. Συνολικά 12. Φέτος μετρά ήδη 8 σε πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο της Πολωνίας.
Έξαλλος με τη συμπεριφορά του ο προπονητής του
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προπονητή του στη Λέχια, Πιοτρ Στόκοβιτς, τον Δεκέμβριο του 2019, ο οποίος είχε αναφέρει πως είναι θυμωμένος με τον παίκτη, κατακρίνοντας τη συμπεριφορά του.
«Είμαι σίγουρος ότι παίρνει πάρα πολλές άσκοπες κάρτες. Η τιμωρία για τσακωμό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι για βλακεία, για περιττές κουβέντες. Δεν είναι κακός, συμπεριφέρεται σαν ένας νότιος, τυπικός Σέρβος που έχει ζεστό αίμα. Το λαμβάνω υπόψη μου, αλλά ένας επαγγελματίας παίκτης δεν πρέπει συμπεριφέρεται έτσι. Γι' αυτό είμαι θυμωμένος μαζί του. Είναι παίκτης υψηλού επιπέδου, παίζει για την εθνική ομάδα, μια τέτοια συμπεριφορά όμως, απλά δεν του ταιριάζει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πολωνός μάνατζερ, ο οποίος αναγνώρισε πως ο παίκτης είναι ειλικρινής χαρακτήρας με παρορμητισμό στο γήπεδο. Γι’αυτό οι διαιτητές τον τιμωρούσαν σε κάθε έκρηξή του με χειρονομίες.
Μοναδικός και σπάνιος, γιατί είναι ένας… Βαλκάνιος
Οι Πολωνοί έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν τον αθλητικό ψυχολόγο της Λέχια, Πάβελ Χάμπρατ, για να τον ηρεμήσουν. Ο επιστήμονας του παρουσίασε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης στο ίδιο ερέθισμα. Ο ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο παίκτης προσπαθεί να συνεργαστεί, αλλά δεν είναι εύκολο…
«Υπό την επίδραση μιας μικρής παρόρμησης, ο παίκτης αντιδρά βίαια Είναι σαν να απαιτείς από έναν οδηγό ράλι που οδηγεί στα όρια του κινδύνου να μην κάνει τόσο απότομες στροφές γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα και είναι επικίνδυνο. Και ξέρει ότι για να κλέψει αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, πρέπει να ενεργήσει έτσι», περιέγραψε ο Χαμπράτ, ο οποίος στάθηκε πολύ στην καταγωγή του Μλαντένοβιτς, υπογραμμίζοντας, ότι παίκτες από τα Βαλκάνια παρουσιάζουν παρόμοιες θερμόαιμες αντιδράσεις.
Το ψυχολογικό πείραμα για να ηρεμήσει
Μιλούν φωνάζοντας μεταξύ τους και είναι κάτι φυσιολογικό. Μάλιστα, ο ψυχολόγος έθεσε ως παράδειγμα ένα βίντεο που είχε κάνει η ομάδα κατά τη διάρκεια της χειμερινής της προετοιμασίας στην Τουρκία, για να δείξει, ότι η διαφορετική κουλτούρα των λαών επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι οι Βαλκάνιοι δεν έχουν πρόβλημα ένας άνδρας να δίνει το χέρι ενός άλλου άνδρα κατά τη διάρκεια συνομιλίας. Έτσι ο Μλαντένοβιτς δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον Ζλάταν Αλομέροβιτς τον οποίο χαιρέτησε ένθερμα. Όταν όμως έβαλαν ανάμεσά τους τον Πολωνό, Μπλαζέι Αουγκουστίν, εκείνος τους έκανε παρατήρηση, να μην αγγίξουν τα γόνατά του.
Απειλή με μεταγραφές
Ο ψυχολόγος το απέδωσε αυτό στο γεγονός, ότι ένας Πολωνός χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ζώνη άνεσης σε σχέση με τους Σέρβους συναδέλφους του. Έχουν διαφορετική κουλτούρα. Έτσι, για να ηρεμήσουν τον Μλαντένοβιτς και να του δώσουν να καταλάβει τη λανθασμένη συμπεριφορά του, ο προπονητής του Πιοτρ Στόκοβιτς δήλωσε, ότι πρέπει να μπει στη θέση του Πολωνού συμπαίκτη του. Μάλιστα τον απείλησε έμμεσα, λέγοντας, ότι μπορεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του, ενώ υπάρχουν και οι μεταγραφές.
«Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει ο Μλάντεν θα ήταν να μπει σε αυτή τη θέση. Μετά παρακολουθείς τον εαυτό σου σε κάθε βήμα, γιατί ξέρεις ότι όταν πέσεις έξω, μπορεί να έρθει ο επόμενος, ο οποίος δεν θα εκθέσει την ομάδα. Η άμιλλα είναι η καλύτερη λύση, ενώ υπάρχει και η χειμερινή ενίσχυση», είχε αναφέρει ο προπονητής της Λέχια.
Το θέμα είναι, ότι ο Μλαντένοβιτς από τη μία ξεσπούσε σαν… ηφαίστειο (τα Βαλκάνια άλλωστε είναι από τις πιο ηφαιστειογενείς περιοχές του κόσμου) και από την άλλη δεν συμφωνούσε με τις κάρτες που δεχόταν. Το Sportdog σας είχε ενημερώσει σχετικά το 2020 σε ρεπορτάζ για τον ίδιο ποδοσφαιριστή. Αντιδρούσε και διαμαρτυρόταν για τους διαιτητές στην Πολωνία. Μάλιστα πραγματοποιούσε αλαζονικές δηλώσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Ο Σέρβος είναι μετρά 22 συμμετοχές και 1 γκολ με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έπαιξε 66 λεπτά στην ήττα με 2-0 από τη Βραζιλία, στην αναμέτρηση της πρεμιέρας των ομίλων της διοργάνωσης. Η αξία του κυμαίνεται στα 1,2 εκατομμύρια Ευρώ.
Ποιός θα τον ηρεμήσει αν έρθει στην Ελλάδα, όπου το πρωτάθλημα είναι πολύ πιο εκρηκτικό από το πολωνικό; Ο ήρεμος χαρακτήρας του συμπατριώτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ίσως είναι το καλύτερο φάρμακο στον οξύθυμο χαρακτήρα του...