Νέα και µάλιστα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα δεδοµένα δηµιούργησαν για τον Ολυµπιακό το διπλό στη Μασσαλία και οι βάσιµες προϋποθέσεις να συνεχίσει είτε στους «16» του Τσάµπιονς Λιγκ είτε στους «32» του Γιουρόπα.

Ποια είναι η διαφορά; Από τη µία η πρόκριση στην πρώτη νοκ άουτ φάση του Τσάµπιονς Λιγκ θα δώσει στον Ολυµπιακό έξτρα µπόνους 5.000 βαθµών, δηλαδή σαν να έχει κάνει επιπλέον δύο νίκες και µία ισοπαλία, και από την άλλη η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα µπορεί να του παράσχει ακόµα µεγαλύτερες δυνατότητες ευρωπαϊκής πορείας.

Ποια είναι η ουσία; Ενδεχόµενη πρόκριση του Ολυµπιακού στους «16» του Τσάµπιονς Λιγκ µε νίκη επί της Αρσεναλ θα τον ανεβάσει για πρώτη φορά τα δέκα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό top-30 στην επίσηµη βαθµολογία συλλόγων της UEFA, στην οποία αυτήν τη στιγµή είναι 35ος, όπως µπορείτε να δείτε και στο σχετικό γράφηµα που δηµοσιεύει σήµερα το «Goal».

Με αυτήν τη συνθήκη της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Τσάµπιονς Λιγκ ο Ολυµπιακός θα έχει καταφέρει και µε το παραπάνω να καλύψει την πολύ καλή χρονιά που θα βγάλει στο τέλος της σεζόν από την τρέχουσα 5ετία του και είναι οι 14.500 πόντοι της σεζόν 2007-08.

Το βασικό πρόβληµα βεβαίως για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι ότι θα «κουβαλάει» για τρία χρόνια ακόµα την κάκιστη περσινή ευρωπαϊκή του σεζόν µε τον πρόωρο αποκλεισµό από το Γιουρόπα. Αν δεν υπήρχε η συγκεκριµένη «µαύρη τρύπα» στην πενταετία του, θα µπορούσε να κάνει όνειρα ακόµα και για το top-20 στη βαθµολογία της UEFA, στο οποίο µέχρι σήµερα έχει βρεθεί µόνο ο Παναθηναϊκός µε τη 19η θέση το 2006!

Από εκεί και πέρα για τον Ολυµπιακό θα δηµιουργηθούν και ελπίδες για... προαγωγή στο δεύτερο γκρουπ δυναµικότητας του Τσάµπιονς Λιγκ από το τρίτο στο οποίο µετείχε στην εφετινή κλήρωση του Μονακό.

Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις οµάδες που θα πάρουν τα εισιτήρια από τα προηγµένα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα, αλλά και από το αν και ο Ολυµπιακός θα στεφθεί εφέτος πρωταθλητής Ελλάδας.

Με τα τωρινά δεδοµένα οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται κάπου ανάµεσα στην 20ή και την 22η θέση και θα χρειαστούν κάτι περισσότερο για να θεµελιώσουν σίγουρη θέση στην πρώτη 16άδα της διοργάνωσης. Αυτό που θα τους... σιγουρέψει θα είναι µία ακόµα πρόκριση στους «8» του Τσάµπιονς Λιγκ, αλλά µέχρι τότε υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος...

Πηγή: Goal