Η μοίρα ήθελε ο Ντάνι Όλμο να στεφθεί στη Γερμανία, τη χώρα που έχει χρησιμεύσει ως το τρίτο βήμα σε μια άτυπη καριέρα που σπάνια παρατηρείται σε ποδοσφαιριστές που έχουν μεγαλώσει στην Ισπανία.

Ο Όλμο αποφάσισε να ανατρέψει τη ζωή του όταν ήταν μόλις 16 ετών. Ένιωσε ότι η Μπαρτσελόνα, στην οποία είχε ενταχθεί από την Εσπανιόλ όταν ήταν μόλις εννέα ετών, δεν πίστευε πλήρως σε αυτόν και τον υποβάθμισε. Έτσι, χωρίς να το σκεφτεί δύο φορές, άφησε την Ισπανία για την Κροατία και υπέγραψε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η ζωή στη Κροατία

Ο Καταλανός μεσοεπιθετικός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του νύχτα στην Κροατία. Το πέρασε στο σπίτι του ατζέντη του, Άντι Μπάρα. Έπαιξε 12 παιχνίδια για την Juvenil 25 με την ομάδα των εφεδρειών και πήγε στην πρώτη ομάδα, όπου σύντομα έγινε είδωλο. Έμαθε τη γλώσσα, μια από τις σπουδαίες του ικανότητες (μιλάει ισπανικά, καταλανικά, κροατικά, αγγλικά και γερμανικά) και σύντομα έγινε πρωταγωνιστής στο Μάξιμιρ.

Όμως, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας δεν έχασε ποτέ τα ίχνη του . Είχε κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική κάτω των 16 ετών πέντε μήνες πριν φύγει για την Κροατία. Η πρώτη του εκτόξευση σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 το 2019 , στο οποίο παρακολούθησε παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά, η γενιά του ήταν η επόμενη. Όπως και σ το Euro 2024, ξεκίνησε ως αλλαγή, αλλά η πρώτη ήττα από την Ιταλία ανάγκασε τον Λουίς ντε λα Φουέντε να αλλάξει πλάνο. Ο Όλμο μπήκε και έκανε την ομάδα να πετάει.

Τρία γκολ στο Euro 2024

Πέτυχε τρία γκολ και ήταν ο καλύτερος παίκτης στον τελικό με την Αγγλία, κάνοντας και σωτήρια επέμβαση στο φινάλε με κεφαλιά πάνω στη γραμμή. Η σχέση του με τον ομοσπονδιακό τεχνικό βασίζεται σε μια δέσμευση που αποδείχθηκε ειδικά το καλοκαίρι του 2021. Ενώ παίκτες όπως οι Φεράν Τόρες, Έρικ, Φαμπιάν Ρουίθ ή Μπόρχα Μαγιοράλ αποκλείστηκαν από τους συλλόγους τους (δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άδεια στους παίκτες τους να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες), ο Όλμο εμφανίστηκε στο Euro με ένα χαρτί σφραγισμένο από τη Λειψία που του δίνει την άδεια.

Προορισμένος να ειδικευτεί και να είναι ένας καθαρός εξτρέμ στην Μπάρτσα, ο Όλμο θεωρεί ότι ο χρόνος του στην Κροατία ήταν το κλειδί για να μάθει τα καθήκοντα ενός πλέι μέικερ ή του ψεύτικου εννιαριού.

Στρατιώτης του προπονητή

Έμαθε και να αμύνεται.  Ο Όλμο ήταν κεραυνός εν αιθρία στο Euro 2024, το οποίο είχε στιγμιότυπα όπως ο αγώνας με τη Γερμανία ή το 2-1 με τη Γαλλία. Μια διοργάνωση που έπαιξε με αβεβαιότητα για το μέλλον του. Με ρήτρα αποχώρησης 60 εκατ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου, ο Καταλανός πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να κάνει ένα άλμα.

Το 2021, επρόκειτο να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα όταν έφυγε ο Γκριεζμάν, αλλά δεν λειτούργησε. Η Ατλέτικο Μαδρίτης τον είχε πάντα ανάμεσα στα αγαπημένα της. Αυτό το καλοκαίρι προστέθηκε η φήμη της Μάντσεστερ Σίτι. Ο καθένας θα είχε στο ραντάρ το «10» της εθνικής Ισπανίας.

Ένας αυτοδημιούργητος ποδοσφαιριστής που σκληρύνθηκε πολύ από την απόσταση από το σπίτι. Τώρα απολαμβάνει να ανατρέπεται η ζωή του όταν ήταν 16 ετών και ενεργεί ως ένας από τους σιωπηλούς ηγέτες της ομάδας. Στρατιώτης του Ντε Λα Φουέντε...