Πολλές συγκινήσεις έκρυβε η αναμέτρηση της Πορτογαλίας με τη Σλοβενία το βράδυ της Δευτέρας (1/7) στη «Φράνκφουρτ Αρένα», με τους Ίβηρες να προκρίνονται στους «8» του Εuro 2024 μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι με 3-0 και ήταν ο Ντιόγκο Κόστα ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο έκτο παιχνίδι για τη φάση των «16».

Μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης ο 24χρονος τερματοφύλακας της Πόρτο απέκρουσε και τις τρεις εκτελέσεις της ομάδας του Ματίας Κεκ, με Ίλιτσιτς, Μπάλκοβετς και Βέρμπιτς να μην μπορούν να τον νικήσουν.

Έτσι, οι Πορτογάλοι απέφυγαν το κάζο και θα παίξουν την Παρασκευή (5/7) με τη Γαλλία στο Αμβούργο, την ίδια στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε χαρακτήρα στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο Όμπλακ τον νίκησε από τα 11 μέτρα στη διάρκεια της παράτασης, αλλά ο Ρονάλντο δεν… μάσησε και ήταν ο πρώτος από τους τρεις εύστοχους της ομάδας του (οι άλλοι δύο ήταν ο Μπρούνο Φερνάντες και ο Μπερνάρντο Σίλβα).

Η Σλοβενία, από την πλευρά της, έφυγε προφανώς με ψηλά το κεφάλι από τη διοργάνωση, αφού ήταν αήττητη σε κανονική διάρκεια και παράταση ύστερα και από τις τρεις ισοπαλίες στη φάση των ομίλων!

Όπως αναμενόταν, η Πορτογαλία είχε την υπεροχή από τα πρώτα λεπτά, προσπαθώντας να φτάσει σε ένα γρήγορο γκολ, για να απλουστεύσει τα πράγματα.

Δεν τα κατάφεραν όμως οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, χωρίς μάλιστα να μπορούν να δημιουργήσουν και σημαντικές ευκαιρίες, καθώς οι Σλοβένοι ήταν ανασταλτικά άψογοι.

Την ίδια στιγμή, ο Ρονάλντο το είχε πάρει προσωπικά να σκοράρει, ωστόσο περισσότερο χαλούσε τις επιθέσεις της ομάδας του παρά βοηθούσε, και ουσιαστικά η καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο μέρος ήταν το συρτό σουτ του Παλίνια στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, με την μπάλα να βρίσκει ελάχιστα στο δεξί δοκάρι.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο β’ ημίχρονο, με τους Πορτογάλους να προσπαθούν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα και να τα βρίσκουν… σκούρα, ενώ ο Ρονάλντο εξακολουθούσε να σκέφτεται εγωιστικά αναλαμβάνοντας κάθε εκτέλεση φάουλ, μήπως και σκοράρει (στο 55’ πάντως δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Όμπλακ).

Ο Ρονάλντο νικήθηκε από τον Όμπλακ και σε ένα σουτ που έπιασε στο 89’, για να οδηγηθεί ο αγώνας στην ημίωρη παράταση, με τον γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης να λέει «όχι» στον CR7 και στο πέναλτι που εκτέλεσε στο 105’, αυστηρό πέναλτι που κέρδισε ο Ζότα από τον Ντρούκουσιτς (η μπάλα βρήκε και στο αριστερό δοκάρι μετά την απόκρουση του Όμπλακ).

 

Ο Πορτογάλος αστέρας ξέσπασε, μάλιστα, σε κλάματα, ενώ η Σλοβενία έχασε τη δική της τεράστια ευκαιρία να πανηγυρίσει, με τον Σέσκο να νικιέται στο τετ α τετ από τον Ντιόγκο Κόστα στο 115’ μετά από τραγικό λάθος του Πέπε.

Εντέλει, όλα κρίθηκαν στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι κι έβαλε την υπογραφή του ο Κόστα, για να ολοκληρωθεί το δραματικό παιχνίδι στη Φρανκφούρτη.

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (117’ Σεμέδο), Πέπε (117’ Νέβες), Ρούμπεν Ντίας, Μέντες, Παλίνια, Βιτίνια (65’ Ζότα), Mπρούνο Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (76’ Κονσεϊσάο).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίας Κεκ): Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Μπάλκοβετς, Μπίγιολ, Ντρούκoυσιτς, Έλσνικ (106’ Ίλιτσιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (74’ Στάνκοβιτς), Στογιάνοβιτς (87’ Βέρμπιτς), Σπόραρ (74’ Τσέλαρ), Σέσκο.

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr