2011-2012 :

Φάση των ομίλων : Ο Ολυμπιακός πλήρωσε την αγωνιστική του απραξία ξεκινώντας με δύο ήττες : στο Καραϊσκάκη από τη Μαρσέιγ (0-1), και στο Λονδίνο με 2-1 από τους κανονιέρηδες. Την εμφατική εντός έδρας νίκη επί της Ντόρτμουντ (3-1) διαδέχθηκε η εύκολη ήττα με 1-0 στη Γερμανία. Τέλος, το μεγάλο διπλό στη Μασσαλία (0-1) και η νίκη επί των «δεύτερων» της Άρσεναλ (3-1) στο Φάληρο δεν στάθηκαν αρκετά για να του χαρίσουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Απολογισμός : 3 νίκες – 3 ήττες
Εντεκάδα : Μέγιερι – Μαρκάνο (Χολέμπας), Αβραάμ, Μέλμπεργκ , Τοροσίδης (Μοντέστο) – Μανιάτης , Μοντέστο (Φέισα, Ορμπάιθ), Χολέμπας (Ιμπαγάσα) – Φουστέρ, Τζιμπούρ, Μιραλάς
Συμπέρασμα: Αλλοπρόσαλλος σε αλλοπρόσαλλο όμιλο, ο ασταθής αμυντικά Ολυμπιακός (μόλις μία απαραβίαστη εστία σε 6 ματς) ξεκίνησε άσχημα, ανέτρεψε τα δεδομένα, τιμώρησε και τιμωρήθηκε και εν τέλει έμεινε με τη γλυκόπικρη γεύση της συνέχειας στο Europa League.

2009-2010 :

Φάση των ομίλων : Η αγχωτική επικράτηση στην πρεμιέρα επί της Αλκμάαρ (1-0) συνδυάστηκε με «φυσιολογική» ήττα από την Άρσεναλ (2-0) εκτός έδρας. Νέα ψυχοφθόρος νίκη εντός με Σταντάρ Λιέγης στις καθυστερήσεις (2-1) αλλά και ήττα στο Βέλγιο με 2-0. Λευκή ισοπαλία στην Ολλανδία και εύκολη επικράτηση επί της αδιάφορης Άρσεναλ στο Φάληρο (1-0).

Φάση των 16 : Ήττα στο Καραϊσκάκη από την πιο «ψηλή» και αθλητική Μπορντό (0-1). Στη ρεβάνς, η προσωρινή ισοφάριση με υπέροχο γκολ του Μήτρογλου ήρθε πολύ αργά (2-1) .

Απολογισμός : 3 νίκες – 1 ισοπαλία – 4 ήττες
Εντεκάδα : Νικοπολίδης – Ραούλ Μπράβο(Λεονάρντο), Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Ζεβλάκοφ (Τοροσίδης) – Μαρέσκα, Ντουντού – Ζαϊρί, Όσκαρ, Γκαλέτι – Μήτρογλου (Ντιόγο)
Συμπέρασμα: Σε έναν κατά γενική ομολογία βατό όμιλο ο Ολυμπιακός «τα χρειάστηκε» και με όπλο την έδρα του πέρασε στους 16 «μακιγιάροντας» επιμελώς την επιθετική του δυστοκία εκτός Ελλάδος. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων.

2007-2008 :

Φάση των ομίλων: Το ξεκίνημα με 1-1 στο άδειο Καραϊσκάκη κόντρα στη Λάτσιο δεν προμήνυε την «τρελή» συνέχεια: εμφατικό διπλό στη Βρέμη με ανατροπή (1-3) , ήττα με εξαιρετική εμφάνιση στο Μπερναμπέου (4-2) , πολύτιμη ισοπαλία στο Φάληρο με τη Ρεάλ (0-0). Το καλύτερο για το τέλος : διπλό στη Ρώμη με 1-2 και εύκολη επικράτηση κόντρα στη Βέρντερ εντός έδρας (3-0) .

Φάση των 16: Η Τσέλσι αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το «προσεκτικό» 0-0 του Φαλήρου έδωσε το απαραίτητο βήμα για μία άνετη επικράτηση των Μπλε στο Στάμφορντ Μπριτζ (3-0).

Απολογισμός: 3 νίκες – 3 ισοπαλίες – 2 ήττες
Εντεκάδα: Νικοπολίδης – Ραούλ Μπράβο(Πάντος), Ζεβλάκοφ, Άντζας, Τοροσίδης – Στολτίδης, Λεντέσμα, Πατσατζόγλου – Τζόρτζεβιτς, Γκαλέτι , Λούα Λούα (Κοβάσεβιτς)
Συμπέρασμα: Ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τα δεδομένα αποσπώντας δύο διπλά σε έναν «πονηρό» όμιλο και συνδυάζοντας θέαμα και ουσία προκρίθηκε με επιβλητικό τρόπο (συγκομιδή 11 βαθμών) στους 16 . Στη συνέχεια, η Τσέλσι απλά επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ αγγλικού και ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αποτίμηση

Με βάση την πορεία των τελευταίων χρόνων λοιπόν, ο Ολυμπιακός φαίνεται -τουλάχιστον στην Ευρώπη- να εμφανίζεται «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Συγκρίνοντας πρόχειρα τα ρόστερ, διαπιστώνουμε σε βάθος 5ετίας την έλλειψη καθαρόαιμου 6αριού που θα δαγκώνει, τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας στα χαφ αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια αντικατάστασης του Νικοπολίδη .

Είναι επίσης προφανές ότι οι εξαιρετικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξτρέμ/φορ του 2007 (Τζόρτζεβιτς, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς) αντικαταστάθηκαν από ….τους αμυντικούς Αβραάμ, Μέλμπεργκ, Τοροσίδη. Δόθηκε δηλ. περισσότερη έμφαση στην άμυνα αλλά τα επιθετικά κενά έμειναν δυσαναπλήρωτα.

Γιατί όχι στους 16 ή τους 8;

Ο Ολυμπιακός συμβιβάστηκε με τον όλο και χαμηλότερο πήχυ του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν βασίστηκε/αξιοποίησε ταλέντα των ακαδημιών, δεν ασχολήθηκε με το ελληνικό στοιχείο,δεν «πάντρεψε» την εμπειρία με τα νιάτα, επιδόθηκε σε μεταγραφές αμφιβόλου αξίας ενώ το χρήμα έρρεε μα κυρίως δεν είχε σταθερό πλάνο/προπονητή μακράς διάρκειας. Οι ικανοί παίκτες πλαισιώνονταν από άλλους μέτριας αξίας ,κάτι που στην Ελλάδα δεν φαινόταν αλλά στην Ευρώπη κόστιζε. Συνέπεια όλων των ανωτέρω ήταν τα συνεχή σκαμπανεβάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από χρονιά σε χρονιά που άλλοτε συνοδεύονταν από θριαμβολογίες και άλλοτε από ανάθεμα (Ανόρθωση,2008).

Τώρα λοιπόν που οι συνθήκες επιτάσσουν στο ποδόσφαιρο οικονομική δυσπραγία -και με το ρόστερ σήμερα να είναι δυσανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος-, οι δυνατότητες για ψώνια από το πάνω ράφι αλλά κυριώς για θαύματα στην Ευρώπη είναι ακόμα πιο περιορισμένες….

ΠΗΓΗ: Overlap.gr