Με απίθανο τρόπο κι έχοντας την τύχη με το μέρος της η Ιταλία προκρίθηκε στους «16» του Euro 2024 μετά το ισόπαλο 1-1 με την Κροατία το βράδυ της Δευτέρας (24/6).

Οι «βατρένι» μέχρι και το 90’+8 κρατούσαν τη 2η θέση στον 2ο όμιλο και μαζί και την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά ο Mατία Τζακάνι αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα στη «Ρεντ Μπουλ Αρένα» της Λειψίας.

Έτσι, οι κάτοχοι του τροπαίου με 4 βαθμούς τερμάτισαν πίσω από την Ισπανία, ενώ η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς με 2 πόντους στην 3η θέση μάλλον μένει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της αναμέτρησης, μόλις στο 5’ ο Σούτσιτς έπιασε ένα πολύ καλό σουτ από μακρινή απόσταση, υποχρεώνοντας τον Ντοναρούμα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ.

Oι Ιταλοί κατέγραψαν τη δική τους μεγάλη ευκαιρία στο 27’, όταν ο Μπαρέλα σέντραρε από δεξιά, ο Μπαστόνι έκανε την κοντινή κεφαλιά και ο Λιβάκοβιτς απέτρεψε την παραβίαση της εστίας του με φοβερή απόκρουση.

Από εκεί και πέρα, δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερο μέχρι το δίλεπτο 54’-55’, με τον Μόντριτς να νικιέται πρώτα από τον Ντοναρούμα στο πέναλτι που καταλογίστηκε και με τη συνδρομή του VAR για χέρι του Φρατέζι σε σουτ του Κράμαριτς.

Ωστόσο, ο παικταράς της Ρεάλ πήρε το αίμα του πίσω ύστερα από ένα λεπτό, καθώς με κοντινό σουτ νίκησε αυτή τη φορά τον Ντοναρούμα, που είχε αντιδράσει αρχικά με εντυπωσιακή επέμβαση σε πλασέ στην κίνηση του Μπούντιμιρ.

 

Οι πρωταθλητές Ευρώπης πίεσαν για το γκολ της ισοφάρισης, αλλά πλην μιας φάσης στο 87’ που ο Σκαμάκα δεν μπόρεσε από κοντά να βρει την μπάλα μετά τη συρτή σέντρα του Κιέζα από δεξιά, δεν έδειχναν ότι μπορούσαν να απειλήσουν τον Λιβάκοβιτς.

Ο Τζακάνι, όμως, είχε τον τελευταίο λόγο στο ματς και με υπέροχο πλασέ στο φινάλε των καθυστερήσεων έσωσε τη «σκουάντρα ατζούρα», που θα παίξει με την Ελβετία στην πρώτη νοκ άουτ φάση.

 

KΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (80’ Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (70’ Ιβάνουσεκ), Σούτσιτς (70’ Πέρισιτς), Πάσαλιτς (46’ Mπούντιμιρ), Κράμαριτς (90’ Γιουράνοβιτς).

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Νταρμιάν (81’ Τζακάνι), Μπαρέλα, Ζορζίνιο (81’ Φατζιόλι), Ρασπαντόρι (75’ Σκαμάκα), Πελεγκρίνι (46’ Φρατέζι), Ντιμάρκο (57’ Κιέζα), Ρετέγκι.

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr