Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο των πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων, το πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ Θόδωρος Κουρίδης.

Μάλιστα φρόντισε να παραιτηθεί από την προεδρία της ΕΙΜ (Επιτροπή Ιδιότητας Μετεγγραφών), αποδεχόμενος ουσιαστικά την ευθύνη του, καθώς η επιτροπή αυτή όφειλε να ελέγχει τις ενημερότητες. Για την υπόθεση αυτή απολύθηκε ο διευθυντής της επιτροπής Ανδρέας Καραγκιόζης. Ο κύριος Κουρίδης, όταν βρέθηκε στη δίνη των συνεχών αποκαλύψεων, είχε δηλώσει ότι οσονούπω συνταξιοδοτείται γιατί αποχωρεί από την ΕΠΟ.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ομοσπονδίας και να μοιράζει non paper για κρίσιμα θέματα στους συμβούλους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Μάλιστα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρήξη της ΕΠΟ με την πολιτεία για το άρθρο 19 του αθλητικού νομοσχεδίου.

Είναι προφανές ότι ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, που συνηθίζει να αποφαίνεται... εκ βαθέων, δεν θέλει να το κουνήσει ρούπι. Δικαίωμά του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να απειλεί εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου γιατί τόλμησαν να χαρακτηρίσουν ορισμένους ποδοσφαιροπαράγοντες «λαμόγια».

Αν ο κύριος Κουρίδης πιστεύει ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι αγγελικά πλασμένος, οφείλει να εξηγήσει πώς και γιατί τον απειλούσαν όταν πήγαινε στο σπίτι του, στη Νίκαια. Οφείλει να εξηγήσει πώς γίνεται να ευθύνεται μόνο ο Α. Καραγκιόζης για τις πλαστές ενημερότητες. Τέλος, οφείλει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένας εσμός δικηγόρων φρόντιζε να εξυπηρετεί τις ομάδες που συνελήφθησαν να «κλέβουν οπώρας».

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ πρέπει να δώσει κι άλλες απαντήσεις:

- Γιατί δεν αντέδρασε όταν η ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) τιμωρούσε Ηρακλή, Βόλο και Καβάλα;
- Γιατί η ομοσπονδία επικαλείται το αυτοδιοίκητο μόνο όταν τη συμφέρει;
- Πώς πείστηκε ότι οι ελληνικές ομάδες που μετέχουν στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλειστούν;

Ειδικά το τελευταίο θέμα αποδεικνύει ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις η FIFA μόνο αν το θελήσει η ΕΠΟ. Ακόμη κι αν προσχωρήσει κανείς στην άποψη του κυρίου Κουρίδη για το άρθρο 19, η διαλλακτικότητα που επέδειξε η ΕΠΟ απέναντι στην κυβέρνηση αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί: κατά το δοκούν.

Μη νομίσετε ότι η στήλη συμφωνεί με το σύνολο των άρθρων του αθλητικού νομοσχεδίου. Για παράδειγμα υπάρχουν θέματα με την αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ ή με την αλλαγή του τόπου τέλεσης ενός αγώνα βάσει των αποφάσεων της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας). Θα μπορούσε εδώ να πει κανείς ότι θίγεται ελαφρώς το αυτοδιοίκητο και πως ελλοχεύει κίνδυνος αλλοίωσης των αγωνιστικών συνθηκών.

Η προστασία που όμως (καλώς) πρόσφερε η ΕΠΟ σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αποδεικνύει ότι η FIFA παρεμβαίνει και τιμωρεί μόνον όταν της το ζητάει το οργανωμένο ποδόσφαιρο και όχι επειδή την προκαλεί ο κυβερνητικός παρεμβατισμός.

Πηγή: Εξέδρα