Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια οικογένεια από τη Γουινέα Μπισάου που πέρναγε δύσκολα και ο πατέρας αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να ταϊσει τα τέσσερα παιδιά του. Άφησε την Αφρική για την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ισπανία, όπου αναγκάστηκε να ζητιανέψει για να ζήσει μέχρι που η εργατικότητά του τον έκανε και να μεγαλώσει τα παιδιά του και αρχίζει σιγά - σιγά να τα βλέπει μεγάλα και τρανά.

Τα παραμύθια ξεκινούν πάντα με το «μια φορά κι έναν καιρό». Όμως, η παρακάτω ιστορία δεν είναι παραμύθι, αλλά η (ποδοσφαιρική) πραγματικότητα του Ανσού Φατί που άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 2002 και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα

«Δεν χρειάζεται να γεννηθείς με ασημένιο πιρούνι στο στόμα για να πετύχεις κάποια καλά πράγματα στη ζωή σου». Αυτή την ατάκα χρησιμοποιεί η οικογένεια Φατί για να δώσει το στίγμα της ιστορίας του γιου της, Ανσού, που έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω των εμφανίσεων του με την Μπαρτσελόνα.

Η ιστορία του πιτσιρικά Ανσού, μοιάζει λίγο με του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ειδικά από την ώρα που ο Φατί κλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας (Κ21). Ο πατέρας του ενός γεννήθηκε στη Νιγηρία και του άλλου στη Γουινέα Μπισάου. Και οι δύο οικογένειες έχουν πέντε αδέρφια που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και έγιναν διάσημα. Ο πατέρας του Φατί αναγκάστηκε να ζητιανεύει και να τρώει από τα σκουπίδια, ενώ όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο βγήκε στους δρόμους για να μαζέψει χρήματα. Η μόνη διαφορά είναι πως ο Γιάννης γεννήθηκε στην Ελλάδα και όχι στη Νιγηρία, ενώ ο Ανσού μεγάλωσε μέχρι τα 6 του στην αφρικανική χώρα πριν μετακομίσει στην Ισπανία.

Η οικογένεια του Ανσού Φατί

Ας πάμε, όμως, να δούμε την ιστορία του Ανσού Φατί από τη μέρα που είδε το πρώτο φως του ήλιου...

Ο Ανσουμανέ, γνωστότερος πλέον ως Ανσού, γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2002 στη Γουινέα - Μπισάου με τον πατέρα του Μπόρι να είναι ποδοσφαιριστής και η μητέρα του Λούρντες να ασχολείται με τα οικιακά. Ο Ανσού ήταν ο δεύτερος γιος της οικογένειας και έχει άλλα τέσσερα αδέρφια.

Ο εμφύλιος πόλεμος που έφερε τη μετανάστευση

Το 1998, είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην χώρα της οικογένειας Φατί και, έναν χρόνο μετά τη γέννηση του Ανσού, έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα, με αποτέλεσμα οι γονείς του να πάρουν την απόφαση, το 2001 να φύγει ο πατέρας από τη χώρα για να μπορέσει να βρει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Η πρώτη του στάση ήταν η Πορτογαλία, με τον Μπόρι, που ασχολιόταν με το ποδόσφαιρο, να μην βρίσκει ομάδα για να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα, έστω και σε μικρή κατηγορία. Όμως, έμαθε πως στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πόλη Μαριναλέδα προσφέρουν εργασία σε μετανάστες.

Ζητιάνευε φαγητό στο δρόμο

Αμέσως, ο πατέρας πήγε και μετακόμισε στην Ισπανία. Τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν όπως τα περίμενε, και έτσι ο Μπόρι ζητιάνευε φαγητό στο δρόμο της Μαριναλέδα για να ζήσει, αλλά έπειτα από κάποιους μήνες συναντήθημε με τον δήμαρχο της πόλης, τον Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο και του πρόσφερε τη θέση του οδηγού του.

Ταπεινός και εργατικός

Ο Μπόρι εντυπωσίασε το αφεντικό του με την ταπεινότητα και την εργατικότητά του και έτσι ο Δήμαρχος θέλησε να βοηθήσει όλη την οικογένειά του να μετακομίσει από τη Γουινέα - Μπισάου στην Ισπανία. Η μητέρα του Λούρντες, ο Ανσού, τα αδέρφια του Μπραϊμα, Μιγκέλ και οι αδερφές του Τζένη και Ντζούκου κατάφεραν να πάνε στην Ισπανία, όταν ο νέος αστέρας της Μπαρτσελόνα ήταν έξι ετών.

Ο Ανσού Φατί στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα

Τη χρονιά (2009) που ο Ανσού πήγε στην Ισπανία, τότε έγινε και η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο πιτσιρικάς ήταν μεγάλος φαν του φορώντας κέχρι και φανέλες της «Βασίλισσας».

Ο πατέρας του ως πρώην ποδοσφαιριστής προέτρεψε τα παιδιά του να ασχοληθούν με τη μπάλα και ο μεγάλος γιος Μπραϊμα πέρασε πρώτος το προπονητικό κέντρο της Σεβίλλης. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Ανσού δείχνοντας το μεγάλο του ταλέντο από πολύ νωρίς.

«Στη Γουινέα είχε συνηθίσει να παίζει με μπάλες από κουρέλια, αλλά όταν πήρε για πρώτη φορά μια πραγματική μπάλα, ήταν απίστευτος και με έκανε να τον προσέξω. Είμαι εδώ και 50 χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχω δει ποτέ κάτι σαν αυτό», είπε ο Χοσέ Λουίς Πέρεθ Μένα που ήταν ο πρώτος προπονητής του Φατί στη Σεβίλλη.

 

Ετήσιο συμβόλαιο με μισθό ένα ευρώ!

Έτσι, το 2012 σε ηλικία 10 ετών τον πήρε η Μπαρτσελόνα στη «Λα Μασία» και στις 24 Ιουλίου 2019 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Καταλανούς (μέχρι το 2022) με ρήτρα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πριν βάλει την υπογραφή του, είχε ως ετήσιο μισθό ως τυπικό ένα ευρώ, αφού ήταν στις Ακαδημίες της Μπάρτσα που του τα παρείχε όλα. Τα καλύτερα, όμως, δεν είχαν έρθει ακόμα.

Καλύτερη πρόταση η Ρεάλ, αλλά...

«Η Ρεάλ Μαδρίτης προσέφερε καλύτερα χρήματα από τη Μπαρτσελόνα», είπε ο πατέρας του: «Αλλά ήταν αυτοί που ήρθαν στο σπίτι μου με το συμβόλαιο και με έπεισαν ήταν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα. Όταν η Σεβίλλη ανακάλυψε τι είχε συμβεί θύμωσε και δεν άφησαν τον Ανσού να παίξει για ένα χρόνο».

Στις 25 Αυγούστου του 2019 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την Μπαρτσελόνα σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τα «μπλαουγκράνα» και ήταν μόλις 18 μέρες μεγαλύτερος από τον Βιθέντε Μαρτίνεθ που είναι στην κορυφή από το 1941.

«Κοίταξα τους γονείς μου και την οικογένειά μου στην κερκίδα. Ολους εκείνους τους ανθρώπους που με συνοδεύουν σε αυτό το σημείο στην καριέρα μου. Έμεινα εκεί στο γήπεδο γιατί δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήθελα να απολαύσω αυτή τη στιγμή», είπε ο Ανσού για το ντεμπούτο του με τον πατέρα του να δηλώνει: «Μπορώ να πεθάνω σήμερα»!

Όταν ο Ανσού ήταν στην αποστολή του Ερνέστο Βαλβέρδε, για να παίξει στο συγκεκριμένο αγώνα έπρεπε να πάρει τη συγκατάθεση των γονιών του, αφού απαγορεύεται στην Ισπανία οι ανήλικοι να παίζουν βραδινές ώρες (στις 21:00 τοπική ώρα ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας).

Τα ρεκόρ άρχισαν να σπάνε

Ο εντυπωσιακός πιτσιρικάς, έξι μέρες αργότερα (31 Αυγούστου 2019) πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα στην αναμέτρηση με την Οσασούνα και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Τα ρεκόρ δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 14 Σεπτεμβρίου με το γκολ και την ασίστ που μοίρασε κόντρα τη Βαλένθια έγινε ο νεότερος σκόρερ και παράλληλα πασέρ στην ιστορία της La Liga.

Και όλα αυτά όταν το Δεκέμβριο του 2015 είχε σπάσει το πόδι του και δεν μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο για δέκα μήνες...

 

Η Εθνική Ισπανίας

Στις 31 Οκτωβρίου 2019, ο Ανσού Φατί που κατάγεται από τη Γουινέα Μπισάου έγινε 17 χρονών και λίγες μέρες νωρίτερα φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο της Εθνικής Ισπανίας. Ο νεαρός άσος της Μπαρτσελόνα είχε ξεκινήσει διαδικασίες για να αποκτήσει και ισπανικό διαβατήριο προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται με την Εθνική και απέμενε η έγκριση από τη FIFA.

Έπαιξε για πρώτη φορά με την Εθνική Ισπανίας Κ21 (για τα προκριματικά του Euro 2021 με αντίπαλο το Μαυροβούνιο) για να αντικαταστήσει τον συμπαίκτη του Κάρλος Πέρεθ που τραυματίστηκε δείχνοντας πως η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε το «ok» για να γίνει «φούριας ρόχας».

Η φανέλα με το νούμερο 10 του Μέσι

Πριν τελειώσει η σεζόν 2021-22, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Φάτι θα πάρει τη φανέλα με το νούμερο 10 του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα συνέχιζε την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Όλοι περίμεναν τον νέο Μέσι από την Γουινέα να είναι αντάξιος του Αργεντινού, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Φάτι έκανε την πρώτη του εμφάνιση έπειτα από 323 ημέρες απουσίας σε μια εντός έδρας νίκη με 3–0 εναντίον της Λεβάντε, μπαίνοντας αλλαγή στο 80' και σκόραρε μέσα σε λίγα λεπτά μετά την είσοδό του.

Στις 20 Ιανουαρίου 2022, τραυματίστηκε ξανά και επέστρεψε την Πρωτομαγιά χωρίς όμως να φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν.

Ο δανεισμός στη Μπράιτον χωρίς οψιόν

Την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ο Φάτι δόθηκε δανεικός στην Μπράιτον χωρίς οψιόν αγοράς μπας και δείξει το ταλέντο του στην Πρέμιερ Λιγκ και τώρα θα βρεθεί αντίπαλο της ΑΕΚ στην 1η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Το «διαμάντι» της Λα Μασία που δεν έγινε ο νέος Μέσι στην Μπαρτσελόνα παρότι πήρε τη βαριά φανέλα με το νούμερο 10, θέλει να αναγεννηθεί στη Μπράιτον.