Σάλκε, λοιπόν. Μία ακόμα γερμανική ομάδα. Εύλογος ο συνειρμός. Πόσο να διαφέρει από την Ντόρτμουντ, από τη Χέρτα ή (ακόμα πιο πίσω) τη Λεβερκούζεν; Ολες τους ηττήθηκαν όταν φιλοξενήθηκαν από τον Ολυμπιακό. Κάθε αγώνας είναι διαφορετική ιστορία, βέβαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα συναντήσουν κάτι καινούργιο. Οι «βασιλικοί μπλε» είναι μια ομάδα που τρέχει πολύ, με ποιότητα από τη μέση και μπροστά, με αδυναμίες στα μετόπισθεν, με κεντροευρωπαϊκό τεχνικό και αρκετούς νεαρούς παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν αγωνιστεί ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Ο... ΜΙΣΤΕΡ
 
«Μία φορά Σάλκε, για πάντα Σάλκε». Μια φράση αρκούσε. Ούτε σχέδια για το μέλλον, ούτε τι σκέφτεται να αλλάξει ούτε μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Ο Χουμπ Στέφενς ήταν απλά ευτυχισμένος που επέστρεψε στη γερμανική ομάδα πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Αγαπητός στο κοινό, έμπιστος για τη διοίκηση και απόλυτα αποδεκτός από τους παίκτες. Λάτρης του ρεαλισμού, πραγματιστής με τα όλα του, έδωσε σε κάθε ποδοσφαιριστή του την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Σε ένα πράγμα μόνο επέμεινε: στη φιλοσοφία των παικτών του, όταν το παιχνίδι παίζεται χωρίς την μπάλα. «Δεν γίνεται ο επιθετικός να μην μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί τι θα κάνει ο αντίπαλος αμυντικός με την μπάλα στα πόδια. Από εκεί πρέπει να ξεκινά η αμυντική μας λειτουργία», τους έλεγε. Κάπως έτσι την επανέφερε στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ και απόψε συμπληρώνει 95 ματς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
ΣΤΗΜΕΝΑ
 
Κίνδυνος-θάνατος. Ο Στέφενς κάνει έξτρα προπονήσεις με τις στημένες μπάλες. Μετά την τακτική, «τρώει» τον περισσότερο χρόνο στο πρόγραμμα του Ολλανδού κόουτς. Εκτελεστής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο Τζέφερσον Φαρφάν, ο οποίος σημαδεύει (ειδικά στα κόρνερ) τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που πάντα θα βρίσκεται στο ύψος του πέναλτι για να εκτελέσει. Τις περισσότερες φορές η συνεργασία είναι πετυχημένη.
 
ΑΠΕΙΡΙΑ
 
Από τη στιγμή που έφυγε ο Ραούλ, οι παίκτες που έχουν ικανοποιητικό αριθμό παραστάσεων στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι λίγοι (Φαρφάν, Τζόουνς, Χούντελααρ). Το ντεμπούτο τους στα «αστέρια» θα κάνουν ο γκολκίπερ Ούνερσταλ, ο «εγκέφαλος» της ομάδας, Χόλτμπι, ο αριστερός μπακ Φουχς κι ο αμυντικός χαφ Νοϊστέντερ. Μικρή γεύση έχουν πάρει οι Παπαδόπουλος, Ματίπ, Ντράξλερ, ωστόσο δείχνουν «ξεψαρωμένοι».
 
ΓΟΛΓΟΘΑΣ
 
Από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και έπειτα ξεκινάει ο αγωνιστικός Γολγοθάς της Σάλκε. Κι αυτό διότι είναι το πρώτο δύσκολο παιχνίδι από τα έξι που έχει να δώσει μέσα στις επόμενες 18 μέρες, αφού την επόμενη εβδομάδα το γερμανικό πρωτάθλημα έχει εμβόλιμη αγωνιστική. Αμέσως μετά την αναμέτρηση με τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι «βασιλικοί μπλε» υποδέχονται την Μπάγερν.
 
ΕΛΛΑΔΑ: ΠΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Σεζόν 2001-02. Στον πάγκο της ήταν και πάλι ο Χουμπ Στέφενς, με τη Σάλκε να παίζει πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας με ελληνική ομάδα: τον Παναθηναϊκό. Χάνει εντός έδρας (ανήμερα της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ) με 2-0 και με το ίδιο σκορ στην Αθήνα. Κοινώς μόνο ήττες, χωρίς καν να σκοράρει, ενώ εκείνος ο όμιλος είχε και πάλι την Αρσεναλ και τη Μαγιόρκα του Ιμπαγάσα!
 
ΧΑΣΟΓΚΟΛΗΣ;
 
Είναι δυνατόν να αποκαλείται έτσι ο περσινός πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα (29 γκολ); Ο Κλάας-Γιαν Χούντελααρ έχει σκοράρει ήδη δύο φορές, αλλά δεν αρκεί. Οι πολλές χαμένες ευκαιρίες ανάγκασαν τους Στέφενς, Χελντ να του ασκήσουν κριτική. Οι μέτριες εμφανίσεις του Ολλανδού οφείλονται και στην έλλειψη ανταγωνισμού στην επίθεση.
 
ΜΙΡΑΛΑΣ; ΕΧΕΙ... ΤΡΕΙΣ
 
Κοινό στοιχείο: τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στη Σάλκε γίνεται πολλή κουβέντα για το ποιοι πρέπει να παίζουν στα άκρα της επίθεσης. Σε διαφορετική βάση. Στους «ερυθρόλευκους» δεν υπάρχει ο αντι-Μιραλάς και η συζήτηση έγκειται στο αν ο Μασάντο καλύπτει το κενό. Στους «βασιλικούς μπλε» το ερώτημα είναι ποιος από τους Φαρφάν, Ντράξλερ και Αφελάι, ο οποίος είχε σκοράρει στο νικηφόρο 6-0 της Ολλανδίας σε φιλικό με τη Βόρειο Ιρλανδία του Ρόι Κάρολ, θα μείνει εκτός.
 
Ο ΚΟΥΛΗΣ
 
Είναι ό,τι συνδέει τους δύο συλλόγους. Ενσαρκώνει τη διαφορά φιλοσοφίας της Σάλκε και του Ολυμπιακού, ή καλύτερα των ξένων πρωταθλημάτων με του ελληνικού. Εκεί που δίνει πολλές ευκαιρίες στους μικρούς. Οσες χρειαστεί μέχρι να μάθει. Δεν αξιοποιήθηκε από τους «ερυθρόλευκους», αλλά δεν κρατάει κακία. Απωθημένα; Εχει πει πως δεν έχει, αλλά μέχρι ένα σημείο. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αποτελεί πλέον τον καλύτερο κεντρικό αμυντικό των «βασιλικών μπλε» και τον καλύτερο... τεχνικό σύμβουλο του Χουμπ Στέφενς, τον οποίο έχει κατατοπίσει πλήρως για το τι εστί Ολυμπιακός.

Πηγή: sday.gr