Το πιο δύσκολο ευρωπαϊκό 90άλεπτο έφτασε για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι φιλοξενούνται το βράδυ από τη Ντόρτμουντ και στην ουσία γνωρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ο οδηγός για τη φετινή περιπέτεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με νίκη; Οι Πειραιώτες ουσιαστικά εξασφαλίζουν από τώρα την τρίτη θέση και βάζουν πλώρη για την δεύτερη, Με ισοπαλία; Παίρνουν ξεκάθαρο προβάδισμα από την Ντόρτμουντ για το Europa και πάνε να τα παίξουν όλα για όλα στη Μασσαλία με τη Μαρσέιγ από τη στιγμή που κανείς στην ομάδα δεν κρύβει ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Με ήττα όμως; Με ήττα ο Ολυμπιακός ξαναβρίσκεται στην τέταρτη θέση του έκτου ομίλου. Η Ντόρτμουντ παίρνει προβάδισμα Europa και τα πράγματα μπλέκονται τόσο πολύ που επί της ουσίας... οι άλλοι έχουν πια τον πρώτο λόγο. Τα αποτελέσματα των αντιπάλων θα είναι πια εκείνα που θα κρίνουν και την τελική κατάταξη. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι αυτό το 90άλεπτο είναι καθοριστικό. Κάτι σαν "τελικός"... Μια λέξη που δεν θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όσο και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στη συνέντευξη Τύπου.

Στην ουσία του Ολυμπιακού του κάνουν "δύο αποτελέσματα", όχι ένα. Έστω και αν ο Βαλβέρδε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος είναι η νίκη. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος; Θα φανεί στη... σκηνή. Ξεκάθαρα όμως οι Ερυθρόλευκοι γνωρίζουν ότι η Ντόρτμουντ παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει θα είναι κατά πολύ καλύτερη σε σχέση με την ομάδα που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Καραϊσκάκη. Ένα σύνολο νεανικό που προφανώς έχει άλλον αέρα και άλλη εμπιστοσύνη στα πόδια του όταν παίζει μέσα στο Βεστφάλεν. Σε μια από τις καλύτερες έδρες στην Ευρώπη.

Αν έχει κάτι κοινό πάντως η αναμέτρηση του Βεστφάλεν με αυτή του Καραϊσκάκης είναι το γεγονός πως οι "άμυνες θα αποφασίσουν" την τελική της έκβαση. Γιατί και οι δύο ομάδες έχουν κατ... αντιστοιχία παρόμοια αγωνιστική συμπεριφορά. Με ποιότητα από τη μέση και μπροστά, με προβλήματα στα μετόπισθεν. Το δίδυμο των στόπερ της Ντόρτμουντ, ο Σούμποτιτς με τον Χούμελς όπως αποδείχθηκε και στο Φάληρο, είναι... πηγή κινδύνου για την ομάδα του Κλοπ. Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα η συζήτηση γύρω από την 11άδα του Ολυμπιακού ξεκινά από τον τερματοφύλακα. Ο Φράνκο Κοστάνζο έχει την... τιμητική του, στο Ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Θα είναι και σήμερα βασικός, αλλά πραγματικά κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα ισχύει και το Σάββατο. Στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Άρη.

Το αν θα αντέξει ο Αργεντινός υπό αυτή την (δικαιολογημένη) ψυχολογική πίεση, και βέβαια το αν ο Ολυμπιακός θα μπορέσει συνολικά στο ανασταλτικό κομμάτι να αντέξει στην πίεση που θα ασκήσουν οι Γερμανοί είναι επίσης ένα από τα πολύ σημαντικά επιμέρους κομμάτια αυτής της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός που έχει προλάβει να σκοράρει δεκαεπτά φορές σε εννέα επίσημα ματς φέτος, αλλά που έχει δεχθεί και έντεκα γκολ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ μάλιστα υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Σε τρία ματς τέσσερα γκολ στο ενεργητικό, αλλά τόσα στο παθητικό.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην 11άδα. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στην ουσία μια απόφαση έχει "ανοιχτή". Αυτή της συμμετοχής ή όχι του Βασίλη Τοροσίδη από την αρχή. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θέλει να παίξει, ο προπονητής του, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου πως από τη στιγμή που είναι στην αποστολή είναι και έτοιμος, όμως οι πληροφορίες λένε ότι ο διεθνής αμυντικός αισθάνεται ακόμη κάποιες ενοχλήσεις.

Οπότε το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει ο Γιάννης Μανιάτης. Εκτός αν στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει σημαντική βελτίωση. Από εκεί και πέρα Μέλμπεργκ και Αβραάμ θα είναι τα δύο στόπερ. Ο Μαρκάνο θα παίξει αριστερό μπακ, με χαφ τον Χολέμπας σε μια πλευρά που επίσης είναι πολύ σημαντική η εύρυθμη λειτουργία της. Διότι εκεί κινείται ο Μάριο Γκέτσε. Ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ. Στην τριάδα των κεντρικών χαφ θα είναι οι Ορμπάιθ, Μοντέστο και Ιμπαγάσα. Ρόλο δεξιού πλάγιου θα έχει ο Κέβιν Μιραλάς. Και φορ θα είναι ο Ράφικ Τζιμπούρ.

Πηγή: Contra.gr