Στον τελικό του Euro 2024 προκρίθηκε η Ισπανία που επικράτησε 2-1 της Γαλλίας με επική ανατροπή. Το σκορ άνοιξε στο 8' ο Κόλο Μουανί, οι "φούριας ρόχας" όμως ισοφάρισαν στο 8' με γκολάρα του Γιαμάλ στο 21' που έγραψε ιστορία στα 16 του χρόνια. Στο 25' ο Όλμο γύρισε το παιχνίδι, δίνοντας στην ουσία το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού. Έτσι οι Ισπανοί περιμένουν τον νικητή του ζευγαριού Ολλανδία-Αγγλία, στις 14 Ιουλίιου.

Το ματς

Το πρώτο ημίχρονο μας επεφύλαξε τρομερές εκπλήξεις με το ματς να αποκτά ενδιαφέρον από τα πρώτα λεπτά. Οι Ισπανοί απείλησαν πρώτοι, όταν στο 5' ο Γιαμάλ γέμισε για το πίσω δοκάρι, αλλά η κεφαλιά του Ρουίθ έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στη συνέχεια οι Γάλλοι βγήκαν μπροστά και προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν γρήγορα τη μπάλα. Ό,τι δεν έκαναν οι «φούριας ρόχας» το κατάφεραν οι «τρικολόρ» με τον ίδιο τρόπο τρία λεπτά αργότερα. Ο Ντεμπελέ μοίρασε αριστερά για τον Μπαπέ που σέντραρε με το δεξί, ο Νάβας τον μάρκαρε με τα μάτια και ο Κόλο Μουανί (που επιλέχτηκε αντί του Γκριεζμάν στην αρχική 11άδα) με κεφαλιά έκανε το 0-1.

Οι Ισπανοί ανασυντάχθηκαν και αφού ισορρόπησαν το παιχνίδι, άρχισαν και αυτοί να ξετυλίγουν τις επιθετικές τους προσπάθειες, κυρίως από τη δεξιά πλευρά. Στο 21' η κινητικότητά τους ανταμείφθηκε. Ο Γιαμάλ το πήρε πάνω του έξω από την περιοχή, εξαπέλυσε έναν καταπληκτικό σουτ με φάλτσα, με τη μπάλα να καρφώνεται στο δεξί παραθυράκι της εστίας για το 1-1, με τον 16χρονο να γράφει άλλη μία σελίδα ιστορίας, καθώς έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκόραρε σε Euro. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ύστερα από φάση διαρκείας ο Όλμο άδειασε φανταστικά τον Τσουαμενί, έπιασε διαγώνιο σουτ, με τη μπάλα να κοντράρει στον Κουντέ και να καταλήγει στα δίχτυα.

Η Γαλλία υπέστη ψυχρολουσία, με τον Ντεσάν να δείχνει απορημένος στον πάγκο. Στη συνέχεια η Ισπανία διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού με 57% κατοχή της μπάλας και δεν άφησε τους «τρικολόρ» να χτίσουν επιθέσεις. Και οι Γάλλοι βέβαια άφησαν τους «φούριας ρόχας» σε απόσταση, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε ήταν με σουτ εκτός περιοχής που εξουδετερώθηκαν.

Όντες με την πλάτη στον τοίχο, οι Γάλλοι μπήκαν δυναμικά στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 54' ο Τσουαμενί έπιασε κεφαλιά αλλά μπλόκαρε ο Σιμόν, ο οποίος παρόμοια σταθερεή αντίδραση σε διαγώνιο σουτ του Μπαπέ τρία λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε περισσότερο με τις αλλαγές και είδαμε την επόμενη φάση στο 76' με ένα σουτ στην κίνηση του Τεό Ερνάντεζ που ήταν άστοχο.

Όσο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, τόσο αυξανόταν η αγωνία στο παιχνίδι, με την Ισπανία να εμφανίζεται ξανά στην επίθεση στο 81'. Ωστόσο το σουτ εκτός περιοχής του Γιαμάλ έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Μετά από πέντε λεπτά, ο Μπαπέ που με εξαίρεση την ασίστ στο 8' ήταν άφαντος στο υπόλοιπο παιχνίδι, πάτησε περιοχή, αλλά το πλασέ του δεν πήγε τέρμα. Παρότι παίχτηκαν πάνω από 5 λεπτά καθυστερήσεις, το σκορ δεν άλλαξε και η Ισπανία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό στις 14 Ιουλίου, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Ολλανδία-Αγγλία.

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

Κίτρινες: Νάβας, Γιαμάλ - Τσουαμενί, Καμαβινγκά

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Νάβας (58' Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Ρουίθ, Γιαμάλ, Όλμο (76' Μερίνο), Ουίλιαμς, Μοράτα (76' Ογιαρθάμπαλ)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (62' Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (79' Ζιρού), Κολό Μουανί (62' Μπαρκολά), Μπαπέ.