Παλεστίνο: Από το πρωί του Σαββάτου ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του με όσα συμβαίνουν για ακόμα μια φορά στην Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νεντανιάχου, που ισοπεδώνει τη Δυτική Όχθη, με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να είναι χιλιάδες και κανείς να μην είναι βέβαιος για το τι θα γίνει αύριο. Οι σκηνές οδύνης και χάους έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ με μια ομάδα, 13000 χιλιόμετρα μακριά να φοράει για ακόμα μια φορά πριν τον αγώνα της το keffiyeh, το παραδοσιακό μαντήλι των Παλαιστινίων, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην χώρα που της έχει δώσει το όνομά της, οπως είχε κάνει και το 2019… Ο λόγος για την Παλεστίνο, σύλλογο από τη Χιλή, που παίζει στην πρώτη κατηγορία της χώρας και εκπροσωπεί για πάνω από έναν αιώνα την ταυτότητα της Παλαιστίνης στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μπορεί πολλοί να μην το γνωρίζουν όμως στη Χιλή υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα, μετά τη Μέση Ανατολή, που αριθμεί από 450.000 έως και ένα 500.000 ανθρώπους. Η αρχή έγινε το 1885 όταν μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο ξεκίνησαν οι πρώτοι μετανάστες από την Παλαιστίνη, ενώ ακολούθησαν νέα μεγαλύτερα κύματα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους μετανάστες να γίνονται ακόμα περισσότεροι όταν τελείωσε ο πόλεμος του 1948 και η δημιουργία του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν τα τρία τέταρτα των Παλαιστινίων που έφτασαν στη Χιλή, μετά από εξαντλητικό ταξίδι όπου αρχική στάση ήταν η Αργεντινή και στη συνέχεια η ανάβαση των Άνδεων, ήταν μεταξύ του 1900 και του 1930, με τους περισσότερους να μένουν στα χωριά Μπελέν, Μπέιτ Τζάλα, Μπέιτ Σαχούρ και Μπέιτ Σαφάφα.
Η Χιλή θα τους αντιμετωπίσει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε σχέση με τους Ευρωπαίους μετανάστες, ενώ ο ρατσισμός αρχικά θα τους δυσκολέψει να παντρευτούν με άτομα εκτός κοινότητας. Τα πράγματα σιγά σιγά θα αλλάξουν, με τους περισσότερους Άραβες να ενσωματώνονται στον πολιτισμό της Χιλής και το ποδόσφαιρο να αποτελεί τον βασικό τρόπο τόσο να αλλάξουν τη σχέση τους με τους ντόπιους, αλλά παράλληλα να κρατήσουν την κληρονομιά τους «ζωντανή». Κάπως έτσι το 1920 θα ιδρυθεί στην πόλη Οσόρνο, από μετανάστες η Παλεστίνο, έχοντας σαν χρώματα το πράσινο, λευκό και το κόκκινο, παραδοσιακά της πατρίδας τους. Η ομάδα θα αρχίσει να αγωνίζεται κατευθείαν στα πρωταθλήματα της χώρας και από το 1950 μάλιστα θα γίνει επαγγελματική, μετά από χρήματα που θα δώσουν πλούσιοι Παλαιστίνιοι, και παράλληλα θα επιτραπεί να αγωνίζονται και παίκτες που δεν είχαν καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα η Παλεστίνο μετράει δύο πρωταθλήματα Χιλής (1955,1978) και ισάριθμα Κύπελλα (1975,1977), ενώ το 1979 έφτασε στα ημιτελικά του Copa Libertadores.
Ο σύλλογος θα αποκτήσει σταδιακά το δικό του γήπεδο στο Σαντιάγκο, το «La Cisterna», το οποίο πάντα θα είναι στολισμένο με τις σημαίες της Παλαιστίνης. Μάλιστα από την ομάδα κατά καιρούς θα περάσουν παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Μπισάρα και Αλέξις Νοραμπουένα, που έχουν παίξει στην Εθνική Παλαιστίνης, αλλά και άλλοι όπως ο Λουίς Αντόνιο Χιμένεθ που έχει αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της Χιλής. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τον υπόλοιπο κόσμο και το Ισραήλ και την ομάδα να βρίσκεται στο προσκήνιο. Κάτι τέτοιο έγινε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, το 2014, όταν για τρία παιχνίδια οι παίκτες φορούσαν φανέλες που το νούμερο ένα είχε αντικατασταθεί με τον χάρτη της χώρας της Παλαιστίνης πριν το 1948. Η συγκεκριμένη κίνηση έφερε την τεράστια αντίδραση της ισραηλινής κοινότητας της Χιλής, που αριθμεί πάνω από 18.000 άτομα, που επιτέθηκε στην Παλαιστίνο, χαρακτηρίζοντάς την «αντι-ισραηλινή», ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, με την Ομοσπονδία της χώρας να την τιμωρεί με πρόστιμο 15000 δολαρίων. Βέβαια όλα αυτά δεν εμπόδισε την ομάδα να πουλήσει χιλιάδες φανέλες με το νούμερο 11, όχι μόνο στη Χιλή και τη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η σύνδεση της Παλαιστίνο με την πατρίδα είναι τέτοια που το 2018 ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αμπάς είχε επισκεφτεί επίσημα την ομάδα, με τους ανθρώπους του συλλόγου να του δίνουν φανέλα με το όνομά του και το νούμερο 11. Το 2020 η Παλεστίνο έκλεισε 100 χρόνια ζωής και η επετειακή φανέλα που παρουσίασε είχε στο πίσω μέρος γραμμένο «Περισσότερο από μια ομάδα, είναι ένας ολόκληρος λαός», τόσο στα ισπανικά, όσο και στα αραβικά, δείχνοντας τη σύνδεση με τη Μέση Ανατολή παρά τα 13000 χιλιόμετρα που υπάρχουν ενδιάμεσα και που θα συνεχίσει να υπάρχει, μιας και πρόκειται για τη δεύτερη Εθνική Παλαιστίνης όπως αναφέρουν περήφανα και οι δύο πλευρές.