Οι «ερυθρόλευκοι» είναι φανερό ότι έχουν φτιάξει ευρωπαϊκό χαρακτήρα (μετρούν πλέον τέσσερα «διπλά» στην Ευρώπη τους τελευταίους έντεκα μήνες). Όταν κερδίζεις μέσα στη Γαλλία, σε παιχνίδι του Champions League, πετυχαίνοντας μάλιστα ανατροπή του σκορ, όπως συνέβη στο «Λα Μοσόν», αν μη τι άλλο δείχνεις χαρακτήρα.

Η νίκη στο Μονπελιέ είναι από εκείνες που μπορεί να αλλάξει όλη τη χρονιά για ένα σύλλογο, κι εν προκειμένω για τον Ολυμπιακό. Σε όλα τα επίπεδα. Από το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν στην Γαλλία την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μέχρι το ότι προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να δουν (και να αντιμετωπίσουν) με μια διαφορετική ματιά πλέον την καινούργια ομάδα που δημιουργείται, κι ενδεχομένως και τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Το μεγάλο φορτίο του Ζαρντίμ...

Ο Πορτογάλος τεχνικός γνώριζε εξ' αρχής ότι θα έπρεπε να σηκώσει μεγάλο φορτίο στους ώμους του. Το να διαδεχτεί τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έφτιαξε μια σπουδαία ομάδα τοποθετώντας πολύ ψηλά τον πήχη (και) στην Ευρώπη, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Υπό αυτή την έννοια ο Ζαρντίμ ήταν άτυχος, γιατί σε κάθε του βήμα άκουγε και ακούει για το «πως το έκανε ο Ερνέστο», μπαίνοντας στη ζυγαριά της σύγκρισης.

Ο νεαρός τεχνικός έχει κάνει λάθη, σε επιλογές, στον τρόπο που αντιμετώπισε σε κάποια παιχνίδια τον αντίπαλο, ενώ τον βαραίνει και ότι ο Ολυμπιακός δεν απέκτησε γρήγορα αγωνιστική ταυτότητα και δεν έπαιξε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και στην πρεμιέρα του Champions League κόντρα στη Σάλκε το ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει με βάση την ποιότητα του ρόστερ του. Του έχει γίνει πάντως (δικαιολογημένη)κριτική γι΄ αυτό.

Έργο των παικτών και του προπονητή...

Έχει κάνει, όμως,και σωστά πράγματα. Η νίκη επί της Μονπελιέ, για παράδειγμα, δεν είναι έργο μόνο των παικτών, αλλά και του Ζαρντίμ. Από τους δύο παίκτες που έριξε στο ματς ως αλλαγή, τον Αμπντούν και τον Μήτρογλου, ήρθε το νικητήριο τέρμα του Ολυμπιακού.Από την επιμονή του να δουλεύει καθημερινά στις στημένες φάσεις στις προπονήσεις,προήλθε το γκολ της ισοφάρισης από τον Τοροσίδη. Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου στη Γαλλία, αλλά και του πρώτου μέρους στο Λονδίνο ήταν επίσης προϊόν ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Ναι, θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να μην είχε πετάξει τα άλλα δύο ημίχρονα (το δεύτερο στο ‘Εμιρεϊτς και το πρώτο στο Μοσόν). Ναι, θα έπρεπε η ομάδα να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη αγωνιστικά και ψυχολογικά στο πρώτο παιχνίδι στη διοργάνωση με τη Σάλκε,προκειμένου να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Ναι, θα μπορούσε να ήταν άλλες οι επιλογές του σε κάποιες θέσεις της ενδεκάδας. Ναι, ήταν στο χέρι του να διώξει τα σύννεφα της αμφισβήτησης πάνω από το κεφάλι του.

Να δημιουργήσει...

Από την άλλη, όμως,έχει και ελαφρυντικά. Παρέλαβε, για παράδειγμα, έναν Ολυμπιακό λιγότερο ποιοτικό σε σχέση με την περασμένη σεζόν, καθώς αποχώρησαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, όπως οι Μέλμπεργκ, Ορμπαϊθ, Μιραλάς, Μακούν και Μαρκάνο, ενώ δεν έχει στη διάθεσή του και τον τραυματία Αβραάμ Παπαδόπουλο. Του ζητήθηκε ουσιαστικά να δημιουργήσει μια καινούργια ομάδα, αλλά με την υποχρέωση να πετύχει όσα και η περυσινή του Βαλβέρδε που ήταν δουλεμένη δύο χρόνια…

Στα μισά του δρόμου,στη φάση των ομίλων του Champions League,ο Ολυμπιακός έχει την ίδια βαθμολογική συγκομιδή σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Ξεκίνησε μάλιστα πάλι με ήττα (πέρυσι ήταν η Μαρσέιγ, φέτος η Σάλκε)ακολούθησε η καλή εμφάνιση στο Λονδίνο με την Άρσεναλ και η νίκη ήρθε την τρίτη αγωνιστική (πέρυσι επί τη Ντόρτμουντ στο Φάληρο, τώρα εκτός έδρας με τη Μονπελιέ).

Το ψυχολογικό πλεονέκτημα...

Η νίκη στη Γαλλία και κυρίως η αντίδραση στο τέλος, πέρα από το βαθμολογικό έδωσε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα στους «ερυθρόλευκους»έναντι της Μονπελιέ, τουλάχιστον για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει σε δύο εβδομάδες τους Γάλλους στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα είναι με το ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση του Europa, ενώ παράλληλα, θα έχει δύο ακόμη παιχνίδια μπροστά του στον όμιλο για να κυνηγήσει την υπέρβαση και να διεκδικήσει την πρόκρισή του στους16 του Champions League.Αν και το «διπλό» της Σάλκε στο Λονδίνο περιέπλεξε πολύ τα πράγματα.

Όπως και να ΄ χει το τελευταίο εικοσάλεπτο στο γήπεδο «Λα Μοσόν» πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τον Ολυμπιακό ενόψει του δεύτερου αγώνα με τη Μονπελιέ. Οι Πειραιώτες έδειξαν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, αντέδρασαν μετά το γκολ που δέχτηκαν, βγήκαν στην επίθεση,πίεσαν τους Γάλλους, έπαιξαν από τα άκρα, ζήτησαν τη νίκη και στο τέλος δικαιώθηκαν για τις προσπάθειές τους. Γνωρίζουν λοιπόν τον τρόπο…

Οι... έξι βαθμοί και βλέπουμε...

Το παιχνίδι πάντως δεν θα είναι εύκολο, καθώς η Μονπελιέ διαθέτει ορισμένους γρήγορους και πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απέσπασε ισοπαλία από τη Σάλκε στο Γκεζελκίρχεν τη δεύτερη αγωνιστική παίζοντας για 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο. Ωστόσο, δεν αποτελεί την ομάδα φόβητρο και από τον Ολυμπιακό εξαρτάται να πανηγυρίσει μία ακόμα νίκη φτάνοντας τους έξι βαθμούς στον όμιλο.

Υ.Γ.: Ο Μανωλάς και ο Μήτρογλου έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο Μονπελιέ. Ο πρώτος έκανε εκπληκτικό παιχνίδι κι έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό στο μέλλον, όπως και ο δεύτερος ο οποίος σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο (και μάλιστα εκτός έδρας) παιχνίδι στο Champions League.

Υ. Γ. 2: Για ακόμα μια φορά ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει τον τρόπο του στη Γαλλία. Δεύτερο συνεχόμενο «διπλό», μετά το περυσινό κόντρα στη Μαρσέιγ και τέταρτο συνολικά την τελευταία εικοσαετία. Μόνο που αυτή τη φορά χρειάστηκε να πετύχει δύο γκολ για να φτάσει στη νίκη.

Πηγή: Contra.gr