Ευχάριστη έκπληξη ήταν στο ρεπορτάζ τής ΑΕΚ η έλευση του Χαβιέ Ριμπάλτα στη θέση τού εκτελεστικού διευθυντή, δηλαδή στο πόστο που είχε μέχρι τώρα στην Ένωση ο Παναγιώτης Κονέ που πρόσφατα παραιτήθηκε.

Προφανώς όλα έχουν ενδιαφέρον γύρω από το νέο στέλεχος της ΠΑΕ, από την καριέρα του μέχρι τώρα, τη θεση του στο οργανόγραμμα, αλλά και μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες παραμέτρους που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Η καριέρα του Ριμπάλτα μέχρι την ΑΕΚ

Ο Ισπανός έχει μεγάλη θητεία σε μια σειρά από αξιόλογες ομάδες, τόσο στη θέση του σκάουτερ και επικεφαλής τμήματος σκάουτινγκ όσο και σε εκεινες των Sporting Director, Managing Director Sport και Director of Football. 

Στην αρχή τής καριέρας του βρέθηκε ως σκάουτερ σε Τορίνο και Μίλαν, στη συνέχεια πήρε τη θέση τού επικεφαλής τμήματος σκάουτινγκ στη Γιουβέντους και από εκεί μεταπήδησε μετά από 9 χρόνια στη Serie A, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Premier League για το ίδιο πόστο.

Το καλοκαίρι τού 2018 βρέθηκε στη Ζενίτ Αγίας Πετρούλης ως Sporting Directo, σε μια εποχή που τα ποσά που δαπανούσαν οι ρωσικές ομάδες ήταν υπέρογκα και εκεί έμεινε για τρία. Το καλοκαίρι του 2021 βρέθηκε στην Πάρμα ως Managing Director Sport και έναν χρόνο μετά πήγε ως Director of Football στη Μαρσέιγ - Έστειλε στον Ολυμπιακό τον Μπακαμπού και τον Ντε λα Φουέντε, ενώ ήταν εκείνος που απέκτησε τον Ουναχί!

Από τον Οκτώβριο του 2023 ήταν χωρίς ομάδα και στην ΑΕΚ ήρθε για να πιάσει άμεσα δουλειά.

Αυτός "τελειώνει" μετά τον Κονέ λόγω του Ριμπάλτα

Η επιλογή Ριμπάλτα είναι από το πάνω ράφι, ειδικά από τη στιγμή που αποφάσισε με αυτή την καριέρα, στα 44 χρόνια του, να έρθει στη Σούπερ Λιγκ. Ο Μάριος Ηλιόπουλος θέλει να επενδύσει σοβαρά στην ΑΕΚ και θα υπογράψει μυθικό συμβόλαιο, ενώ από την Ένωση αναφέρουν ότι θέλουν να υπάρξει καλή σχέση με τον Ματίας Αλμέιδα - Μάλιστα το γεγονός ότι ως Λατίνοι μιλούν και οι δύο την ίδια γλώσσα, ήταν κάτι που μέτρησε για την επιλογή του.

Επιπλέον, είναι περίπου δεδομένο ότι η έλευση του 44χρονου παράγοντα θα σημάνει, παράλληλα, την αποχώρηση και του Κουχάρσκι από την ομάδα. Ο Ισπανός έχει την εμπειρία και την ατζέντα για να βρει και να συμφωνήσει με παίκτες, αλλά έχει την ικανότητα και σε πωλήσεις.

"Ντιμπάλα στη Γιουβέντους - Αυτό θα του ζητήσουν στην ΑΕΚ - "Το έχει με τις πωλήσεις

Το μεγαλύτερο μέρος τής μέχρι στιγμής καριέρας του ο Ριμπάλτα το έχει περάσει στην Ιταλία, που προφανώς έχει πολύ καλές άκρες. Ήδη από την ηλικία των 28 ετών ήταν σκάουτερ στην Τορίνο και από την επόμενη σεζόν βρέθηκε στη Μίλαν. Το sportdog επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννούλα, που αναλύει αγώνες στη Serie A, για να ζητήσουμε τη άποψή του. 

"Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη Γιουβέντους όταν ήταν είχε πάρει Ντιμπάλα και ελεύθερους παίκτες όπως ο Κομάν, που πήγε κατόπιν στη Μπάγερν. Αλλά, προφανώς, τώρα θα του ζητήσουν να σου φέρει παίκτες με μεταπωλητική αξία, που έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει", ανέφερε αρχικά ο καλός συνάδελφος και συμπλήρωσε για το σκέλος των πωλήσεων: "Προφανώς το έχει, εφόσον ήταν σε μεγάλες ομάδες και έχει αποκτήσει επαφές".