Facebook Pixel «Freed From Desire»: Ο ποδοσφαιρικός ύμνος της ακμής και της… παρακμής
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-22 05:34:00

«Freed From Desire»: Ο ποδοσφαιρικός ύμνος της ακμής και της… παρακμής

Sportdog Team
«Freed From Desire»: Ο ποδοσφαιρικός ύμνος της ακμής και της… παρακμής

Τι κοινό μπορεί να έχει η παρακμή ενός πάλαι ποτέ αστέρα του αγγλικού ποδοσφαίρου με την ΑΕΚ και τον «ύμνο» του Euro 2016;

Τα τελευταία χρόνια, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, διανύει απ’ το 2016 μέχρι και σήμερα μία από τις καλύτερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της, με δύο πρωταθλήματα (2018, 2023) και δύο κύπελλα (2016, 2023). Στα ελληνικά γήπεδα ακούγονται διάφορες παραλλαγές του συνθήματος, με τον ρυθμό του «Freed From Desire» της GALA, με αυτό που κυριαρχεί να είναι το «Φόρτσα ΑΕΚάρα». Πως όμως αυτό συνδέεται με τα βρετανικά γήπεδα, το Euro του 2016 και μια απο τις ίσως μεγαλύτερες… αποτυχίες, περισσότερο σε βαθμό μάρκετινγκ παρά σε επίπεδο δεξιοτήτων, στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια;

Η Ιστορία μας ξεκινάει πίσω, τον Απρίλιο του 2011, όταν οι οπαδοί της Μποέμιαν σε έναν εκτός έδρας αγώνα, άρχισαν να τραγουδούν «Bohs ‘ve got no money, we ‘ve got a bag of Es» (=Οι Μποέμιανς δεν έχουν λεφτά, εμείς όμως έχουμε μια τσάντα με «Ε»), με σαφή αναφορά σε δημοφιλή ναρκωτική ουσία. Οι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως οι οπαδοί της ιρλανδικής ομάδας, τραγουδούσαν ασταμάτητα αυτό το σύνθημα παρότι η ομάδα τους είχε κατατροπωθεί στο γήπεδο!

Το 2012, οι οπαδοί της Στίβενεϊτζ χρησιμοποίησαν το ρεφρέν για να δημιουργήσουν ένα σύνθημα για τον εξτρέμ της ομάδας τους, Λουκ Φρίμαν: «Freeman’s on fire, your right back is terrified» (=Ο Φρίμαν έχει πάρει φωτιά, ο δεξιός μπακ είναι τρομοκρατημένος). Κάτι αντίστοιχο έπραξαν και οι οπαδοί της Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ, το 2016, για τον Αλεξαντρ Μίτροβιτς: «Mitro’s on fire, your defence is terrified» (=Ο Μίτρο έχει πάρει φωτιά, η άμυνα σας είναι τρομοκρατημένη), θέτοντας κάπως έτσι ένα προηγούμενο, ώστε σήμερα πια κάθε μερίδα οπαδών να αλλάζει απλά το όνομα με εκείνο του αγαπημένου τους παίκτη.

Πίσω στο 2016, οι οπαδοί της Γουιγκαν, υιοθετούν το σύνθημα για χάρη του Γουίλ Γκρίγκ, με ένα βίντεο που ανέβασε ένας οπαδός τους στο YouTube, για να τιμήσει το σερί γκολ του παίκτη, που έφτασε εκείνη τη σεζόν τα 28 σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή η εκδοχή ηχογραφήθηκε σε στούντιο από τους παραγωγούς Blonde και DJ Kenno και έφτασε το νούμερο «76» στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Euro εκείνου του καλοκαιριού, οι οπαδοί της Βόρειας Ιρλανδίας, τραγουδούσαν το ίδιο σύνθημα, μιας και ο Γκριγκ αγωνιζόταν με την εθνική στα γήπεδα της Γαλλίας. Φίλαθλοι από σχεδόν κάθε συμμετέχουσα χώρα «αντέγραψαν» το σύνθημα, με τις ανάλογες προσαρμογές για δικούς τους παίκτες, κι έτσι το «Freed From Desire» έγινε ανεπίσημα ο ύμνος της διοργάνωσης!

Τον Ιούνιο του 2023 οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ θα χρησιμοποίησουν τον ίδιο σκοπό για να αποθεώσουν τον Τζάροντ Μπόουεν, που θα σκοράρει το νικητήριο γκολ στον τελικό του Γιουρόπα Κόνφερενς Λίγκ απέναντι στη Φιορεντίνα. Την ίδια χρονική περίοδο οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι θα το τραγουδούσαν στον τελικό του FA Cup και του Τσάμπιονς Λίγκ, για τον Ιλκάι Γκιουντογκάν και τον Ρόδρι αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως το τραγούδι χρησιμοποιείται και σαν ανεπίσημος ύμνος της εθνικής Βελγίου, απ’ το παγκόσμιο του 2018 κι έπειτα, καθώς κι από τις γυναικείες ομάδες της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ελβετίας, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023.

Η καλλιτέχνιδα, μάλιστα ανέφερε σε συνέντευξη της, το πόσο χαρούμενη την κάνει να ακούει το τραγούδι της σε τόσα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανά τον πλανήτη, μιας και ακόμα και με τους αρχικούς στίχους, είναι ένα κομμάτι με πολλή ενέργεια και δύναμη! Στο σήμερα πια έχουμε φτάσει να ακούμε το σύνθημα σχεδόν παντού, χωρίς όμως πάντα η χρήση του να έχει ευγενείς προθέσεις. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ. Ο Άγγλος διεθνής ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, εντυπωσιάζοντας τα πλήθη μετά το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 2011. Με 166 συνολικές εμφανισεις, έγινε ο παίκτης της χρονιάς για τις «Λεπίδες», τρία συνεχόμενα χρόνια, με την ένωση αθλητικογράφων, να τον συμπεριλαμβάνει στην ομάδα της σεζόν για τη League One ισάριθμες φορές.

Συνέχισε την ανοδική του πορεία και στην Χαλ Σίτι που βρέθηκε το 2014, αλλά και στην Γουίγκαν όπου δόθηκε δανεικός το 2015. Το 2017, πήρε μεταγραφή στην Λέστερ που μόλις ως πρωταθλήτρια Αγγλίας, αγωνιζόταν και στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη την χρονιά. Το 2019 λοιπόν ο Μαγκουάιρ παίρνει μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σπάζοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού αμυντικού στην ιστορία, με 80 εκατομμύρια ευρώ. Την σεζόν 2020/21 μάλιστα, ήταν μέλος της ομάδας της χρονιάς για το Γιουρόπα Λιγκ.

Πίσω πάλι στο 2020, ο Άγγλος αμυντικός, είχε μια «περιπέτεια» στο νησί της Μυκόνου, με τον ίδιο να συλλαμβάνεται για επίθεση, αντίσταση κατά των αρχών και απόπειρα δωροδοκίας και καταδικάστηκε ερήμην του σε 21 μήνες και 10 μέρες φυλάκιση με αναστολή. Ωστόσο οι πράξεις του θεωρήθηκαν πλημμελήματα και αφέθηκε ελεύθερος. Κάπου εκεί όμως φαίνεται ότι άρχισε να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας για αρνητικούς λόγους. Δημοσιογραφικά μέσα, αλλά και οπαδοί της Γιουνάιτεντ, έχοντας υπόψη το συμβάν αλλά και το υπέρογκο ποσό της μεταγραφής του, περίμεναν πότε θα κάνει το παραμικρό λάθος και η κριτική εις βάρος του ήταν πάντα δριμεία.

Στο σήμερα πια μπορεί κανείς να δει τι επίπτωση έχει όλο αυτό στην ψυχολογία του, ο οποίος πλέον είναι «σκιά» του εαυτού του. Όσοι όμως έχουμε παρακολουθήσει την πορεία του πριν την τελευταία τριετία, ξέρουμε ότι είναι ένας παίκτης με ιδιαίτερο ταλέντο και είχε τα προσόντα να γίνει κάτι πολύ σπουδαιότερο από αυτό που είναι σήμερα. Θα έλεγε κανείς ότι μια αντίστοιχη περίπτωση, είναι αυτή του Λόρις Κάριους, με εκείνο το τραγικό βράδυ στο Κίεβο, όπου όπως και στην περίπτωση Μαγκουάιρ, φαίνεται ότι όλοι ξεχάσαμε τις καλές τους πορείες προγενέστερα.

Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος αυτής της ιστορίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε για μια ακόμα φορά, ότι στο υπέροχο άθλημα, που όλοι αγαπάμε, όλοι και όλα με κάποιο τρόπο μπορούν να συνδεθούν. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει και η GALA, το ποδόσφαιρο και η μουσική φέρνουν τον κόσμο κοντά. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί θα ακούσουν τα ίδια τραγούδια, θα πανηγυρίσουν για τις ίδιες ομάδες, θα βρεθούν μαζί στις ίδιες συναυλίες και στους ίδιους αγώνες και θα είναι «freed from desire»…

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags