«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα» δήλωσε ο πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ κατά την αναχώρηση των πρωταθλητών Ελλάδας για το Λονδίνο. Την Τετάρτη (3/10) το βράδυ θα βρει απέναντί του τον γάλλο τεχνικό της Αρσεναλ κ. Αρσέν Βενγκέρ. Εναν προπονητή σύμβολο της Αρσεναλ και της Πρέμιερ Λιγκ, ο οποίος επί 15 χρόνια κοσμεί με τις ιδέες και την συμπεριφορά του την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ο κ. Ζαρντίμ κατά μία άποψη είναι μαθητής του κ. Βενγκέρ. Ηλικιακά τους χωρίζουν 25 χρόνια εμπειριών. Το 2002 που ο κόουτς του Ολυμπιακού ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα, ο κ. Βενγκέρ κατακτούσε το δεύτερο πρωτάθλημά του στην Πρέμιερ Λιγκ. «Το σημαντικότερο στη ζωή είναι να θέτεις στόχους και να τους υλοποιείς» υποστηρίζει ο κ. Βενγκέρ. Από την άποψη αυτή ο κ. Ζαρντίμ έχει πολλά χρόνια δουλειάς ώσπου να φτάσει στο επίπεδο να δηλώνει υπερήφανος για το έργο του.
Ο κ. Βενγκέρ αρέσκεται να δουλεύει με τους νέους. Επί των ημερών του η Αρσεναλ ανέδειξε ποδοσφαιριστές παγκοσμίου εμβέλειας όπως οι Μπέρκαμπ, Ανελκά, Ασλεϊ Κόουλ, Φάμπρεγκας, Φαν Πέρσι, Νασρί, Λιούνμπεργκ, Αντεμπαγιόρ, Σονγκ, Γουόλκοτ, Τσαμπερλέιν, Ράμσεϊ... Απέναντί τους ο κ. Ζαρντίμ δεν έχει να αντιπαραθέσει κανένα σημαντικό όνομα και επί του παρόντος τουλάχιστον δεν δείχνει να τον συγκινεί η δουλειά με τους νέους παίκτες του Ολυμπιακού οι οποίοι σε μόνιμη βάση βρίσκονται εκτός αποστολής ή εκτός ενδεκάδας.
Η Αρσεναλ επί των ημερών του κ. Βενγκέρ έγινε σήμα κατατεθέν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το ποιοτικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που λανσάρει λατρεύεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και ένας μέτριος προπονητής ποτέ δεν χτίζει μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα. Ο κ. Ζαρντίμ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι υπό την καθοδήγησή του η Μπράγκα κατετάγη πέρυσι τρίτη στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας και μάλιστα με ρεκόρ 13 συνεχόμενων νικών. Στον Ολυμπιακό επί του παρόντος έχει χάσει τις εντυπώσεις καθώς το ποδόσφαιρο που λανσάρει η ομάδα του, ποιοτικά είναι κατώτερο από εκείνο που έπαιζε επί των ημερών του προκατόχου του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο κ. Βενγκέρ ποτέ δεν βάζει τις επιθυμίες των οπαδών πάνω από τα συμφέροντα των μετόχων της ομάδας. Η συμμετοχή της Αρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο ισοσκελισμένος ισολογισμός, χαρακτηρίζουν αν η πορεία της ομάδας ήταν πετυχημένη ή όχι. Οταν η οικονομική κατάσταση του συλλόγου επιβάλει την πώληση ποδοσφαιριστών το κάνει αδιαμαρτύρητα και ποτέ δεν μπαίνει στο πειρασμό να ανταγωνιστεί σε θέματα μεταγραφών ομάδες με ανεξέλεγκτο μπάτζετ. Την ίδια πολιτική έδειξε ότι ακολουθεί στον Ολυμπιακό και ο κ. Ζαρντίμ. Αποδέχτηκε τους ποδοσφαιριστές που απέκτησε η διοίκηση από την εσωτερική αγορά, δεν απαίτησε πολυδάπανες μεταγραφές και δεν διαφώνησε στην πώληση του Μιραλάς.

Ο Αλσατός προπονητής με την συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδων έχει αλλάξει προς το καλύτερο την κουλτούρα της Πρέμιερ Λιγκ. Χωρίς αυτόν το πιο κοσμοπολίτικο πρωτάθλημα του κόσμου θα ήταν φτωχότερο. Οπως έχει δηλώσει θα μπορούσε να είχε γίνει πολιτικός επειδή η πολιτική και η προπονητική απαιτούν εμπειρία και αυτοέλεγχο. «Στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ηττημένος βγαίνει εκείνος που πρώτος χάνει τον έλεγχο του εαυτού του» υποστηρίζει. Ο κ. Ζαρντίμ δεν έχει ακόμη τις εμπειρίες που απαιτεί η προπονητική. Εχει δείξει όμως ότι δύσκολα χάνει τον έλεγχο του εαυτού του ακόμα και όταν η εξέδρα μουρμουρίζει. Ως εκ τούτου μελλοντικά θα μπορούσε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Για τον νεοσύλλεκτο στο Τσάμπιονς Λιγκ κόουτς Ζαρντίμ, η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αρσεναλ του κόουτς Βενγκέρ, είναι ένα πολύτιμο σεμινάριο για τη διεθνή καριέρα που φιλοδοξεί να κάνει. Στο τέλος του αγώνα ο ίδιος θα έχει κερδίσει πολλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Πηγή: tovima.gr