Ήταν νομοτελειακό, ότι από τη στιγμή που η ΑΕΚ άλλαξε σελίδα το καλοκαίρι, κάποια στιγμή θα υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας σε στελέχη. Πλέον τα ρεπορτάζ γίνεται λόγος για επιχείρηση σκούπα, εξαιτίας των παραιτήσεων Παπαδόπουλου και Κονέ και της επικείμενης ανάληψης καθηκόντων από τον Χαβιέρ Ριμπάλτα, ο οποίος θα χειρίζεται τα μεταγραφικά. Η αλήθεια είναι, ότι οι εκκαθαρίσεις στην Ένωση δεν ξεκίνησαν τώρα.

Το έναυσμα για μεγάλες αλλαγές στην ομάδα του «Δικέφαλου» δόθηκε τον Ιούλιο, λίγες ημέρες, μετά την παράδοση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ από τον Δημήτρη Μελισσανίδη στον Μάριο Ηλιόπουλο. Η αρχή έγινε με τις Ακαδημίες της ΑΕΚ.

Η πραγματική σκούπα στις Ακαδημίες

Εκεί έγινε η πραγματική σκούπα! Ίσως γιατί η νέα διοίκηση έχει βάλει πολύ ψηλά το θέμα της ανάδειξης ταλέντων και εμπιστεύτηκε νέα πρόσωπα για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Τότε έφυγαν πρόσωπα όπως οι Καραχάλιος, Αποστόλου, Τριποτσέρης, Τασουνίδης και Ορφανίδης. Ο τελευταίος μπήκε στο δίκτυο των Ακαδημιών, όπως και ο Κυριακίδης που προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα ως συνδετικός κρίκος με την ΑΕΚ Β'. Οι προσθήκες που έγιναν στις «κιτρινόμαυρες» Υποδομές ήταν πολλές.

Ανέλαβε την Κ-19 ο Σοφιάν Σερφά (Κ-19), με βοηθό τον συμπατριώτη του, Αντριάν Σαλέ. Τη νεοσύστατη Κ-18 ανέλαβε ο Θοδωρής Πάλλης με άμεσο συνεργάτη τον Αποστόλη Τζαβέλλα, που θα προπονεί και την Κ-16, ενώ στην Κ-17 τοποθετήθηκε ο Αριστοτέλης Σχίζας με βοηθο τον Πρέντραγκ Σομπότοβιτς. Στα ηνία της Κ-15 πήρε ο Στέλιος Μουντανάρης με βοηθό τον Γιώργο Νάτση. Την Κ-14 ανέλαβε ο Παναγιώτης Παυλίδης και την Κ-13 ο Νίκος Τζιώτζιος. Ακολούθως ο Βασίλης Παπαδημήτριου πήρε την Κ-12 και ο Κώστας Λαδιάς την Κ-11, αλλά και τη νεοσύστατη Κ-10.

Ο Γεωργέας παρέμεινε ως γενικός αρχηγός. Ήρθαν ο Βλάνταν Ζίβκοβιτς ως αθλητικός αρχηγός και επέστρεψε ο Ιβάν Νεντέλκοβιτς ως αθλητικός διευθυντής. Βέβαια η πιο σημαντική προσθήκη στις Ακαδημίες είναι ο Αντώνης Ηλιόπουλος, ο οποίος όπως φαίνεται έχει γενικότερο ρόλο μέσα στην ΠΑΕ.

Ο ανένδοτος Μελισσανίδης για Παπαδόπουλο και η κρούση από Μπακασέτα

Οι πιο χτυπητές αλλαγές που είναι και περισσότερο πρόσφατες αφορούν τις παραιτήσεις των Γιάννη Παπαδόπουλου και Παναγιώτη Κονέ. Φεύγοντας από την ΑΕΚ είχε κάνει μια αναφορά για τους ανθρώπους που έτρεχαν την ΠΑΕ, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «ταλιμπάν». Λίγους μήνες μετά βέβαια, υπήρξε πρωτοσέλιδο χτύπημα περί δυσαρέσκειας για κάποιους παλιούς υπαλλήλους, το οποίο ήταν φυσικά μήνυμα και οιωνός εξελίξεων.

Ο πρώτος ήταν άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μελισσανίδη. Ήταν στην κυριολεξία το δεξί του χέρι. . Είχε άλλωστε τις συστάσεις του Θωμά Μητρόπουλου. Πολλοί προσπάθησαν να σπείρουν ζιζάνια στη συνεργασία των δύο ανδρών. Είχαν βγει φτυάρια και τον... έθαβαν λαϊκιστί. Ο «Τίγρης» όμως ήταν πάντοτε ανένδοτος και αμετακίνητος στην άποψή του. Είχε πει το αμίμητο, ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ματίας Αλμέιδα δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού τα κουμάντα τα κάνει άλλος στην ομάδα. Λέγεται, δε, ότι πριν παραιτηθεί είχε συνάντηση μαζί με Κονέ και το παλιό αφεντικό της ομάδας, ο οποίος φέρεται να εξοργίστηκε με αυτήν την εξέλιξη.

Steven Zuber | Instagram

Ο Παπαδόπουλος είχε έναν ρόλο πασπαρτού στην ομάδα του Δικέφαλου αετού. Ήταν το μακρύ χέρι του Μελισσανίδη σε διάφορες υποθέσεις του παρασκηνίου, αφού ασχολείτο με διοικητικά ζητήματα του ποδοσφαίρου. Βέβαια είχε ασχοληθεί και με ζητήματα μεταγραφικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα οι μεταγραφές Μπρινιόλι και Οντουμπάζο που στην ουσία ήταν προϊόν της προηγούμενης διοίκησης είχαν τη σφραγίδα του Γιάννη Παπαδόπουλου, απ'το "ψαλίδι" του οποίου είχαν περάσει πολλές ακόμα υποθέσεις.

Ένα άλλο πρόσφατο... ντεσού της θητείας του αποτελεί η μεταγραφή του Μπακασέτα στον Παναθηναϊκό. Ο “Μπάκα” τον είχε πάρει τηλέφωνο πριν κλείσει στο “Τριφύλλι” και τον ενημέρωσε, ότι αν υπήρχε πιθανότητα να έρθει στην ΑΕΚ, θα έριχνε άκυρο στους “πράσινους”. Ο Παπαδόπουλος όμως τον ενημέρωσε ότι δεν χωρούσε στον σχεδιασμό του Αλμέιδα. Ο μύθος πάντως λέει, ότι για τη μεταγραφή του Μαρσιάλ ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Η γενναία απάντηση στον Βιεϊρίνια

Όσον αφορά τον Κονέ, ήταν ο άνθρωπος που συνέδεε τα αποδυτήρια με τη διοίκηση και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι βοήθησε την ΑΕΚ, τόσο από αυτήν τη θέση όσο και παλαιότερα ως ποδοσφαιριστής. Οι Ενωσίτες θα τον θυμούνται για τη γενναία απάντηση που έδωσε περί κλοπής του πρωταθλήματος του 2018 στον Βιεϊρίνια, και μάλιστα μιλώντας στο Open, το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη.

Παραθέτουμε ακριβώς τι είχε πει: «Εμένα με προσβάλει αυτό που είπε ο Βιεϊρίνια. Εγώ δεν έκλεψα κανένα πρωτάθλημα. Εγώ την ημέρα του αγώνα κοιμήθηκα με 5 βαθμούς διαφορά και ξύπνησα με δύο. Θα παίζαμε ένα ματς χωρίς φιλάθλους και ξυπνάω με μία Τούμπα που είχε sold out. Έκανε λάθος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε και έχασε το πρωτάθλημα».

Η βρώμικη δουλειά του Κουχάρσκι

Ο επόμενος που αναμένεται να φύγει από την ΑΕΚ, φημολογείται πως είναι ο Ράντοσλαβ Κουχάρσκι. Ο Πολωνός παράγοντας ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2022 και ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά και δη να «καθαρίσει» την ομάδα από συμβόλαια που δεν ήθελε, όπως για παράδειγμα του Σβάρνα που πήγε δανεικός στη Ράκοβ, η οποία στη συνέχεια ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και τον απέκτησε με 800.000 Ευρώ, ή πολύ περισσότερο του Λε Ταλέκ και του Ανσαριφάρντ.

Για τη διαχείριση αυτών των κινήσεων, ο Κουχάρσκι πήρε εξαιρετικό βαθμό. Εκείνο το καλοκαίρι ο Πολωνός χειρίστηκε μεταγραφικές υποθέσεις, όπως του Γιόνσον. Το μεγάλο πρότζεκτ όμως που του είχε ανατεθεί ήταν σε άλλο τομέα. Είχε έρθει για να ανοίξει τον δρόμο σε πωλήσεις. Ο Λιβάι Γκαρσία ήταν η σοβαρή αποστολή του Πολωνού. Η αξία του ποδοσφαιριστή από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο ανέβηκε κατακόρυφα λόγω του μαγικού που έκανε ο Αλμέιδα όταν ήρθε και τον προώθησε από τις πτέρυγες στην κορυφή της επίθεσης. Τον Μάιο του 2022 είχε Market value 7 εκατ.Ευρώ το οποίο ανέβηκε στα 12 εκατ.Ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ τώρα βρίσκεται στα 2024. Από τη χρονιά του νταμπλ της ΑΕΚ ακούγονταν τρελά ποσά, ότι προσφέρονταν για τον παίκτη, με την Ένωση να φαίνεται αμετακίνητη στην τιμολόγησή του, με τις απαιτήσεις να ξεπερνούν τα 30 εκατ.Ευρώ που πρόσφερε η Λανς το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο ο παίκτης ακόμα δεν έχει πωληθεί.  

ΠΑΕ ΑΕΚ