ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
Ο Αρσάβιν είναι από τους λιγοστούς παίκτες σήμερα που έχουν την ικανότητα να κάνουν από μόνοι τους τη διαφορά σε ένα παιχνίδι. Ο Τζαγκόεφ (φωτό) βαδίζει στα χνάρια του. Είναι πρώτος σκόρερ του τουρνουά με τρία γκολ κι ο Αρσάβιν πρώτος στις ασίστ με άλλες τόσες. Οι εξτρέμ Ιζμαΐλοφ και Σεμσόφ προέρχονται από εξαιρετικές σεζόν, στη δε κορυφή της επίθεσης υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα: Κερζάκοφ, Παβλιουτσένκο, Πογκρεμπνιάκ.
ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΖΕΝΙΤ
Μεγάλο όπλο; Η ομοιογένεια. Στο βασικό σχήμα βρίσκονται επτά παίκτες της Ζενίτ! Προπονητής είναι ο Ντικ Αντβοκαατ, που έβαλε τα θεμέλια για την κυριαρχία της Ζενίτ (2006-09), καθιερώνοντας το 4-3-3 με τριάδα των Ντενίσοφ, Σιρόκοφ και Ζιριάνοφ (φωτό) στο κέντρο! Ακόμα και στην άμυνα, όπου δεν υπάρχει ισχυρή εκπροσώπησή της, οι στόπερ Αλεξέι Μπερεζούτσκι και Ιγκνασέβιτς παίζουν μαζί στην ΤΣΣΚΑ από το 2004.
ΠΟΙΟΣ ΑΚΙΝΦΕΕΦ;
Υποτίθεται ότι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των Ρώσων βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια, δεδομένου ότι ο -θεωρητικά- βασικός Ιγκόρ Ακινφέεφ έχασε επτά μήνες λόγω χιαστών και χτύπησε και στην προετοιμασία. Ο 33χρονος Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ (φωτό) ρίχτηκε στη μάχη και πραγματοποιεί σούπερ εμφανίσεις. Ειδικά κόντρα στην Πολωνία, ο γκολκίπερ της Ζενίτ κράτησε το «Χ» με τρεις εκπληκτικές αποκρούσεις.
ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ EURO
Ο εκπεφρασμένος στόχος της «αρκούδας» είναι να κάνει μία πορεία ανάλογη με αυτήν στην προηγούμενη διοργάνωση. Πάνω-κάτω με τους ίδιους παίκτες, η ομάδα του Γκους Χίντινκ (φωτό) είχε φτάσει μέχρι τους «4», παίζοντας και πολύ όμορφη μπάλα. Γενικά στα Euro αισθάνεται άνετα και δίνει σταθερά το «παρών», ενώ σε τελική φάση Μουντιάλ έχει πάει μόνο μία φορά από το 1994!
ΣΤΟΥΣ 16 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
Ξέρετε πότε ήταν η τελευταία ήττα της; Τον Φεβρουάριο του 2011, όταν έχασε 1-0 από το Ιράν σε φιλικό στο Αμπου Ντάμπι! Εκτοτε, οι Ρώσοι διατηρούν το αήττητο επί 16 -επίσημους και μη- αγώνες, έχοντας οκτώ νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες και μόλις έξι τέρματα παθητικό. Μόνο η Γαλλία «τρέχει» μεγαλύτερο σερί (22 ματς) κι εύλογα η ψυχολογία είναι ανεβασμένη.
ΓΙΝΕΤΑΙ
ΕΧΕΙ... ΧΟΛΕΜΠΑΣ
Αριστερός μπακ με δεδομένες ικανότητες και επικίνδυνος στις κούρσες από την πλευρά του, αλλά που ανασταλτικά έχει αποδειχθεί «μαύρη τρύπα» στο τρέχον τουρνουά. Μη βιαστείτε να πείτε «Χολέμπας». Από τον χώρο ευθύνης του Γιούρι Ζιρκόφ (φωτό) δέχθηκε η Ρωσία τα δύο γκολ, από εκεί το τέρμα στο πρόσφατο φιλικό με την Ουρουγουάη (1-1), από δικό του λάθος ισοφάρισε η Ελλάδα στο φιλικό του Νοεμβρίου!
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ
Τυχαίο ότι στην πρεμιέρα έπρεπε να μπει ο Παβλιουτσένκο για να «κλειδώσει» τη νίκη και να αποφευχθούν περιπέτειες μετά το 2-1 των Τσέχων; Τυχαίο ότι με την Πολωνία στο δεύτερο μέρος η απόδοση έπεσε κατακόρυφα και η Ρωσία ισοφαρίστηκε; Οι παίκτες προέρχονται από ιδιότυπη σεζόν στη χώρα τους, η οποία διήρκεσε ενάμιση χρόνο! Αρσάβιν (φωτό) και Τζαγκόεφ δεν βρίσκονται στην καλύτερη φυσική κατάσταση και ειδικά ο πρώτος «σκάει» μετά το 60'.
ΚΑΗΜΕΝΕ ΝΤΕΝΙΣΟΦ
Η επιδίωξη του γρήγορου transition και οι κατά κύματα επιθέσεις αποβαίνουν μερικές φορές εις βάρος των Ρώσων. Πλην της επιθετικής τριάδας, σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν μπροστά οι Σιρόκοφ και Ζιριάνοφ συν τους ακραίους μπακ. Κοινώς, αν αντεπιτεθεί ο αντίπαλος, μπροστά του θα βρει μόνο τον αμυντικό χαφ Ντενίσοφ (φωτό) σε ρόλο «κυματοθραύστη» και τους δύο στόπερ!
ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ
«Μπούμερανγκ» μπορεί να αποδειχθεί κι ότι παίζει για δύο αποτελέσματα. Στο βάθος του μυαλού τους, οι Ρώσοι ξέρουν ότι η ισοπαλία είναι αρκετή και αν μείνουν πίσω στο σκορ θα γεμίσουν άγχος. Αν πάλι δεν πάει κατ' ευχήν για την Ελλάδα το παιχνίδι, τότε ο Ντικ Αντβοκαατ (φωτό) ίσως μπει στον πειρασμό να ξεκουράσει τον επιβαρυμένο Αρσάβιν και να προφυλάξει τους «κιτρινισμένους» Ντενίσοφ και Τζαγκόεφ.
ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ
Μπρος σε τακτικές εκπλήξεις δεν θα βρεθεί ο Φερνάντο Σάντος. Ο Αντβοκαατ δύσκολα αλλάζει όχι μόνο σύστημα (4-3-3), αλλά και πρόσωπα. Τι κι αν ο Κερζάκοφ δεν λέει με τίποτα να βρει δίχτυα και ο Παβλιουτσένκο τον ξελάσπωσε κόντρα στους Τσέχους; Τι κι αν ο Ζιρκόφ αποδεικνύεται «πληγή» αριστερά και ο Κομπάροφ (φωτό) είχε φανεί πιο αξιόπιστος ανασταλτικά στα φιλικά; Σε αλλαγές προβαίνει σπανίως.
«ΚΕΡΖΑ» Ή ΡΟΜΑΝ;
Εντεκα προσπάθειες έχει επιχειρήσει ο Αλεξάντερ Κερζάκοφ, ούτε... μισό γκολ δεν έχει πετύχει. Ενα τέταρτο μπήκε στην πρεμιέρα ο Ρόμαν Παβλιουτσένκο κι είχε γκολ και ασίστ. Οι φωνές περί χρησιμοποίησης του δεύτερου από την αρχή πληθαίνουν, ωστόσο ο Αντβοκαατ υπολογίζει σε δύο πράγματα: στο ότι με τον κινητικό «Κέρζα» μέσα η τριπλέτα των επιθετικών μπορεί να αλλάζει θέσεις και στο ότι η γκίνια του κάποτε θα σπάσει.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ
Σε σχέση με την Εθνική μας, οι Ρώσοι σε αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν κρατήσει έντεκα λεπτά περισσότερα στην κατοχή τους την μπάλα, έχουν κερδίσει υπερδιπλάσια κόρνερ (9 έναντι 4), ενώ υπερδιπλάσια είναι και τα σουτ που έχουν κάνει, όπως βέβαια και τα γκολ (5 έναντι 2). Οι αριθμοί δεν λένε σε αυτή την περίπτωση ψέματα, ούτε όμως και εξασφαλίζουν εκείνους που έως τώρα υπερτερούν.
ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Από το 2-1 του 2004, στη Ρωσία έχουν «επιβιώσει» οι Μαλαφέεφ και Ανιουκόφ, συν τους Σαρόνοφ και Σεμσόφ που θα βρίσκονται στον πάγκο. Στο 1-0 του 2008 είχαν αγωνιστεί οκτώ που ταξίδεψαν στην Πολωνία και μάλιστα ο Ζιριάνοφ ήταν ο σκόρερ. Στο 1-1 του Καραϊσκάκη τον περασμένο Νοέμβριο οι μόνες αλλαγές σε σχέση με απόψε ήταν ο... Μπερεζούτσκι (ο Βασίλι αντί του Αλεξέι) και ο σέντερ φορ (Τζιούμπα)!
ΠΗΓΗ: Sportday