Ελβετία – Ιταλία: Μπορεί θεωρητικά οι Ελβετοί να ήταν το… αουτσάιντερ κόντρα στους Ατζούρι, όμως στον αγωνιστικό χώρο αποδείχθηκε το αντίθετο. Οι παίκτες του Γιακίν ήταν οι κυρίαρχοι του πρώτου αγώνα για τη φάση των 16 και επικράτησαν με 2-0, με γκολ των Φρόιλερ και Βάργκας και παράλληλα πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά του Euro 2024, όπου και θα αντιμετωπίσουν τον νικητή τoυ Αγγλία – Σλοβακία. Την ίδια στιγμή οι πρωταθλητές Ευρώπης, Ιταλοί, ολοκληρώνουν την παρουσία τους στη διοργάνωση όντας για ακόμα ένα παιχνίδι πολύ κατώτεροι των προσδοκιών.

Το ματς:

Σε ένα παιχνίδι με αργό τέμπο και από τις δύο ομάδες οι Ελβετοί ήταν αυτοί που μπήκαν καλύτερα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Οι παίκτες του Γιακίν ήταν αυτοί που είχαν την κατοχή της μπάλας, πιέζοντας παράλληλα ψηλά τους Ιταλούς, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βρουν χώρους και να απειλήσουν την εστία του Ντοναρούμα. Την ίδια στιγμή οι ποδοσφαιριστές της Σκουάντρα Ατζούρα «πάγωναν» τον ρυθμό και έδειχνα να έχουν σαν πρώτο στόχο την διατήρηση του «μηδέν» στην άμυνά τους. Η πρώτη μεγάλη στιγμή θα είναι των Ελβετών, όταν στο 24’ ο Εμπολό θα βγει απέναντι από τον Ντοναρούμα και θα τον πλασάρει, όμως ο Ιταλός τερματοφύλακας θα αποκρούσει εντυπωσιακά κρατώντας το 0-0.

Δύο λεπτά μετά οι Ατζούρι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν, με τον Κιέζα να κάνει ωραία ενέργεια και να σουτάρει, μέσα από την περιοχή, αλλά ο Ακάντζι θα βάλει την κόντρα και θα διώξει σε κόρνερ. Η υπεροχή των Ελβετών στον αγωνιστικό χώρο θα μετουσιωθεί σε γκολ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο 37’ ο Βάργκας θα κάνει ωραία κίνηση και γύρισμα, από τα αριστερά, με τον Φρόιλερ να σουτάρει μέσα από την περιοχή και να κάνει το 1-0. Μάλιστα οι ποδοσφαιριστές του Γιακίν θα «ακουμπήσουν» και το δεύτερο γκολ, όταν στο 45’ ο Ρίντερ θα εκτελέσει έξυπνα φάουλ, με τον Ντοναρούμα να αποκρούει πολύ δύσκολα και να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια κόρνερ.

Οι Ελβετοί, πάντως, θα ξεκινήσουν το δεύτερο ημίχρονο με το πόδι στο… γκάζι και θα καταφέρουν να σκοράρουν με το «καλημέρα» και μάλιστα με απίστευτο τρόπο. Μετά από ωραία ομαδική προσπάθεια η μπάλα θα φτάσει στον Βάργκας, ο οποίος θα κάνει ένα φοβερό πλασέ από πλάγια θέση, θα νικήσει στο 46’ Ντοναρούμα και θα κάνει το 2-0! Οι Ατζούρι θα μπορούσαν να ξαναμπούν άμεσα στο ματς, όταν στο 52’ ο Σχαρ, μετά από γέμισμα, θα κάνει το γύρισμα με το κεφάλι, με τη μπάλα να σταματάει στο κάθετο δοκάρι του Σόμερ. Οι Ιταλοί θα ανεβάσουν τον ρυθμό τους και θα πάρουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, θέλοντας να μειώσουν το σκορ, όμως χωρίς να μπορούν όμως να απειλήσουν την εστία των Ελβετών.

Η Σκουάντρα Ατζούρα θα φτάσει κοντά στο ξαναμπεί στο ματς στο 74' όταν Σκαμάκα βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι, σε μια φάση πάντως που αν έμπαινε το γκολ ίσως και να μην μέτραγε μιας και ο Ιταλός ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στη συνέχεια το σουτ του Φατζόλι θα περάσει άουτ. Στο 83' οι Ελβετοί θα βγουν στην κόντρα, με την μπάλα να φτάνει στον Τσούμπερ, ο οποίος θα κάνει το σουτ από πλάγια θέση, με τον Ντοναρούμα όμως να διώχνει την προσπάθειά του. Στα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα δεν θα αλλάξει τίποτα με τους Ελβετούς να φτάνουν σε μια πολύ δίκαια νίκη και προκρίνονται στα προημιτελικά του Euro, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ιταλία.

Σκόρερ: 37’ Φρόιλερ, 46’ Βάργκας

Ελβετία: Σόμερ, Ακάντζι, Σχαρ, Ροντρίγκες, Άμπισερ (90+2' Στέφεν), Φρόιλερ, Τζάκα, Ρείντερ (71' Στεργίου), Βάργκας (71' Τσούμπερ) Εμπολό (77' Σιέρο), Εντόι (77' Ντούα).

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (76' Καμπιάσο), Φατζιόλι (86' Φρατέζι), Μπαρέλα (64’ Ρετέγκι), Κριστάντε (76' Πελεγκρίνι), Ελ Σαράουι (46’ Ζαγκάνι), Κιέζα, Σκαμάκα.

 
 

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr