Το να ζεις στη σκιά του Τερ Στέγκεν δεν πρέπει να είναι εύκολο, αλλά ο Ινάκι Πένια είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεται η Μπαρτσελόνα. Ο τερματοφύλακας από το Αλικάντε εκμεταλλεύεται άψογα την αρχική του θέση λόγω των προβλημάτων στην πλάτη του Γερμανού πορτιέρο, βιώνοντας την πιο γλυκιά του στιγμή με την πρώτη ομάδα της Μπάρτσα στην οποία δεν είχε καταφέρει να παίξει μέχρι την περασμένη σεζόν.

Περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία του

Στα δύο τελευταία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα στις διοργανώσεις του Champions League και της LaLiga, μια νέα φιγούρα εμφανίστηκε κάτω από τα γκολπόστ των Μπλαουγκράνα. Ο Ινάκι Πένια. Έπρεπε να περιμένει υπομονετικά τη στιγμή του να λάμψει και τελικά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία με εξαιρετικό τρόπο.

Ο ατυχής τραυματισμός του βασικού τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, άνοιξε την πόρτα στον 24χρονο γκολκίπερ. Η κατάσταση του είναι παράδειγμα υπομονής και επιμονής στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες αντιμετωπίζουν συχνά το δύσκολο έργο να περιμένουν τη σειρά τους, ανεξάρτητα από την απόδοσή τους στην προπόνηση. Για τον Πένια, η συνέπεια στην καθημερινή δουλειά ήταν το κλειδί και η ικανότητά του να παραμένει συγκεντρωμένος και προετοιμασμένος έχει αποδώσει με εξαιρετικές επιδόσεις στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Η αφοσίωση και η θετική του στάση 

Για κάθε παίκτη, η αναμονή στη σκιά ενός εξαιρετικού επαγγελματία συναδέλφου μπορεί να είναι απογοητευτική. Ωστόσο, ο Ισπανός τερματοφύλακας έχει αποδειχθεί υποδειγματικός επαγγελματίας, εργάζεται σκληρά και αποδεικνύει την αξία του όταν τελικά παρουσιάστηκε η ευκαιρία. Η αφοσίωση και η θετική του στάση απέναντι στις αντιξοότητες έχουν ανταμειφθεί με την αναγνώριση και τον θαυμασμό των φιλάθλων και του προπονητικού επιτελείου.

Με τον Ινάκι Πένια στο τέρμα, η Μπαρτσελόνα γνώρισε νέα ενέργεια και αμυντική ασφάλεια, αφού στα δύο τελευταία παιχνίδια σημείωσε 2 νίκες και μια ανέπαφη εστία. Η ικανότητά του να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις σε κρίσιμες στιγμές αναδεικνύει την ωριμότητα και την ποιότητά του ως τερματοφύλακας. 

Από το Αλικάντε στη La Masia

Ο Ινάκι Πένια γεννήθηκε στο Αλικάντε στις 2 Μαρτίου 1999 και, σε ηλικία 24 ετών, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στη La Masia. Έφτασε στις τάξεις των Νέων της Μπαρτσελόνα το 2012 (ανέβηκε στις τάξεις και ήταν στην ομάδα που κέρδισε το UEFA Youth League το 2017/18), αφού ξεκίνησε στο όμορφο παιχνίδι στη Βιγιαρεάλ, τον σύλλογο που βρίσκεται πιο κοντά στην πατρίδα του. Πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να φτάσει στην εφεδρική ομάδα τη σεζόν 2018-2019!

Τον εμπιστεύτηκε ο Κούμαν

Ο Ρόναλντ Κούμαν αποφάσισε ότι θα γίνει μέλος της πρώτης ομάδας τη σεζόν 2021-2022. Ωστόσο, ο Πένια ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας, με τους Νέτο και Τερ Στέγκεν μπροστά του. Η έλλειψη λεπτών τον οδήγησε να ζήσει το ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό του Erasmus λίγο μετά την έναρξη του 2022, αφού δόθηκε δανεικός στη Γαλατασαράι μέχρι το τέλος της σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, έπαιξε οκτώ παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Europa League. Ένα από αυτά ήταν κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με καλή εμφάνιση που μάλλον τον βοήθησε να παραμείνει, ως δεύτερος γκολκίπερ, όταν επέστρεψε στη Βαρκελώνη. Το ντεμπούτο του ήταν στο Champions League, την 1η Νοεμβρίου 2022. Μετά ήρθε το ντεμπούτο του στο Κύπελλο, στις 4 Ιανουαρίου 2023, και τη LaLiga στις 23 Μαΐου.

Το μέλλον του ανήκει...