Το Σάββατο 2 Μαρτίου, η IFAB , δηλαδή το ανώτατο όργανο διαιτησίας στον κόσμο του ποδοσφαίρου, θα αποφασίσει ποιες αλλαγές θα εισαχθούν στους κανονισμούς ποδοσφαίρου από την επόμενη σεζόν.
Το κύριο μέλημα δεν είναι άλλο από την ανάκτηση του χαμένου σεβασμού προς τους διαιτητές από πλευράς ποδοσφαιριστών και προπονητών. Θέλουν να βάλουν τέλος στις εικόνες στις οποίες φαίνεται ο κριτής του αγώνα να περιβάλλεται από πλήθος ποδοσφαιριστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται με οργή για οποιαδήποτε απόφαση.
Μόνο ο αρχηγός με τον διαιτητή
Το πρώτο βήμα είναι ξεκάθαρο και λέει ότι μόνο ο αρχηγός θα μπορεί να απευθυνθεί στους διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων που ξεκινούν την επόμενη σεζόν. Κάθε διαμαρτυρία θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Η συζήτηση δεν τελειώνει εκεί, αφού η ήδη περίφημη μπλε κάρτα συζητείται, μελετάται και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης, κάτι που θα συνεπαγόταν προσωρινό αποκλεισμό στη μέση του αγώνα.
Για το λόγο αυτό, τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν τεστ σε χαμηλότερες κατηγορίες με προσωρινή αποβολή ως αποτέλεσμα οργισμένων διαμαρτυριών, ιδιαίτερα ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η IFAB πιστεύει ότι ο πήχης για τις εξετάσεις πρέπει να ανέβει πριν κάνει το βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Προσωρινές αποβολές
Το μέτρο πρέπει να ωριμάσει λίγο περισσότερο και όπως και άλλες αλλαγές που έγιναν στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, οι πιθανές συνέπειες και ο τρόπος δράσης πρέπει να δοκιμαστούν λίγο περισσότερο. Τουλάχιστον αυτό λέει ο κόσμος της διαιτησίας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας συνεδρίασης της IFBA περιλαμβάνει την ανάλυση και τη συζήτηση των λεγόμενων προσωρινών αποβολών .
Κάμερα σώματος
Δοκιμάζεται επίσης και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι διαιτητές από τις 30 Ιουνίου να φέρουν κάμερα που καταγράφει ό,τι συμβαίνει γύρω τους , σε ένα μέτρο που προστατεύει και μειώνει τις διαμαρτυρίες.
Άμεση επικοινωνία
Οι αποφάσεις του VAR ενδέχεται να κοινοποιηθούν άμεσα σε ολόκληρο το γήπεδο, όπως έχει ήδη γίνει σε ορισμένες διοργανώσεις της FIFA, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ο διαιτητής θα είναι υπεύθυνος για αυτό.
Χάσιμο χρόνου
Έμφαση θα δοθεί και πάλι στη μείωση του χαμένου χρόνου και των διακοπών στο ρυθμό των αγώνων. Ιδιαίτερη προσοχή στους τερματοφύλακες και τη στάση τους, οι βασικοί παράγοντες στο χάσιμο χρόνου. Ο κανόνας των έξι δευτερολέπτων για τους τερματοφύλακες έχει μείνει στην ιστορία και θέλουν να τον ανακτήσουν, επανεκκίνηση του αγώνα, διαχείριση τραυματισμών και ρίψεις είναι τα άλλα σημεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Πρωτόκολλο VAR
Το πρωτόκολλο VAR πρόκειται να υποστεί αλλαγές . Τους τελευταίους μήνες, έχουν επαναληφθεί διαφορετικές μελέτες στους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς υπό την ηγεσία της FIFA με στόχο τον προσδιορισμό των αλλαγών που χρειάζονται. Η IFAB θέλει να απλοποιήσει τη σύνταξη των κανόνων του παιχνιδιού και να τους καταστήσει πιο κατανοητούς από όλους.
Ποιοι αποφασίζουν για αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου και πώς ψηφίζουν
Η IFAB αποτελείται από τις τέσσερις βρετανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία), με μία ψήφο η καθεμία, και τη FIFA , η οποία καλύπτει τις υπόλοιπες 207 εθνικές ομοσπονδίες, με τέσσερις ψήφους. Με αυτόν τον τρόπο, οι πέντε φορείς εγγυώνται ότι διατηρούνται οι Νόμοι σεβόμενοι τις παραδόσεις του ποδοσφαίρου και τη διεθνή του πραγματικότητα. Για την έγκριση μιας πρότασης απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων, δηλαδή ένα από τα μέρη δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του.
Ένα άλλο σημείο της ημερήσιας διάταξης αφορά τα πέναλτι. Η IFAB θέλει να καταστήσει σαφές ότι κανένας παίκτης δεν μπορεί να μπει στην περιοχή πριν κλωτσήσει η μπάλα ο εκτελεστής. Αυτός ο κανόνας ξεχνιέται και δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα όσον αφορά τη μέγιστη ποινή. Επιπλέον, θα επιμείνει ότι η μπάλα πρέπει να κρέμεται πάνω από το σημείο του πέναλτι, όχι πιο μπροστά ή πίσω.