Όποιος είδε Live ή διάβασε τις δηλώσεις του Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου, πριν τον επαναληπτικό με την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες στην Ανδόρρα σίγουρα θα απέκτησε πολλές απορίες. 

«Το ποδόσφαιρο κάθε μέρα με απογοητεύει περισσότερο. Για 65 λεπτά τα πράγματα τα κάναμε τέλεια και έπειτα το παιχνίδι τελείωσε 4-3 λόγω δικών μας λαθών, λόγω κάποιων ισχυρών σημείων του αντιπάλου. Εμείς δείξαμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει πολλά περισσότερα γκολ. Χάσαμε ένα πέναλτι, δόθηκε ένα πέναλτι που αν υπήρχε VAR μπορεί να μην δινόταν και νικήσαμε. Κερδίσαμε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι διαφορετικό αλλά πάντα είναι 11 εναντίον 11», ανέφερε για την εμφάνιση του πρώτου παιχνιδιού, η οποία προκάλεσε προβληματισμό.

Σε ό,τι λέει έχει δίκιο. Έτσι ακριβώς έγινε και δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει όσα εξήγησε ο προπονητής.

Και συνεχίζει ο Αλμέιδα...

«Αρχίζω και μαθαίνω σιγά σιγά τις αλλαγές που γίνονται και σε σχέση με τη διοίκηση. Καταλαβαίνω και παρατηρώ την αλλαγή των απόψεων και αν αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να επηρεάσουν την άποψη κάποιων και να υπάρχουν αμφιβολίες και διαφορετικές σκέψεις για τα δύο χρόνια που είμαστε εδώ, με κάνει να σκέφτομαι πολλά».

Εδώ τί λέει ο κόουτς; Ότι κάποιοι από τη νέα διοίκηση της εποχής Ηλιόπουλου δεν έχουν την ίδια άποψη με άτομα της προηγούμενης διοίκησης επί εποχής Μελισσανίδη;

Έχει όμως και συνέχεια το παράπονο του Αργεντινού... «Πιστεύω όταν υπάρχει θετική ενέργεια. Πιστεύω σε αυτό το σημείο ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε γιατί θέλω να είμαι πάντα θετικός. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ήμουν προπονητής. Αν είχα αμφιβολίες δεν θα ήμουν προπονητής αυτής της ομάδας. Όταν υπάρχουν απορίες και αμφιβολίες από την πλευρά άλλων, τότε νιώθεις προσβεβλημένος. Και αν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, τότε γίνονται αλλαγές. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το τεχνικό επιτελείο πρέπει να γίνονται αλλαγές».

Δηλαδή, ο προπονητής της ΑΕΚ νιώθει προσβεβλημένος, επειδή κάποιοι από τη νέα διοίκηση έχουν αμφιβολίες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας;

Προϊδεάζει τον κόσμο για κάποια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη;

Ο «Πελάδο» είπε και άλλα φέρνοντας στην ουσία τη διοίκηση προ των ευθυνών της. «Είμαστε εδώ δύο χρόνια και κάθε μέρα αφιερώνουμε πάθος, αγάπη και σεβασμό. Με επιτυχίες, με λάθη, με δύο τίτλους που κατακτήσαμε, με μια σεζόν που στο τέλος κρίθηκαν όλα. Αυτά όλα κάνουν να έχουμε μετατρέψει την ΑΕΚ σε ανταγωνιστική ομάδα. Όποιος έχει αμφιβολίες ας πάρει τα μέτρα του. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, για να συνεχίσουμε να κερδίζουμε και να μπορέσουμε να έχουμε μια χρονιά με ηρεμία και ειρήνη».

Το «ας πάρει τα μέτρα του» μεταφράζεται ως «δεν με ενδιαφέρει ό,τι και να γίνει» ή «διώξτε με να ησυχάσω»;

Η συγκυρία που επέλεξε ο Ματίας Αλμέιδα να εκφράσει τα παράπονά του, πριν από μια ρεβάνς προκριματικών σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν είναι καλή. Για την ακρίβεια είναι αδιανόητο, ένας προπονητής του δικού του βεληνεκούς να κάνει παράπονα δημοσίως.

Γιατί; Ο Αλμέιδα είναι τεράστιο μέγεθος. Έχει παίξει σε Ρίβερ Πλέιτ, Σεβίλλη, Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ. Ήταν μεγάλαιο κεφάλαιο της Εθνικής Αργεντινής. Την ομάδα της καρδιάς του, στην πατρίδα του, την είδε να υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και ήταν αυτός που την ανέβασε.

Στην Ελλάδα ήρθε έχοντας δείξει εξαιρετικά στοιχεία στο MLS και έγραψε ιστορία κατακτώντας νταμπλ με την ΑΕΚ, η οποία είναι το σκαλοπάτι για το χτίσιμο της ευρωπαϊκής προπονητικής του καριέρας.

Δεν είναι δυνατόν να ασχολείται σε συνέντευξη Τύπου με την κριτική που μπορεί να γίνει, μετά από ένα αποτέλεσμα, το οποίο άξιζε κριτικής, για τον τρόπο με τον οποίο ήλθε. Γιατί; Επειδή η ομάδα έδειξε τεράστια σημάδια χαλάρωσης. Επειδή ξύπνησαν τα φαντάσματα της περσινής χρονιάς που χάθηκε ένα πρωτάθλημα, επειδή η ομάδα του "Δικέφαλου" αετού έχανε τρίποντα στο Αγρίνιο, στις Σέρρες και με... χωριά της Αττικής.

Όποια κριτική έγινε για την εικόνα της ΑΕΚ με την Ίντερ Ντ'Εσκάλδες ήταν δίκαιη. Οι παίκτες έκαναν τα λάθη, όχι ο προπονητής. Ο προπονητής όμως ευθύνεται για τη χαλάρωση των παικτών του. Όλοι μαζί κερδίζουν, όλοι μαζί χάνουν! Έτσι δεν λέγεται στο ποδόσφαιρο; Εννοείται πως τη μεγαλύτερη κριτική, την τρώει προπονητής. Δεν είναι παράλογο και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα...

Ο Αλμέιδα όμως δεν αρέσκεται στην κριτική. Δεν είναι η πρώτη φορά... Το είχε κάνει στο MLS. Το έκανε και πέρσι στην ΑΕΚ. Θεωρεί, ότι η κριτική απ'τον Τύπο είναι υποκινούμενη από τη διοίκηση για να τελειώσει έναν προπονητή. Δεν έχει άδικο, έτσι συμβαίνει πολλές φορές στο ποδόσφαιρό. Ούτε με Μελισσανίδη, ούτε τώρα όμως με Ηλιόπουλο φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο.

Ο άνθρωπος κόσμια εξέφρασε το παράπονό του. Δεν έγινε... Μαλεζάνι, που όπως θυμούνται οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, που προ αμνημονεύτων χρόνων, ο Ιταλός άρχισε να βρίζει θεούς και δαίμονες. Βέβαια με έναν δημοσιογράφο απέναντί του (από την ΕΡΑΣΠΟΡ), στην Ανδόρρα, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Έτσι και αλλιώς δεν μας έχει συνηθίσει ο Αλμέιδα σε ξεσπάσματα...

Αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω, δεν γίνεται να εκφράζει παράπονα για την κριτική και να αισθάνεται προσβεβλημένος, όταν είναι ο Ματίας Αλμέιδα, που πίνει νερό στο όνομά του όλος ο κόσμος της ΑΕΚ και με καμία Παναγία δεν θα ήθελε να τον δει να φεύγει.

Ο κόσμος καταλαβαίνει, ότι είναι σε πίεση, λόγω της χαλάρωσης που έδειξε η ομάδα και επειδή ένα παιχνίδι απέναντι σε μια άγνωστη ομάδα έγινε πλέον κρίσιμο σαν τελικός.

Και πάλι δεν έπρεπε να βγάλει παράπονο... Γιατί δημιουργεί την αίσθηση, ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο. Όταν ένας προπονητής έχει όλο τον ενωσίτικο λαό μαζί του, είναι καβαλάρης, όχι εγκλωβισμένος.

Στην προηγούμενη τάξη πραγμάτων είχε πάνω του την ασπίδα Μελισσανίδη, ο οποίος μετά από πολύ καιρό βρήκε έναν προπονητή με τον οποίο έβλεπε το αποτέλεσμα που ήθελε να δει στο γήπεδο, μια ομάδα που να παίζει διαστημικό ποδόσφαιρο. Με τη νέα διοίκηση εννοείται πως κάποια δεδομένα αναθεωρούνται. Γιατί έτσι συμβαίνει πάντα σε αυτές τις αλλαγές σκυτάλης. Πρέπει να αποδεικνύεις την αξία σου ξανά και ξανά. Έτσι συμβαίνει στη ζωή, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Κοντολογίς, ο Αλμέιδα πρέπει να μάθει να ζει με την κριτική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κρίνεται στο ποδόσφαιρο και παντού. Και αν θέλει και καμία σωστή συμβουλή, να πάρει τηλέφωνο τον Μπάγεβιτς. Γιατί μόνο εκείνος ξέρει από καταστάσεις τεράστιας πίεσης. Όσα έχει ζήσει ο Αλμέιδα είναι παιδική χαρά στην κυριολεξία μπροστά σε αυτά που έζησε στην Ελλάδα ο Σερβοβόσνιος. Ακόμα και στην παντοκρατορία του στην ΑΕΚ δεχόταν κριτική. Αγαπήθηκε και μισήθηκε λόγω της ιστορίας με τον Ολυμπιακό. Επέστρεψε δύο φορές ως προπονητής και τα είδε... κωλυόμενα από τους οργανωμένους. Επέστρεψε και ως παράγοντας και ήταν πάντα σταθερός στη στάση του απέναντι στους προπονητές. Είχε τη νοοτροπία να μην αλλάζονται σαν τα πουκάμισα. Τους εμπιστευόταν και τους άφηνε να δουλέψουν, να χτίσουν και να αφήσουν μεγάλη παρακαταθήκη.

Αυτήν την παρακαταθήκη, οι Ενωσίτες θέλουν να έχει την υπογραφή του Αλμέιδα...