Ένα απ’ αυτά ήταν, αναμφισβήτητα το γκολ του Κρίστιαν Έρικσεν με τη Σλοβενία, 1100 ημέρες μετά την καρδιακή ανακοπή που είχε υποστεί με τη Φινλανδία, στο προηγούμενο Euro. Τιμητική θέση στο βάθρο και για τον Αρντά Γκιουλέρ, όχι τόσο για τον «πύραυλο» που εκτόξευσε με ταχύτητα 118χλμ στα Γεωργιανά δίχτυα, αλλά γατί το ταλεντάκι της Ρεάλ Μαδρίτης, στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση έγινε σε ηλικία 19ετών και 114 ημερών ο νεότερος σκόρερ σε τελική φάση ενός Euro σβήνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο (19 ετών και 128 ημερών) το 2004. Ο οποίος, μέχρι να καταφέρει να πανηγυρίσει το πρώτο του στα γερμανικά γήπεδα, για την ώρα αφήνει το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ ενός Euro στον (38χρονο και 32 ημερών) Λούκα Μόντριτς: κρίμα, που δεν στάθηκε αρκετό στην Κροατία να προκριθεί στην επόμενη φάση όπου, αντίθετα πέρασε η Squadra Azzurra μ’ ένα μαγικό, γυριστό πλασέ του Ζακάνι στο 98ο λεπτό.
Διαβάστε επίσης...
Το γκολ του Ιταλού επιθετικού της Λάτσιο, στο οποίο προηγήθηκε αριστουργηματική ασίστ του Καλαφιόρι, αντικειμενικά ψηφίστηκε από τους περισσότερους ως ένα από τα ωραιότερα, μέχρι στιγμής της διοργάνωσης. Αφενός γιατί θύμισε εκείνο με το οποίο ο Ντελ Πιέρο είχε αποκλείσει τη Γερμανία από τα ημιτελικά του Μουντιάλ 2006, αφετέρου γιατί χωρίς την ισοπαλία in extremis, «που λέμε» η Ιταλία θα είχε ήδη επιστρέψει σπίτι της.
Τη δική τους Ιστορία έγραψαν όμως κι άλλοι. Όπως, για παράδειγμα ο Γερμανός Νίκλας Φίλκρουγκ που, αφού προκάλεσε με μία από τις συνηθισμένες του «οβίδες» κάταγμα στο χέρι ενός άτυχου φιλάθλου στην εξέδρα, κεραυνοβόλησε τον Σκοτσέζο τερματοφύλακα στέλνοντας τη μπάλα, αυτή τη φορά σωστά, στο «παραθυράκι» του.
Γκολ που ισοδυναμούν με «εικαστικές παρεμβάσεις» πέτυχαν όμως και οι Άμπισερ, στο Ουγγαρία- Ελβετία, Φαμπιάν Ρουίζ, στο Ισπανία- Κροατία, Στάντσιου, στο Ρουμανία- Ουκρανία, Πρόβοντ στο Τσεχία- Πορτογαλία, Σακίρι, στο Ελβετία- Σκωτία, Χιούλμαντ στο Δανία- Αγγλία. Υπομονή, μέχρι τα επόμενα.