Γράφει ο Άγγελος Μενδρινός.

Ποδόσφαιρο παίζουν παιδιά και νέοι άντρες όλο ζωή. Στο Λονδίνο στον αγώνα της Τότεναμ με τη Μπόλτον ένα από αυτά τα παιδιά που θαυμάζουμε για το ταλέντο τους, ο Φαμπρίς Μουαμπά, στα 24 χρόνια του κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο. Μπορεί το ESPN που κάλυπτε τον αγώνα να διαθέτει πολλές κάμερες για να απαθανατίζει την παραμικρή φάση, αλλά ο σκηνοθέτης είχε άλλες εντολές. Ο Μουαμπά κατέρρευσε, αλλά του αφιερώθηκε ένα φευγαλέο μακρινό πλάνο κι έπειτα η κάμερα εστίασε στον τερματοφύλακα που κρατούσε τη μπάλα!

Διάολε. Τόσα εκατομμύρια λίρες δίνει το κανάλι για να αγοράσει τα δικαιώματα ζωντανής μετάδοσης, δεν θα τα σπαταλήσει για να δείξει ένα ποδοσφαιριστή που παλεύει για τη ζωή του! Τι θα πουν οι χορηγοί.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι παίζουν ένα παιχνίδι. Ο Μουαμπά παιδί μεταναστών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό μεγάλωσε στην Αγγλία από γονείς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο εκεί. Έτσι, από σπόντα, έγινε Άγγλος υπήκοος. Φτώχεια και των γονέων για την οικογένεια Μουαμπά και το ποδόσφαιρο ήταν μονόδρομος για τον πίτσιρικά Φαμπρίς για να ξεφύγει από αυτήν.

Σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον ίσως και να δοκίμασε το… κάτι παραπάνω που θα του εξασφάλιζε καλή φυσική κατάσταση κι ένα καλό συμβόλαιο. Και φυσικά μια μεταγραφή σε κάτι καλύτερο από τη Μπόλτον!
Πέρα από το… παιχνίδι, αν υπήρχε, του Μουαμπά, υπάρχουν και τα άλλα παιχνίδια περισσότερο σύνθετα.

Από το ESPN που δίνει χρήματα για τα αποκλειστικά δικαιώματα των αγώνων, μέχρι τους χορηγούς και τους διαφημιστές όλοι ζητούν το κάτι παραπάνω, το θέαμα υψηλού επιπέδου. Για όλους αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά. Εκτός κι αν χαθεί μέσα στο γήπεδο και μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Οι χορηγοί όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα φεύγουν… τρέχοντας και τα κανάλια κάτι τα αδύνατα δυνατά για να τα υποβαθμίσουν.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν «έχασε» το θέμα ο τηλεσκηνοθέτης. Κι οι χορηγοί τρέμουν μήπως το θύμα τους καταρρεύσει μπροστά στη δική τους διαφημιστική πινακίδα η φοράει τη δική τους φανέλα. Η διαφήμιση γίνεται…. δυσφήμιση. Χάνουν λεφτά.
Μακάρι ο Μουαμπά να βγει γερός από αυτή την περιπέτεια.

Όμως όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό ακούμε για προβλήματα καρδιάς ποδοσφαιριστών. Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει πως τόσα νέα παιδιά που αθλούνται καθημερινά παρουσιάζουν… μεγαλοκαρδία ή προβλήματα στα νεφρά. Υποτίθεται ότι αυτοί είναι πιο γεροί απ’ όλους μας. Αθλούνται κι έχουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Υποβάλλονται σε εξονυχιστικές εξετάσεις για να είναι γεροί, περνούν εργομετρικές εξετάσεις για να ξέρουν οι προπονητές τους πότε θα είναι σε φόρμα.
Πως λοιπόν ταλαιπωρούνται ή πεθαίνουν από παθήσεις που ελάχιστοι νέοι της ηλικίας τους έχουν;

Ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα δηλώνει σοκαρισμένη. Όμως κάτι ανάλογο δεν έγινε όταν το 2007 ο 23χρονος Αντόνιο Πουέρτα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια προπόνησης της Σεβίλλης; Η ομάδα πρότυπο φυσικής κατάστασης στην Ισπανία από τότε πήρε τη… κάτω βόλτα. Χάθηκε η ζωντάνια της και η αγωνιστικότητά της.
Το 2003 είδαμε τον πρώτο θάνατο ποδοσφαιριστή σε… ζωντανή μετάδοση. Ο Καμερουνέζος Μαρκ Βιβάν Φοέ κατέρρευσε του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στη Γαλλία κι έπειτα ο Ούγγρος Μίκλος Φέχερ της Μπενφίκα, επίσης σε αγώνα της ομάδας του το 2004.

Υπήρχαν όμως κι άλλοι θάνατοι που πέρασαν στα… ψιλά. Το 2002 ήταν ο Σκοπιανός ποδοσφαιριστής της Ναπρεντόκ, Στεφάν Τολέσκι που έπαθε έμφραγμα την ώρα του αγώνα, ο 28χρονος Βραζιλιάνος Μαρ σίο Ντος Σάντος που έσβησε λίγες μόνο ώρες μετά το γκολ που πέτυχε με την Ντεπορτίβο Βάνκα του Περού, ο 17χρονος Νιγηριανός Τζον Ικορόμα σε φιλικό στα Αραβικά Εμιρτάτα, οι Βραζιλιάνοι Κριστιάνο ντε Λίμα και Σερτζίνιο, ο Φιλ Ο’ Ντόνελ τον Οκτώβριο του 2008, ο 31χρονος Σαλέμ Σαάντ της Αλ Νασάρ στα ΗΑΕμιράτα ο οποίος κατέρρευσε την ώρα της προπόνησης και τόσοι άλλοι.

Ο κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ. Όσο ψάχνεις βρίσκεις. Και καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα. Νέα παιδιά πάσχουν από σπάνιες, για την ηλικία τους ασθένειες που έχουν όμως ως κοινό παρανομαστή τη χρήση ουσιών. Ο οργανισμός καλείται να ξεπεράσει τα όριά του και ο… λογαριασμός της απόφασης αυτής έρχεται γρηγορότερα του αναμενομένου.

Κι η λύση; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο θα έρθει από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα. Αυτούς που δίνουν τα ωραία τους λεφτά για να διαφημιστούν κι όχι να δυσφημιστούν από έναν ποδοσφαιριστή που καταρρέει την ώρα του αγώνα. Για πόσο καιρό άλλωστε οι κάμερες θα κρύβουν την αλήθεια;

Πηγή: pamesports.gr