Μέχρι στιγμής, στα γερμανικά γήπεδα οι απρόσεκτοι παίκτες που έστειλαν τη μπάλα στα δίκτυα της ομάδας τους ήταν ήδη 8, με θεαματικότερο όλων («τυφλή» πάσα, προς τα πίσω) του Τούρκου Ακαϊντίν, στο παιχνίδι με την Πορτογαλία αν και, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι σοβαρό μερίδιο ευθύνης έφερε και ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαγιντίρ γιατί δεν έπρεπε να κόβει βόλτες στην περιοχή, αλλά να παραμείνει κάτω από τα δοκάρια του.
Στην Ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που κάποτε ονομαζόταν Κύπελλο Εθνών, όλα κι όλα έχουν σημειωθεί 28 αυτογκόλ, από τα οποία μόνο τα 19 αθροίζοντας τα 11 της προηγούμενης, που έπρεπε να γίνει το ’20, αλλά μετατέθηκε για ένα χρόνο αργότερα λόγω Covid, και τα 8 της τωρινής διοργάνωσης.
Διαβάστε επίσης...
Ο πρώτος άτυχος ή και απρόσεκτος ποδοσφαιριστής που έστειλε ποτέ τη μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του ήταν το 1976 ο τότε Τσεχοσλοβάκος, Άντον Οντρούς, αυτογκόλ, στο 73’ προς στιγμήν ολέθριο γιατί είχε στείλει τον ημιτελικό με την Ολλανδία στην παράταση, όπου τελικά η ομάδα του νίκησε 3-1 λυγίζοντας ύστερα, στα πέναλτι και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία.
Για να καταγράψουμε το 2ο αυτογκόλ όλων των εποχών, έπρεπε να περιμένουμε 20 ολόκληρα χρόνια, το 1996, στην Αγγλία από τα πόδια του Βούλγαρου, Λιούμποσλαβ Πένεφ στο 1-3 με τη Γαλλία. Ενώ ένα σημειώθηκε και το 2000, από τον πρώην Γιουγκοσλάβο Γκοβεντάριτσα, στο 1-6 από την Ολλανδία.
Το 2004, στην Πορτογαλία τα αυτογκόλ ήταν δύο: το γρηγορότερο ever, στο 22ο λεπτό από τον Ιγκόρ Τούντορ, στο Κροατία- Γαλλία (2-2) και από τον Ζόρζε Αντράντε στο Πορτογαλία- Ολλανδία (2-1). Το 2008, τίποτα, μηδέν. Το 2012 μόλις ένα, από τον Γκλεν Τζόνσον στο Αγγλία- Σουηδία (3-2), ενώ το 2016 σημειώθηκαν τρία: του Κλαρκ, στο Έϊρε- Σουηδία (1-1), του Σάεβερσον στο Ισλανδία- Ουγγαρία (1-1), στο 88ο λεπτό, που ακόμη και σήμερα διατηρεί το ρεκόρ του μεγαλύτερου, σε χρονική διάρκεια, και του Μακ Όλεϊ στο Β. Ιρλανδία- Ουαλία (0-1).
Το ’21 σημειώθηκε το ρεσιτάλ ατυχίας ή απροσεξίας: 11 αυτογκόλ, από τα οποία τα 4 σε δύο παιχνίδια: στο Πορτογαλία- Γερμανία (2-4) από τους Ρούμπεν Ντίας και Γκερέιρο και στο Σλοβακία- Ισπανία (0-5) από τους Ντουμπράβκα και Κούκτσα.
Το «βαλς του λάθους» είχε ανοίξει ο Ντεμιράλ στο Τουρκία- Ιταλία (0-3), στο Πολωνία- Σλοβακία (1-2) ο Σζέζνι πέτυχε το γρηγορότερο αυτογκόλ, την εποχής στέλνοντας τη μπάλα στα δίκτυα του μόλις στο 18ο λεπτό. Ενώ στο Γερμανία- Γαλλία (0-1) λίγο έλειψε να τον ισοφαρίσει ο Χιούμελς με γκολ, στο τέρμα του, στο 20’. Οι υπόλοιποι own- goal σκόρερς ήταν ο Χραντέτσκι, στο Φινλανδία- Βέλγιο (0-2), ο Πέδρι στο Ισπανία- Κροατία (5-3 στην παράταση), ο Ντένις Ζακαρία που μόλις στο 8’ πετύχαινε στο Ελβετία- Ισπανία (1-3 στα πέναλτι) το γρηγορότερο αυτογκόλ όλων των εποχών και ο Σιμόν Κίαερ στο Δανία- Αγγλία (1-2 στην παράταση).
Τον φετινό χορό άνοιξε ο Ρούντιγκερ στο Γερμανία- Σκωτία (5-1) και ακολούθησαν οι Βέμπερ στο Αυστρία- Γαλλία (0-1), Χράνατς στο Τσεχία- Πορτογαλία (1-2), Γιασούλα στο Αλβανία- Κροατία (2-2), Καλαφιόρι στο Ιταλία- Ισπανία (0-1), Ακαϊντίν στο Τουρκία- Πορτογαλία (0-3), Μάλεν στο Ολλανδία- Αυστρία (2-3), μόλις στο 6ο λεπτό, που είναι πλέον και το γρηγορότερο στην Ιστορία ενός Euro έως το χθεσινό του Λε Νορμάντ στο Ισπανία- Γεωργία (4-1).
Όσον αφορά στους «κανονικούς» πρώτους σκόρερς, από τις ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση, αυτή τη στιγμή προηγείται ο Γερμανός Μουσιάλα με 3, και ακολουθούν οι Άγγλοι, Κέιν και Μπέλινγκαμ με 2, οι Γερμανοί Φούλκρουγκ και Χάβερτς με 2, όσα και ο Ρουμάνος Μαρίν ή ο Ισπανός Φαμπιάν Ρουϊθ.
Embed code