Γράφει ο Άλκης Γαλδαδάς...

όλα αυτά έγιναν χθες το βράδυ με τη νίκη του Ολυμπιακού με 1-0 σε μια γαλλική πόλη που πολλές απόψεις της σε κάνουν να νομίζεις ότι βλέπεις ένα κομμάτι του Πειραιά. Χώρια που έχει κι αυτή Ολυμπιακό. Επίσης πολλούς μετανάστες στους δρόμους (στο πρώτο ημίχρονο ένας μόνο λευκός παίκτης ήταν στην ενδεκάδα των Γάλλων) και μια γνήσια ελληνική καταγωγή από την ίδρυσή της, αφού δημιουργήθηκε περίπου το 600 π.Χ. από Φωκαείς αποίκους που τη διάλεξαν και την έκαναν ένα εμπορικό λιμάνι από τότε με 850 000 κατοίκους περίπου, σήμερα. Εκεί έζησε και ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης τρεις αιώνες προ Χριστού. Ένας περίφημος και πολυταξιδεμένος Γεωγράφος που έφθασε στη Μεγάλη Βρετανία και από εκεί μέχρι τις βόρειες Θάλασσες. Περιέγραψε πρώτος μάλλον, σε γραπτά που όμως δεν σώθηκαν, τον ήλιο του μεσονυκτίου και τους πάγους της Βόρειας θάλασσας.

Έγινε πάντως διάσημη και από την ομάδα των 500 στρατιωτικών που ξεκίνησαν από την πόλη αυτή της Νότιας Γαλλίας και έφθασαν μέχρι το Παρίσι για να ενισχύσουν τους Γάλλους Επαναστάτες το 1792 τραγουδώντας τη γνωστή Μασσαλιώτιδα, ένα εμβατήριο που συνέθεσε ο Ρουζέ ντε Λιλ και έγινε τελικά ο εθνικός ύμνος όλης της Γαλλίας.

Λίγο πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό ένας απεσταλμένος ραδιοφωνικού σταθμού κατέθετε τις εντυπώσεις του από την πόλη και ξεκίνησε με το να πει ότι οι κάτοικοι της Μασσαλίας είναι υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους. Αυτός που συνομιλούσε μαζί του από εδώ, από την Αθήνα έσπευσε να τον κόψει: «Αυτό μάλλον δεν μπορείς να το λες για σήμερα». Εκεί μας κατάντησαν.

Πηγή: protagon.gr