Συγκλονιστικός τελικός έγινε στο Βερολίνο, με την Ισπανία να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας 2-1 της Αγγλίας. Οι Ίβηρες προηγήθηκαν στην εκκίνηση του δεύτερου μέρους με τον Γουίλλιαμς, τα «λιοντάρια» όμως κρατήθηκαν όρθια με τις επεμβάσεις του Πίκφορντ και βρήκαν αντίδραση στο 73', όταν ισοφάρισαν με τον Πάλμερ. Στο 87' όμως οι «φούριας ρόχας» έβαλαν κάτω τη μπάλα και με προβολή του Ογιαρθάμπαλ επανέκτησαν το προβάδισμα και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Οι Ισπανοί πανηγύρισαν το τέταρτο Euro στην ιστορία τους και το άξιζαν. Ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο και το αποτέλεσμα ήταν 100% δίκαιο. Κέρδισαν και στα εφτά ματς που αγωνίστηκαν στα γερμανικά γήπεδα. Στη φάση των ομίλων επικράτησαν εναντίον των Κροατίας, Ιταλίας, Αλβανίας. Στη συνέχεια έβγαλαν εκτός διοργάνωσης Γεωργία, Γερμανία και Γαλλία και στον τελικό νίκησαν σε 90 λεπτά τους Άγγλους.

Καλός ρυθμός, κακό θέαμα στο πρώτο μέρος

Το πρώτο ημίχρονο, αν και είχε καλό ρυθμό, στερήθηκε στιγμών που θα προσέδιδαν παραπάνω ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Οι Ισπανοί είχαν τον πρώτο λόγο, αφού πήραν τη μπάλα στην κατοχή τους, η οποία έφτασε σε επίπεδα μέχρι και 70%, περιορίζοντας τους Άγγλους σε παθητικό ρόλο, καθώς έπαιζαν συντηρητικά και δεν ανοίχτηκαν καθόλου.

Οι Ίβηρες δεν μπορούσαν όμως να δημιουργήσουν διαδρόμους προς την εστία του Πίκφορντ και από κάποια στιγμή και μετά εκνεύρισαν με τον τρόπο που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν απειλητικές καταστάσεις, δηλαδή με αλλεπάλληλες κακές σέντρες. Παρότι αμφότεροι οι τερματοφύλακες ήταν θεατές σε όλη τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου, στην εκπνοή του και στις καθυστερήσεις, είδαμε δύο καλές στιγμές.

Ξύπνησαν οι Άγγλοι

Και μάλιστα προήλθαν από τους Άγγλους που μέχρι σε εκείνο το χρονικό σημείο έπαιζαν άμυνα. Στο 45' ο Κέιν βρέθηκε σε πολύ καλή θέση για να το... καπνίσει, οι Ισπανοί όμως πρόλαβαν και έβαλαν κόντρα. Στο 47', ύστερα από γέμισμα στην περιοχή, ο Φόντεν έπιασε σουτ στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Σιμόν είχε καλή τοποθέτηση και η αντίδρασή του ήταν αποτελεσματική.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως οι Ισπανοί έκαναν αυτό που απέτυχαν να κάνουν στο πρώτο. Έβγαλαν φάση και σκόραραν και μάλιστα με το που ξεκίνησε το δεύτερο 45λεπτο. Ο Γιαμάλ συνέκλινε, έστρωσε στον Γουίλλιαμς, που νίκησε τον Πίκφορντ με διαγώνιο σουτ από τα αριστερά, για το 1-0 στο 47'! Οι Ίβηρες πήραν ψυχολογία, σφυροκόπησαν στη συνέχεια με ευκαιρίες την Αγγλία και από καθαρή ατυχία δεν πέτυχαν δεύτερο γκολ στις φάσεις που δημιούργησαν.

Γκολ με Γουίλλιαμς, ισοφάριση με Πάλμερ

Στο 49' ο Όλμο έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή αλλά το τελείωμά του κατέληξε άουτ, ενώ στο 55' ο Μοράτα πήρε πάσα από τον Γιαμάλ, αλλά ο Στόουνς έκοψε το πλασέ του. Ένα λεπτό αργότερα, το σουτ του Γουίλλιαμς έφυγε για άουτ. Στο 66' ο Γιαμάλ βρέθηκε σε φοβερή θέση για να σκοράρει, αλλά ο Πίκφορντ κράτησε την ομάδα του, μια απόκρουση που αποδείχτηκε καθοριστικότατη.

Γιατί οι Άγγλοι αναθάρρησαν, βρήκαν μπροστά και στο 73' ισοφάρισαν. Ο Σάκα μπούκαρε στην περιοχή από δεξιά, γύρισε στον Μπέλιγχαμ, εκείνος έστρωσε ιδανικά στον Πάλμερ, που (είχε μπει αλλαγή) κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα με τρομερό σουτ έξω από την περιοχή, για το 1-1. Το ματς ξεκίνησε από την αρχή, με τα «λιοντάρια» αυτήν τη φορά να έχουν την ψυχολογία με το μέρος τους.

Ξανά μπροστά με Ογιαρθάμπαλ η Ισπανία

Στο 82' οι Ισπανοί έχασαν μεγάλη στιγμή για να επανακτήσουν το προβάδισμα. Γουίλιαμς και Όλμο, η μπάλα στρώθηκε στον Γιαμάλ που σούταρε από τα δεξιά όμως και πάλι ο Πίκφορντ αντέδρασε σωστά και διατήρησε το 1-1! Δεν μπορούσε όμως να τα κάνει όλα ο Άγγλος τερματοφύλακας.

Στο 87' οι Ίβηρες έβαλαν κάτω τη μπάλα, ο Κουκουρέγια έβγαλε μπαλιά ακριβείας, με τον Ογιαρθάμπαλ να σπρώνει στη μπάλα στα δίχτυα με κοντινή προβολή για το 2-1, με το γκολ να τσεκάρεται και να μετράει κανονικά. Στα τελευταία λεπτά η Αγγλία τα έπαιξε όλα για όλα και στο 90' έχασε τεράστια ευκαιρία με τρεις διαδοχικές κεφαλιές, η πρώτη σταμάτησε στα χέρια του Σιμόν, τη δεύτερη έβγαλε ο Όλμο πάνω στη γραμμή και η τρίτη πέρασε άουτ!

Το ματς απέκτησε χαρακτήρα θρίλερ στις καθυστερήσεις, η Αγγλία όμως δεν μπόρεσε να βρει και δεύτερο γκολ και έτσι οι Ισπανοί πανηγύρισαν την κατάκτηση του τέταρτου Euro στην ιστορία τους.