Η περίπτωση του Λούκα Γιόβιτς έχει σχετιστεί με τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης επιθετικού, με τον Αγιούμπ Ελ Καμπί να θεωρείται κλεισμένος και να φτάνει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής (6/8) προκειμένου να υπογράψει. Εντούτοις, ακούγεται πως οι Ερυθρόλευκοι δεν αποκλείεται να νικηθούν για έναν ακόμα σέντερ φορ από το "πάνω ράφι" ως... κερασάκι στην τούρτα, γι' αυτό και το όνομα του Γιόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ο 25χρονος Σέρβος επιθετικός, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Φιορεντίνα μετά από μία σεζόν με 50 συμμετοχές, 13 γκολ και 5 ασίστς σε όλες τις διοργανώσεις σε Ιταλία και Ευρώπη, αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση ένα πολύ ηχηρό όνομα!
Γεννήθηκε στη Μπιέλινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και μεγάλωσε στο χωριό Μπατάρ, ενώ η οικογένειά του βίωσε τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία στις αρχές του ‘90 Ο πατέρας του, Μίλαν, υπήρξε ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε πολλούς συλλόγους στη Σερβία, όπως η Παρτιζάν και η Βοϊβοντίνα, ενώ αγωνίστηκε και για τέσσερα χρόνια σε ομάδες της Ρωσίας.
Με πρότυπα τον Ιμπραήμοβιτς και τον Φαλκάο
Οπότε, κατά κάποιον τρόπο ήταν νομοτελειακό να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος του δίδαξε κάποια σημαντικά μυστικά και τον έμαθε να χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια. Το 2004 σε ηλικία 7 ετών δοκιμάστηκε στη Mini Maxi, ένα αναπτυξιακό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου για ηλικίες από 4 έως 12 ετών.
Εξ αρχής φάνηκε η έφεσή του στο σκοράρισμα και σε ένα από τα παιχνίδια τον εντόπισε ο σκάουτερ του Ερυθρού Αστέρα, Τόμα Μιλίσεβιτς, ο οποίος τον κάλεσε να δοκιμαστεί στους «ερυθρόλευκους». Παρά το… ασπρόμαυρο παρελθόν του, ο πατέρας του συναίνεσε να παίξει στις Ακαδημίες του Αστέρα, όπου συνέχιζε να λάμπει και να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον του.
Στα εφηβικά του χρόνια είχε πρότυπο τον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς και τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Στα 16 του έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας με τον Ερυθρό Αστέρα και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, καταρρίποντας το ρεκόρ του Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Ήταν φυσικό λοιπόν να βρεθεί στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων.
Μεταγραφή… φάντασμα στη Μπενφίκα
Το 2016, στην ηλικία των 18 ετών, έφυγε έξω από τη Σερβία, παίρνοντας μεταγραφή για τη Μπενφίκα. Βέβαια το ντιλ έγινε μέσω… Κύπρου. Γι’αυτό και η ιστορία του Γιόβιτς παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον εκείνη την εποχή, κατά την οποία η μετακίνησή του χαρακτηρίστηκε ως «μεταγραφή-φάντασμα».
Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε το 2008, ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Προκειμένου να μειώσουν τη… χασούρα, ισχυροί οικονομικά άνθρωποι του αθλήματος δημιούργησαν το καθεστώς τρίτης ιδιοκτησίας. Αγόραζαν τα δικαιώματα ποδοσφαιριστών έχοντας την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Μεγαλόνησος, κάτι που τιμωρήθηκε το 2015, αλλά τα μεγάλα κεφάλια βρήκαν νέα συνταγή, για να κάνουν δουλειές, μέσω ομάδων που ήλεγχαν, εμφανίζοντας χρήματα μέσα από τα ταμεία τους.
Εκείνη την εποχή ο Φάλι Ραμαντάνι και ο Πίνι Ζάχαβι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός, ότι ο Ερυθρός Αστέρας χρωστάει της… Μιχαλούς (με 45 εκατ.Ευρώ χρέη) με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για τα χρέη του, αγόρασαν φθηνά τον Λούκα Γιόβιτς, με τα 1,75 εκατ.Ευρώ, το ποσό που κόστισε η μεταγραφή, να φαίνονται ότι βγήκαν από τα ταμεία του Απόλλωνα Λεμεσού. Η μεταγραφή έγινε γνωστή στις 25 Ιανουάριο του 2016 και στις 31 ο παίκτης πουλήθηκε έναντι 2,2 εκατ.Ευρώ στη Μπενφίκα, με τους Πορτογάλους να «ψάχνονται» για τα οικονομικά δεδομένα και τις περίεργες διαδρομές που ακολουθήθηκαν για να γίνει η μετακίνηση. Φυσικά ο Σέρβος δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο, με τα πραγματικά νούμερα της υπόθεσης να είναι πολύ μεγαλύτερα…
Έγραψε ιστορία στη Bundesliga
Όταν ο Γιόβιτς πήγε στη Μπενφίκα αποτέλεσε… αλλαγή του Κώστα Μήτρογλου, αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της Λισαβόνας (είχε 2 παιχνίδια πρωταθλήματος σε ενάμιση χρόνο) και άρχισαν να του ψάχνουν ομάδα. Μάλιστα εκμεταλλευόμενος τις τότε καλές τους σχέσεις, ο Ραμαντάνι τον πρότεινε στον Ολυμπιακό, αλλά η μετακίνηση δεν έγινε ποτέ, αφού ο παίκτης πήγε δανεικός στην Άιντραχτ τη σεζόν 2017-2018.
Εκεί βρήκε ξανά το παλιό εαυτό του. Έπαιξε 27 ματς, σκόραρε 9 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς από τη Μπενφίκα ύψους 22,3 εκατ.Ευρώ. Τη δεύτερη σεζόν έγραψε ιστορία στη Bundesliga, καθώς στο ματς με τη Φορτούνα Ντίζελντορφ, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκόραρε σε ηλικία 20 ετών 5 γκολ στο γερμανικό πρωτάθλημα. Συνολικά εκείνη τη χρονιά έπαιξε σε 48 ματς, σκόραρε 27 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ.
Έτσι την επόμενη σεζόν (2019-2020) ήρθε η μεγαλύτερη μεταγραφή της καριέρας του. Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 60 εκατ.Ευρώ για να τον αποκτήσει μέχρι το 2025. Με τη φανέλα των Μαδριλένων έπαιξε 17 ματς στη La Liga και σκόραρε 2 γκολ σε μία σεζόν που η ισπανική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Απογοήτευσε τον Ζιντάν
Τη σεζόν 2020-2021 άρχισε η κριτική γύρω από το όνομά του. Στον Τύπο γραφόταν, ότι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Δεν προσαρμόστηκε, είχε συχνούς τραυματισμούς, διαμάχες και φυσικά δεν σκόραρε. Ήταν «Ο επιθετικός που απογοήτευσε τον Ζιντάν με τη στάση του» έγραφε στα μέσα Ιανουαρίου 2023 η Marca. Βλέπετε ο Γάλλος σούπερ σταρ ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή του Σέρβου στη Ρεάλ, προκειμένου να καταστεί μία καλή λύση για αναπλήρωση του Καρίμ Μπενζεμά από τον πάγκο.
Το να μην μπορεί να «πιάσει» ένας παίκτης σε ένα τεράστιο όνομα όπως η Ρεάλ δεν είναι κάτι που παραξενεύει. Στη Μαδρίτη δεν μπορούσαν να χωνέψουν την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή, ο οποίος υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε γίνει χαμός με το γεγονός, ότι έφυγε για την πατρίδα του προκειμένου να πάει σε μπάρμπεκιου, παραβιάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας. Ο Ζιντάν έκανε τα πάντα για να τον συνεφέρει, αλλά οι προσπάθειές του κατέστησαν ανεπιτυχείς.
Επιστροφή στη Φρανκφούρτη
Έτσι δόθηκε δανεικός στην προηγούμενη ομάδα του, την Άιντραχτ, στην οποία παρακαλούσε από το καλοκαίρι του 2020 να πάει, για να βρει την… ευτυχία του. Απ’ ότι φαίνεται, μάλλον τον χάλαγε το κλίμα στους «μερένχες». Στις 17 Ιανουαρίου, στον πρώτο του αγώνα με την πρώην ομάδα του, ο Γιόβιτς ήρθε από τον πάγκο και σημείωσε δύο γκολ μέσα σε μισή ώρα από την είσοδό του, στη νίκη με 3-1 επί της Σάλκε. Έπαιξε συνολικά 18 ματς εκείνη την περίοδο στη Bundesliga, σκόραρε 4 φορές και σημείωσε 1 ασίστ.
Τη σεζόν 2021-2022 επέστρεψε στην Ισπανία, όπου οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, καθώς στον πάγκο της ομάδας ήταν πλέον ο Κάρλος Αντσελότι, με τον οποίο η Ρεάλ εκείνη την περίοδο κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα και το Champions League, με τον Γιόβιτς να συμπληρώνει 19 συμμετοχές με 1 γκολ και 3 ασίστ. Το γυαλί είχε ραγίσει από πολύ πιο πριν και η ισπανική ομάα, παρότι είχε συμβόλαιο μαζί της μέχρι το 2025, τον άφησε ελεύθερο! Δεν πίστευαν στις δυνατότητές του. Ίσως το γεγονός, ότι του ζητούσαν να έχει ρόλο αντί-Μπενζεμά, να ήταν κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει.
Τον… κάρφωσε ο Αντσελότι
Όταν υπέγραψε στη Φιορεντίνα, κατά την παρουσίασή του υποστήριξε, ότι πάντα έπαιζε καλύτερα σε σχήμα με δύο επιθετικούς, ενώ ευχήθηκε να τα πάει το ίδιο καλά στην Ιταλία, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους, τον οποίο χαρακτήρισε τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών και υποστήριξε πως τον εμπνέει.
Βέβαια για τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, που έχει επίσης περίεργο χαρακτήρα, δεν έχει βρεθεί προπονητής να πει, ότι δεν δουλεύει. Τον Γιόβιτς τον «κάρφωσε» ο Αντσελότι, όταν ο Σέρβος πήρε μεταγραφή στους «βιόλα». Ο Ιταλός τεχνικός υποστήριξε μεν, ότι ο παίκτης μπορεί να αφήσει θετικές εντυπώσεις στην Ιταλία, είναι εξαιρετικός επιθετικός, ειδικά μέσα στην περιοχή, έχει σουτ και κεφαλιά, αλλά δεν είναι πολύ ευκίνητος και μερικές φορές είναι λίγο τεμπέλης.
Ο Γιόβιτς είναι μία περίπτωση επιθετικού του… κουτιού. Είχε πιθανότητες να κάνει τεράστια καριέρα, τα προβλήματα χαρακτήρα όμως επηρέασαν την πορεία του. Δεν είναι τυχαίο, ότι στα 25 του έχει μία φθίνουσα πορεία. Η αξία του από τα 60 εκατ.Ευρώ το 2019 έχει πέσει στα 9 εκατ.Ευρώ σήμερα.