Ποδόσφαιρο: Η Μπενφίκα είναι ο σύλλογος που έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από το μεταγραφικό «πάρε-δώσε» την τελευταία δεκαετία. Το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τα έξοδα και τα έσοδα των συλλόγων αποκλειστικά από μεταγραφές, από το καλοκαίρι του 2015 έως και το καλοκαίρι του 2024. Στον ισολογισμό πρώτη βγαίνει η Μπενφίκα με θετικό πρόσημο 814 εκατομμυρίων ευρώ!
Στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί οι μεταγραφές-ρεκόρ του Ζοάο Φέλιξ (127εκ.) στην Ατλέτικο Μαδρίτης και του Έντσο Φερνάντες (121εκ.) στην Τσέλσι, ενώ από τη Λισαβόνα έφυγαν έναντι σοβαρού αντίτιμου, παίκτες όπως ο Νίκο Γκαϊτάν, ο Γκονσάλο Γκουέδες, ο Έντερσον, ο Ντάργουϊν Νούνιες, ο Ρούμπεν Ντίας, ακόμα και ο Λούκα Γιόβιτς το 2019 για την Άιντραχτ. Μια ολόκληρη ομάδα από σούπερ σταρ!
Διαβάστε επίσης...
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Άγιαξ με 473 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Ο «Αίαντας» εκτόξευσε τα κέρδη από την επένδυση στις ακαδημίες του, με τη «χρυσή» χρονιά του 2019 με τους Φρένκι Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα, 85εκ.) και Ντε Λιχτ (Γιουβέντους, 86εκ.), αλλά και στη συνέχεια με τον πακτωλό εκατομμυρίων που ξόδεψε ο Τεν Χάαγκ για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντμ παίρνοντας παίκτες όπως ο Άντονι (95εκ.) και ο Λισάντρο Μαρτίνες (57εκ.).
Κατ΄εξοχήν selling club της Ευρώπης είναι η Red Bull Σάλτσμπουργκ. Μόνιμη πρωταθλήτρια Αυστρίας με (σχεδόν) «ρεζερβέ» θέση στο Champions League, αγοράζει παίκτες... «κοψοχρονιά» και πουλάει ακριβά. Κρατάει τις τιμές σε... λογικά επίπεδα, αφού μεταξύ 18 και 36 εκατομμυριων ευρώ έχουν πουληθεί τα τελευταία 10 χρόνια οι Χάαλαντ, Ουπαμεκανό, Σόμποσλαϊ, Άαρονσον, Αντεγέμι, Πάτσον Ντακα και Ναμπί Κεϊτά. Όλοι τους είχαν αποκτηθεί από 12 εκατομμύρια και κάτω, ο Χάαλαντ κόστισε 8εκ. από τη Μόλντε, ο Αντεγέμι 10εκ. από την Ουντερχάχινγκ, ο δε Ουπαμεκανό μόλις 2.2εκ. από ημιεπαγγελματικό σωματείο της Γαλλίας (Βαλανσιέν) το 2015 σε ηλικία μόλις 17 ετών και πουλήθηκε 18,5εκ. στη Λειψία δύο χρόνια αργότερα. Η οποία (Λειψία) τον πούλησε έναντι 42κ. στη Μπάγερν το 2021, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...
Στο Top-5 είναι και η Λιλ, από την οποία προέρχονται παίκτες όπως ο Όσιμεν, ο Λένι Γιόρο και ο Ραφαέλ Λεάο, ενώ στο Top-10 την πορτογαλική παράδοση της Μπενφίκα συνεχίζουν οι Σπορτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο, Μπράγκα.
Έκπληξη αποτελεί η παρουσία της Νόρτζελαντ στην 20άδα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ομάδα της Δανίας διαθέτει εκπληκτικό Youth Scouting, αποκτώντας παίκτες «τσάμπα» σε πολύ μικρή ηλικία και πουλώντας τους στο φάσμα 18-21 ετών: Νουάμα (Μόλενμπεεκ), Όσμαν (Μπράιτον), Χάρντερ (Σπόρτινγκ Λισ.), Σουλεμανά (Ρεν), Σιέλντερουπ (Μπενφίκα) είναι μερικοί από αυτούς.
Εκτός Ευρώπης, θα βρούμε μόνο τρεις συλλόγους από τη Βραζιλία, την Παλμέιρας (Έντρικ, Γκαμπριέλ Ζεσούς), την Ατλέτικο Παραναένσε (Βίτορ Ρόκε, Ρενάν Λόντι, Μπρούνο Γκιμαράες) και τη Φλουμινένσε (Αντρέ, Ρισάρλισον, Ζοάο Πέντρο)