Φανατικοί οπαδοί της ΑΕΛ κλείνουν την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης αλλά και τη σιδηροδρομική γραμμή για 36 ώρες και κόβουν την Ελλάδα στα δύο. Χιλιάδες λάστιχα καίγονται στους δρόμους. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού απλώνεται πάνω από το θεσσαλικό κάμπο. Η δυσωδία από τα καμένα λάστιχα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν με μηχανάκια, αυτοκίνητα στην εθνική οδό. Τα μαγαζιά κλείνουν, οι δημόσιες υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά. Αυτές οι εικόνες επικρατούσαν στη Λάρισα, όταν ανακοινώθηκε ότι αφαιρούνται από την ΑΕΛ 4 βαθμοί βάσει της ερμηνείας του άρθρου 32 του ΚΑΠ, το οποίο προέβλεπε τιμωρία και της ομάδας σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής της βρισκόταν ντοπαρισμένος.
Ποδοσφαιριστής υπήρχε και λεγόταν Γκιόργκι Τσίγκοφ, είχε βρεθεί θετικός στην ουσία «κοδεΐνη», που θεωρείται «ναρκωτική» και χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του βήχα. Για δύο μέρες η χώρα είχε κοπεί στη μέση. Η Λάρισα ήταν εξεγερμένη πολιτεία, κηρύσσοντας τον δικό της ανένδοτο κατά του αθλητικού κατεστημένου. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το λαϊκό αίσθημα τάχθηκε υπέρ του αδικημένου και του άσπιλου. Ο πρότερος έντιμος βίος της Λάρισας ήταν υπεράνω πάσης αμφισβήτησης, ώστε κάνεις δεν εξεπλάγη, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες ότι πολλές ομάδες δεν θα αγωνίζονταν στα παιχνίδια με αντίπαλο την ΑΕΛ σε ένδειξη συμπαράστασης.
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, η φλόγα που έκαψε το πρώτο λάστιχο, είχε ανάψει σε μία εντελώς ανύποπτη στιγμή. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1987 η ΑΕΛ νίκησε στο Αλκαζάρ τον ΠΑΟ με 2-1 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Το «Αλκαζάρ» έχει γεμίσει ασφυκτικά από 18.500 θεατές, αριθμός που αποτελεί και το επίσημο ρεκόρ του σταδίου και οι «βυσσινί» αποκτούν γρήγορα προβάδισμα με δύο γκολ του Μητσιμπόνα στο 36' και στο 42' με πέναλτι. Οι «πράσινοι», κατόρθωσαν μόνο να μειώσουν στο 60' με τον Μπατσινίλα. Η νίκη πανηγυρίστηκε δεόντως, αν και εκείνη τη σεζόν ο "άσσος" στο θεσσαλικό στάδιο ήταν ο κανόνας. Σχεδόν κανείς δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του Βούλγαρου Τσίγκοφ, ο οποίος αγωνίστηκε για 23 λεπτά, περνώντας ως αλλαγή στο 67ο λεπτό στην θέση του Ζιώγα. Έμελλε όμως αυτά τα 23 λεπτά της αγωνιστικής ανυπαρξίας να του έχουν χαρίσει μέχρι σήμερα 24 χρόνια "αθανασίας" στα κεφάλαια της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Τσίγκοφ κλήθηκε να περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ. Ωστόσο, αυτή η σύντομη φράση κρύβει αστείρευτες ποσότητες "αποδυτηριακής" παραφιλολογίας. Καταρχάς, δεν ήταν ο Τσίγκοφ ο παίκτης που αναδείχθηκε από την κληρωτίδα. Ο ΠΑΟ διατύπωσε το σχετικό αίτημα, ασκώντας δικαίωμα που το παρείχε ο κανονισμός, το οποίο όμως δεν το είχε αξιοποιήσει καμία ομάδα μέχρι τότε. Έπειτα από αυτό, οι θεωρίες συνωμοσίας περιστρέφονταν γύρω από δυο-τρία βασικά ερωτήματα: Γιατί ο Τσίγκοφ επέλεξε να ντοπαριστεί με μία ουσία που δεν θα βελτίωνε την απόδοσή του; Μήπως ήταν δολιοφθορά; Γιατί ο ΠΑΟ επέμεινε να περάσει ο Βούλγαρος από έλεγχο; Αν είχε πληροφορίες, ποιος τις διέρρευσε στη διοίκηση των "πρασίνων";
Όπως συμβαίνει με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, απαντήσει; δεν έχουν δοθεί και αναμένεται ότι δεν θα δοθούν ούτε στο μέλλον. Στην πραγματικότητα ακόμα και οι τότε παράγοντες της ΑΕΛ παραιτήθηκαν από την προσπάθεια, διότι επικράτησε η λογική του πολιτικού κόστους και της ηθικώ δικαίω απόδοσης της δικαιοσύνης. Ο κανονισμός τροποποιήθηκε από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Σήφη Βαλυράκη και πλέον η όποια ποινή για χρήση αναβολικών θα αφορούσε αποκλειστικά τον εγκαλούμενο αθλητή. Εξάλλου, θα ήταν κολοσσιαία αδικία η απολαυστική και εκρηκτική ΑΕΛ να χάσει με αυτόν τον τρόπο το πρωτάθλημα! Ενάμιση μήνα μετά τις κινητοποιήσεις, ένα αλησμόνητο γκολ του Μητσιμπόνα εναντίον του Ηρακλή στέλνει τους οπαδούς της ομάδας στα ουράνια. Η ΑΕΛ κατακτά και μαθηματικά το τίτλο μία αγωνιστική πριν το τέλος πρωταθλήματος.
ΠΗΓΗ: aelole.gr