Όσο πιο αυστηρός είναι ένας κανονισμός, τόσο πιο βαθιά είναι η επιθυμία της ανθρώπινης ψυχής να την καταπατήσει κάτι που βεβαίως ισχύει στο άθλημα του ποδοσφαίρου με την απαγόρευση των χεριών.

Κι αν για το "χέρι του Θεού" σας είχαμε παρουσιάσαμε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, τούτο εδώ το κείμενο εστιάζει σε πέντε άλλες φάσεις που παίκτης χρησιμοποίησε τα άνω άκρα δίχως να γίνει αντιληπτός από το διαιτητή. Ματς Χούμελς τσέκαρε...

5. Ο διάδοχος του Κρουγκ

Ξεκινάμε δυνατά κι ελληνικά. Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Ολυμπιακού στο "Μπερναμπέου", για τη φάση των ομίλων του Champions League 1999-00. Η ελληνική ομάδα δέχεται τη μια επίθεση πίσω απ' την άλλη και βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0 από το γκολ του Ραούλ στο 21' λεπτό.

Σε μια από τις λιγοστές επιθέσεις του Ολυμπιακού, ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Μπισάρι, αλλά ήταν εκεί το χέρι του Ρομπέρτο Κάρλος για να σώσει το 1-1 από το σουτ του Γκόγκιτς.

Σημειωτέον, αν ο Μερκ δεν έκλεινε τα μάτια του, ο Βραζιλιάνος θα άφηνε τη Ρεάλ με 10, συν του ότι σημείωσε το τρίτο γκολ, στο τελικό 3-0. Αχ αυτοί οι διάδοχοι του Κρουγκ...

4. Τη "βάτεψε"

Ημιτελικός φωτιά στο Πρωταθλητριών του 1990 ανάμεσα σε Μαρσέιγ και Μπενφίκα. Το πρώτο ματς στο "Βελοντρόμ" βρήκα νικητές του Γάλλους με 2-1, και η ρεβάνς στην Πορτογαλία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μέσα σε μια κολασμένη ατμόσφαιρα από 120.000 και πλέον κόσμο (το μοντέρνο "Ντα Λουζ" δε συγκρίνεται σε ατμόσφαιρα με το παλιό), η Μπενφίκα πήρε την πρόκριση με ένα γκολ που ποτέ δεν έπρεπε να μετρήσει.

Ο παίκτης των γηπεδούχων Βάτα έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα με το χέρι, οι "αετοί" πέρασε στο τελικό και οι Γάλλοι ακόμα φωνάζουν. Έτσι είναι αυτά.

3. Χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Καταλανικό clásico και ο Λιονέλ Μέσι κάνει ακόμη μια ενέργεια μέσα στο 2007 α λα Μαραντόνα (το γκολ επί της Χετάφε θύμισε όντως ΠΟΛΥ Ντιέγκο).

Στο ντέρμπι λοιπόν με την Εσπανιόλ, αυτό το χαρισματικό ανθρωπάκι μιμήθηκε άψογα τον "Πελούσα" και απλώνοντας το χέρι του προ του εξερχόμενου Καμενί, σκόραρε ένα άκρως αντικανονικό τέρμα. Μέσι-Μαραντόνα vs Καμενί-Σίλτον δηλαδή. Καλό...

2. "Το έκανα, αλλά είμαι χαρούμενος"

Μπαράζ για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και η σκληροτράχηλη Ιρλανδία του Τζοβάνι Τραπατόνι κοντράρεται με την Γαλλία. Το πρώτο ματς στο Δουβλίνο έληξε 1-0 υπέρ των τρικολόρ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδούς να κάνουν το ταξίδι μέχρι το Παρίσι.

Το γκολ του Ρόμπι Κιν στο 33' προκάλεσε φρενίτιδα στην πράσινη κερκίδα του "Σεν Ντενί", με το παιχνίδι τελικώς να οδηγείται στην παράταση. Στο 103' έγινε μια φάση που όσο την κοιτάς τόσο δύσκολο να βρεις εξήγηση για την διαιτητική απόφαση.

Οι Ιρλανδοί μπορεί να το συζητάνε ακόμη και τώρα στις παμπ του Δουβλίνου ενώ ο πρωταγωνιστής της φάσης Ανρί δήλωσε αργότερα: "Το έκανα, αλλά είμαι χαρούμενος που περάσαμε", γινόμενος έτσι persona non grata για τους ανθρώπους τη νησιωτικής χώρας.

1. Το χέρι του Θεού Νο.2

Χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα σε Μουντιάλ. Κάνετε λάθος δεν είναι με την Αγγλία. Ο μικρόσωμος θεός της μπάλας δεν δίστασε να ξαναχρησιμοποιήσει τη manita (χεράκι) του και στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία.

Στο δεύτερο ματς των ομίλων κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, η Αργεντινή ήθελε επειγόντως τη νίκη μετά τη γκέλα με το Καμερούν, και στο 0-0 ο Ντιέγκο έκανε τη σωτήρια επέμβασή του. Η μπάλα κατευθυνόταν στην εστία μετά από κόρνερ και κεφαλιά των Σοβιετικών, αλλά ο "Pibe d' Oro" άπλωσε το δεξιό του χέρι και έσωσε την εστία της "Αλμπισελέστε" από σίγουρη παραβίαση.

Η συνέχεια γνωστή, η Αργεντινή νίκησε με 2-0, προχώρησε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία χάρη στο αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο Ρούντι Φέλερ.

Πηγή: sport24.gr