Παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η ήττα ισοδυναμούσε με αποκλεισμό, πέτυχε να ρίξει στο καναβάτσο τη γαλλική ομάδα και πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια του.

Ο Ολυμπιακός επιβραβεύτηκε στη Μασσαλία για τη συνολική προσπάθεια και στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του. Στο Λονδίνο με την Αρσεναλ και στο Ντόρτμουντ με την Μπορούσια, άξιζε τον βαθμό της ισοπαλίας. Δεν τον κατέκτησε, ίσως επειδή κάτω από τα δοκάρια του δεν είχε τον εκπληκτικό στη Μασσαλία Μπάλας Μέγιερι.

Το θετικό είναι ότι οι Eρυθρόλευκοι δεν το έβαλαν κάτω, ούτε μετά την εντός έδρας ήττα από την Μαρσέιγ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ούτε μετά το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής με την Αρσεναλ που η τύχη τους γύρισε την πλάτη, και κυρίως ούτε στον επαναληπτικό με την Μαρσέιγ όπου εξ αιτίας τραυματισμών αγωνίστηκαν χωρίς τέσσερις βασικότατους παίκτες στη μεσαία γραμμή.

Οι Ερυθρόλευκοι στις 6 Δεκεμβρίου θα υποδεχθούν στο «Γ. Καραϊσκάκης» την αδιάφορη βαθμολογικά Αρσεναλ, η οποία έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση του 6ου ομίλου και επί της ουσίας θα παίξουν για τρία αποτελέσματα. Και αυτό γιατί αν η Μαρσέιγ δεν χάσει στη Γερμανία από την Ντόρτμουντ, ακόμα και ενδεχόμενη ήττα από την Αρσεναλ, δίνει στον Ολυμπιακό το εισιτήριο για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός για να προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, χρειάζεται την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, νίκη επί της Αρσεναλ και ήττα ή ισοπαλία της Μαρσέιγ εκτός έδρας με την Ντόρτμουντ. Το σενάριο δεν είναι απίθανο. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει και προ διετίας την Αρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πάλι την τελευταία αγωνιστική, όταν η αγγλική ομάδα είχε και τότε εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο και αγωνίστηκε με αρκετούς πιτσιρικάδες.

Από την άλλη, η Ντόρτμουντ δεν είναι αδιάφορη βαθμολογικά. Η γερμανική ομάδα θα μπει στο παιχνίδι της πρόκρισης στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός ηττηθεί ή παραχωρήσει ισοπαλία στην Αρσεναλ. Αν χάσει ο Ολυμπιακός και νικήσει η Ντόρτμουντ θα προκύψει διπλή ισοβαθμία Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ. Αν ο Ολυμπιακός αναδειχθεί ισόπαλος και νικήσει η Ντόρτμουντ, θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία Ολυμπιακού, Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της UEFA, σε περίπτωση ισοβαθμιών, μετράνε:

1.Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια.

2. Διαφορά των γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

3. Τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

4. Η διαφορά γκολ σε όλα τα ματς του ομίλου.

5. Η καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς

6. Η βαθμολογική κατάταξη της χώρας

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, το πρώτο κριτήριο της UEFA δεν αναδεικνύει νικητή επειδή οι τρεις ομάδες θα έχουν από 6 βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ως προς το δεύτερο κριτήριο, επί του παρόντος υπερέχει η Μαρσέιγ η οποία στη διαφορά των γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια έχει +3 (4-1), ο Ολυμπιακός +1 (4-3) και η Ντόρτμουντ -4 (2-6). Εν ολίγοις ο Ολυμπιακός για να βγει νικητής από την τριπλή ισοβαθμία, χρειάζεται ήττα της Μαρσέιγ με 2-0 ή με τρία γκολ διαφορά. Πιθανή ήττα της Μαρσέιγ με 3-1 ή 4-2 στέλνει τις τρεις ομάδες στο τρίτο κριτήριο με τα περισσότερα γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια και όλα θα εξαρτηθούν από τα γκολ που θα σημειώσει ο Ολυμπιακός στο ισόπαλο αποτέλεσμα με την Αρσεναλ.

Το σίγουρο είναι ότι αν νικήσει η Μαρσέιγ στο Ντόρτμουντ ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως και στην περίπτωση που τα δύο παιχνίδια τελειώσουν ισόπαλα.

Οι Ερυθρόλευκοι για να μείνουν εκτός και των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, θα πρέπει να χάσουν από την Αρσεναλ και να νικήσει η Ντόρτμουντ, ή να μην τους βγαίνουν τα γκολ σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας.

Πηγή: tovima.gr