H Μάντσεστερ Σίτι περιορίστηκε στον δανεισμό του Νταβίδ Πιζάρο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ούτε που ασχολήθηκε. Η Αρσεναλ κι η Λίβερπουλ, επίσης. Η Τότεναμ πήρε μόνο τον ελεύθερο Λουί Σαχά, αλλά προχώρησε και στην ακριβότερη πώληση, αυτή του Ρόμαν Παβλιουτσένκο έναντι 9 εκατ. ευρώ.

Οι ομάδες δηλαδή που προσέφεραν το 65% της καλοκαιρινής μεταγραφικής δαπάνης στην Γηραιά Αλβιόνα –τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μην ξεχνιόμαστε– δεν μπήκαν στο χειμερινό παζάρι. Κι όμως. Για ακόμη μια φορά, η Πρέμιερσιπ ήταν το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα τον Ιανουάριο. Συνολικά 66,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για μεταγραφές, με τους... πρωταγωνιστές να έρχονται από το Λονδίνο.

Η Τσέσι έκοψε πρώτη το νήμα, δίνοντας 16,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Γκάρι Κέιχιλ (σ.σ. η ακριβότερη μετακόμιση Αγγλου ποδοσφαιριστή) και τον Κέβιν Ντε Μπράουνε. Το... αργυρό μετάλλιο (δαπάνης) πήγε στην ΚΠΡ, η οποία δαπάνησε 15,9 εκατ. ευρώ, το χάλκινο στη Νιουκάστλ, η οποία έκανε μόνο μία μεταγραφή, αλλά ήταν κι η πιο δαπανηρή, αυτή του Παπίς Σισέ (φωτό), η αγορά του οποίου κόστισε 12 «χαρτιά». Και πού να έμπαιναν κι οι... φορτωμένοι στον χορό.

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ 66,5 εκατ. Ευρώ
ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ ΟΜΑΔΑ Τσέλσι (16,3 εκατ.)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Παπίς Σισέ (12 εκατ. ευρώ, Νιουκάστλ)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΩΛΗΣΗ Ρόμαν Παβλιουτσένκο (9 εκατ. ευρώ)

Μπουντεσλίγκα
Ας είναι καλά ο Φέλιξ Μάγκατ στη Γερμανία. 30 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ως χειμερινή «προίκα» ο τεχνικός της Βόλφσμπουργκ, όλα τα «έσπρωξε» στην πιάτσα, αποκτώντας 8 ποδοσφαιριστές και προσφέροντας τα 2/3 της μεταγραφικής δαπάνης στην Μπουντεσλίγκα. Εκτός «λύκων», λίγα πράγματα, με τη μετακόμιση του Βεντάν Ιμπίσεβιτς στη Στουτγκάρδη να ξεχωρίζει (4,5 εκατ.), με το «κλείσιμο» του Μάρκο Ρόις από την Ντόρτμουντ (για το καλοκαίρι) έναντι 17,5 εκατ. ευρώ να αποτελεί αναμφίβολα την κίνηση-ματ του Ιανουαρίου.

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ 47,2 εκατ. ευρώ
ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ ΟΜΑΔΑ Βόλφσμπουργκ (30 εκατ.)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Ρικάρντο Ροντρίγκες (8,5 εκατ., Βόλφσμπουργκ)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΩΛΗΣΗ Παπίς Σισέ (12 εκατ., Φράιμπουργκ)

Καμπιονάτο
Η Τζένοα ήταν η αναπάντεχη πρωταθλήτρια του παζαριού στο Καμπιονάτο, ενισχύοντας το ρόστερ της με 7 ποδοσφαιριστές, δαπανώντας 16 εκατ. ευρώ, το 50% εκ των οποίων πήγαν για την ακριβότερη προσθήκη στο Καμπιονάτο, τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο (φωτό). Η Παλέρμο ακολούθησε (9,5 εκατ. ευρώ), με την πρωτοπόρο Γιουβέντους να αρκείται σε... ξεσκαρτάρισμα, τη δεύτερη Μίλαν στην αγορά του Μάξι Λόπες, την Ιντερ να βάζει θεμέλια για το καλοκαίρι (δανεισμός κι option αγοράς του Φρέντι Γκουαρίν) και τους πρωτευουσιάνους (Ρόμα και Λάτσιο) να περιορίζονται μετά τη φρενίτιδα του περασμένου καλοκαιριού σε αγορές (συνολικά) 11 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ 61,5 εκατ. ευρώ
ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ ΟΜΑΔΑ Τζένοα (16 εκατ.)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο (8 εκατ., Τζένοα)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΩΛΗΣΗ Τιάγκο Μότα (11,5 εκατ., Ιντερ)

Πριμέρα Ντιβιζιόν
Δείγματα η Ισπανία είχε δώσει από το καλοκαίρι, όταν εκτός των δύο μεγάλων και της Μάλαγα, οι υπόλοιποι δεν... κουνήθηκαν. Τον Ιανουάριο, μόνο η Φενερμπαχτσέ για την προσθήκη του Μούσα Σο από τη Λιλ (11 εκατ. ευρώ) έδωσε περισσότερα απ’ όλες τις ομάδες της Πριμέρα! Για την ακρίβεια από τη μόνη ομάδα που πλήρωσε τον Ιανουάριο, τη Σεβίλλη, η οποία και δαπάνησε 6,5 εκατ. ευρώ για δύο προσθήκες (Ρέγες, Μπαμπά). Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσό που εισπράχτηκε από πωλήσεις ήταν διπλάσιο της δαπάνης. Άτιμη κρίση...

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ 7,5 εκατ. ευρώ
ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ ΟΜΑΔΑ Σεβίλλη (6,5 εκατ.)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Χοσέ Ρέγες (3,5 εκατ., Σεβίλλη)
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΩΛΗΣΗ Μάξγουελ (3,5 εκατ., Μπαρτσελόνα)

Πηγή: sday.gr