Η μεταγραφή του Ίμπρα κόστισε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ και ήρθε σε μία περίοδο που η πολιτική της Μπάρτσα ήταν τελείως διαφορετική. Η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδευε 300 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 94 για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, προκείμενου να αντεπιτεθεί, την ώρα που οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα έδειχναν να σνομπάρουν την στάση αυτή. «Ποτέ δεν θα ξοδέψουμε 65 εκατομμύρια για έναν παίκτη, μπορείτε να είστε σίγουροι», τόνιζε ο οικονομικός διευθυντής της καταλανικής ομάδας μετά την μεταγραφή του Κακά στους Μερένγκες.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Μπάρτσα είχε να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα εκ των έσω. Ο Σαμουέλ Ετό προερχόταν από μία σεζόν με 36 γκολ, αλλά παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Τιμ Χάνλον, συγγραφέα του βιβλίου «Καταλανικό όνειρο», θεωρούταν από τον προπονητή ως διασπαστικό στοιχείο. «Ο Ετό αποτελούσε έναν παίκτη κλειδί για την Μπαρτσελόνα, αλλά την ίδια στιγμή υπήρχαν διασπαστικές τάσεις στα αποδυτήρια και ο Ετό ένιωθε ότι δεν παίρνει τα εγκώμια που του αξίζουν», τονίζει ο ο Χάνλον και προσθέτει: «Είχε πει ότι αν τον έλεγαν Ετοντίνιο, θα έπαιρνε τη Χρυσή Μπάλα! Ο Γκουαρδιόλα και ο Ετό ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερα καλή σχέση, αφού στον Πεπ δεν άρεσε ο ντόμπρος χαρακτήρας του και αυτός ήταν ο λόγος που πωλήθηκε».
Η Μπαρτσελόνα έδωσε λοιπόν τον Καμερουνέζο με αντάλλαγμα τον Ιμπραΐμοβιτς, πληρώνοντας παράλληλα 40 εκατομμύρια! Ο Σουηδός υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, αν και υπήρχαν από την αρχή αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο ήταν σωστή η κίνηση απόκτησής του. Αφενός για τους λόγους που έφυγε ο Ετό και αφετέρου λόγω του στυλ του παίκτη, που δεν ταίριαζε στο περίφημο τίκι-τάκα που παίζει η Μπαρτσελόνα. «Ο Ιμπραΐμοβιτς είναι ένας φανταστικός παίκτης. Αλλά είναι υπερβολικά ατομιστής για ένα τόσο ομαδικό παιχνίδι. Συμβούλεψα τον Γκουαρδιόλα να μην τον πάρει», είχε δηλώσει ο πρώην τεχνικός της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας, Αρίγκο Σάκι. Ο Πεπ ωστόσο δεν τον άκουσε.
Η σχέση των δύο ανδρών στη Μπάρτσα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ίμπρα φίλησε το σύμβολο της ομάδας στη φανέλα τη μέρα της παρουσίασής του, ενώ ο Γκουαρδιόλα δήλωνε: «Ο Ίμπραΐμοβιτς είναι ένας φανταστικός παίκτης, πολύ δυνατός και μπορεί να κάνει τα πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο», ενώ βεβαίωνε ότι: «Μπορεί να μην παίξει καλά όποτε θέλει, δεδομένης της δουλειάς του κάθε μέρα στην προπόνηση». Ο Σουηδός σκόραρε 11 γκολ στα πρώτα του 14 παιχνίδια. Όταν ωστόσο τα τέρματα σταμάτησαν, ο Γκουαρδιόλα έβλεπε ότι η συμβολή του στο συνολικό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, δεν ήταν αντίστοιχη με των συμπαικτών του.
«Παρά τα γκολ του, ποτέ δεν ανταποκρίθηκε και έτσι, όταν σταμάτησε να σκοράρει, ο κόσμος περίμενε περισσότερα. Έχασε την αυτοπεποίθησή του. Ήταν το σημείο που η σχέση τους ξεκίνησε να στραβώνει. Πριν, δούλευαν καλά μαζί, αλλά ο Καταλανός πάντα προτιμούσε να στηρίζει τους νέους από την ομάδα του που έπαιζαν με τον τρόπο που ήθελε. Και ο Ιμπραΐμοβιτς έδειχνε να μην ταιριάζει», τονίζει ο Χάνλον. Όταν ο Γκουαρδιόλα ανανέωσε το συμβόλαιό του, ο Ίμπρα ήταν από τους πρώτους που μίλησαν δημόσια για αυτό: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Γκουαρδιόλα μένει, επειδή μου έχει προσφέρει τόσα πολλά. Η Μπάρτσα δεν μπορεί να χάσει έναν προπονητή σαν αυτόν». Ωστόσο, συνέχισε να σκοράρει αραιά και που. Στα μέσα του Μαρτίου, η Μπαρτσελόνα έπαιζε στο Ρομαλέδα με την Σαραγόσα. Ο Μέσι σκόραρε ανελλιπώς και η επιθυμία του να παίξει στο κέντρο της επιθετικής τριπλέτας, στη θέση δηλαδή του Ίμπρα, είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή.
Ο Αργεντινός πέτυχε χατ-τρικ στο Ρομαλέδα, με τον Σουηδό να χάνει ένα τσουβάλι ευκαιρίες. Στις καθυστερήσεις, η Μπαρτσελόνα κέρδισε ένα πέναλτι και ο Μέσι άφησε τον Ζλάταν να το εκτελέσει για να γράψει το 4-2. Ήταν ωστόσο, σαν να του δίνει… ελεημοσύνη. Ακόμα και όταν σκόραρε δύο φορές απέναντι στην Άρσεναλ για τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, οι ευκαιρίες που έχασε στο πρώτο ημίχρονο προβλημάτιζαν τον Γκουαρδιόλα. Στον επαναληπτικό, έμεινε εκτός, ο Μέσι σκόραρε τέσσερις φορές και η θέση του έγινε ακόμα πιο δύσκολη.
Στα ημιτελικά απέναντι στην πρώην ομάδα του, Ίντερ, έφτασε στο ναδίρ. Στην εκτός έδρας ήττα με 3-1 έγραψε λιγότερα χιλιόμετρα και από τον τερματοφύλακα της ομάδας του, Βίκτορ Βαλντές! Έγινε αλλαγή και στους δύο αγώνες και ο ατζέντης του, ο… δαιμόνιος Μίνο Ραϊόλα, ξεκίνησε να αναρωτιέται δημόσια για τον τρόπο που αποφασίζει ο προπονητής. «Από τη στιγμή που ο Γκουαρδιόλα δεν χρησιμοποιεί τον Ίμπρα, πληρώνοντας τόσα χρήματα για αυτόν, καλύτερα να τον στείλει σε ψυχιατρική κλινική», δήλωνε στο τέλος της χρονιάς, η οποία έβρισκε την Μπαρτσελόνα να κατακτά μόνο το Πρωτάθλημα. Ο παίκτης επηρεάστηκε από τον ατζέντη του και έγινε το μαύρο πρόβατο στα αποδυτήρια.
Ο Χάνλον όμως βλέπει και την άλλη όψη του νομίσματος: «Υπάρχει η τάση να θεωρείται ο Γκουαρδιόλα σχεδόν σαν άγιος, λόγω της ταπεινής και έντιμης προσέγγισής του. Αλλά προφανώς, έχει κι αυτός τις συγκρούσεις του, όπως κάθε άλλος. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε μία τέτοια με τον Ίμπρα, όπως και πριν με τον Ετό. Στον Γκουαρδιόλα δεν αρέσουν οι φανταχτεροί παίκτες και τώρα νιώθει κάπως άβολα με τον Ζεράρ Πικέ, αφού στον προπονητή δεν αρέσει η διάσταση που έχει πάρει η σχέση του με τη Σακίρα, καθώς και κάποιες δηλώσεις του στον Τύπο για την Ρέαλ Μαδρίτης».
Από την πλευρά του, ο Ιμπραΐμοβιτς χρέωσε με τη σειρά του το θέμα στον Καταλανό τεχνικό: «Αν έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μου, εξαρτάται από σένα το να το λύσεις. Είσαι ο ηγέτης, ο προπονητής. Δεν μπορείς να έχεις έναν καλό διάλογο με 20 παίκτες και με τον 21 πρώτο να στρέφεις αλλού το πρόσωπό σου», δήλωνε περίπου τρεις μήνες αφού έφυγε από την ομάδα. «Για μένα, ένας σπουδαίος προπονητής λύνει τα προβλήματά του. Ένας μικρός προπονητής, τρέχει μακριά από αυτά»,΄έγραφε στην αυτοβιογραφία του.
Ο Πεπ από την πλευρά του δεν θέλησε να επεκταθεί: «Αν ο Ίμπρα και εγώ μιλήσαμε μόλις δύο φορές σε έξι μήνες, υπάρχει ένας λόγος, αλλά είναι καλύτερα για το σύλλογο να μην μιλήσω για αυτό». Ο πρόεδρος της ομάδας, Σάντρο Ροσέλ, τόνισε ότι η μεταγραφή του ήταν «η χειρότερη συμφωνία που έχει δει στη ζωή του», με τον Σουηδό να απαντάει ότι: «Είναι σαν να παίρνεις μια Φεράρι και να την οδηγείς σαν Φίατ», ρίχνοντας και πάλι ευθύνες στον προπονητή. Ο Ραιόλα το πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Είναι πιο εύκολο να ξεφορτωθείς τον Γκουαρδιόλα, που έχει συμβόλαιο για ένα χρόνο, παρά τον Ίμπρα, που έχει για τέσσερα. Τα μαθηματικά είναι ξεκάθαρα».
Παρά τις συνεχείς επιθέσεις, ο Πεπ κρατούσε χαμηλό προφίλ. «Ήταν χαρά μου να προπονώ τον Ζλάταν. Έμαθα πολλά από αυτόν. Παίζει σε κορυφαίο επίπεδο για οκτώ-δέκα χρόνια, ενώ εγώ προπονώ για μόλις δύο», δήλωνε το 2010. Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο, ο Ζλάταν τόνιζε ότι επί του παρόντος δεν θα μπορούσε να δουλέψει με τον Γκουαρδιόλα, αφού δεν έχει πάρει τις απαντήσεις του για το θέμα που είχε μαζί του. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι αποτελεί τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο, διαχωρίζοντας τον τεχνικό από τον άνθρωπο.
«Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα βλέπουν τη… χασούρα με τον Ίμπρα ως λάθος, αλλά κανείς δεν αγγίζει τον Γκουαρδιόλα αυτή τη στιγμή. Ήταν ένα είδωλο για τους οπαδούς ως παίκτης, ο ηγέτης της Ντριμ Τιμ του Κρόιφ και τώρα ο πιο πετυχημένος προπονητής που παίζει αυτό το είδος ποδοσφαίρου που ο κόσμος αγαπάει να βλέπει. Αν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, θα του ασκούταν κριτική, αφού τα χρήματα που δαπανήθηκαν εκλαμβάνονται ως το μεγαλύτερο λάθος στην εποχή του Γκουαρδιόλα», τονίζει ο Χάνλον. Μόλις αυτή τη βδομάδα, ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, παραδέχθηκε ότι το λάθος δεν ήταν η πώληση του Ιμπραΐμοβιτς, αλλά η απόκτησή του από το ξεκίνημα.
Οι δύο άνδρες θα βρεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της Τετάρτης (28/03) για το Τσάμπιονς Λιγκ και ίσως αρκετές φορές ακόμα. Όσο ο Πεπ όμως συνεχίζει να ηγείται της Μπαρτσελόνα, ολοκληρωμένες απαντήσεις για το θέμα του με τον Ζλάταν δύσκολα θα δοθούν.
Πηγή: othersidefootball.wordpress.com