Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε, παρότι ο αντίπαλος έδειξε πως δεν είναι φόβητρο. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 1-0 από τον Άγιαξ στο πρώτο παιχνίδι του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League. Το γκολ του Μπέργκχαουζ έκρινε την αναμέτρηση, στην οποία οι "πράσινοι" είχαν ευκαιρίες για να το γυρίσουν. Στο 44' μάλιστα είχε δοκάρι, ενώ στο 54' ακυρώθηκε γκολ του Μαντσίνι για οφσάιντ. Έπαιξαν ως αλλαγές Ιωαννίδης και Τετέ, η παρουσία των οποίων δεν είχε αντίκτυπο στο παιχνίδι του "Τριφυλλιού".

Έτσι οι Ολλανδοί πήραν το προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της επαναληπτικής αναμέτρησης στο Άμστερνταμ, όπου η ελληνική ομάδα θα δώσει μάχη για την πρόκριση. Εξάλλου το σκορ στο ΟΑΚΑ δίνει ελπίδες στον Παναθηναϊκό να ονειρεύεται.

Εκπλήξεις Αλόνσο – Με Άκπομ στην επίθεση ο Άγιαξ

Φανέλα βασικού στους Τσέριν και Γερεμέγεφ έδωσε ο Ντιέγκο Αλόνσο, χωρίς αλλαγές στη μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού, αφήνοντας στον πάγκο τον Τετέ. Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Ντραγκόφσκι, με τους Κώτσιρα και Μλαντένοβιτς στα άκρα και τους Ίνγκασον και Γεντβάι στο κέντρο της άμυνας Στην μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Αράο, Τσέριν και Μπακασέτας, με τους Μαντσίνι και Τζούρισιτς στις πτέρυγες και τον Γερεμέγεφ στην κορυφή της επίθεσης.

Από πλευράς Άγιαξ ο Φραντσέσκο Φαριόλι επέλεξε ένα σχήμα σε διάταξη 4-3-3 με τον Πασβίρ στα γκολπόστ, τον Ρενς στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Χάτο σο αριστερό και τους Μπάας-Σούταλο στα στόπερ. Τέιλορ, Χέντερσον, Φιτς Τζιμ αποτέλεσαν την τριάδα της άμυνας με τους Κάρλος Φορμπς και Μπέργχαους να παίζουν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Άκπομ.

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας (62' Μπάλντοκ), Ίνγκασον, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, Μπακασέτας, Μαντσίνι (62' Τετέ), Τζούρισιτς (86' Λημνιός), Γερεμέγεφ (62' Ιωαννίδης)

Άγιαξ: Πασβίρ - Ρενς, Σούταλο, Μπάας, Χάτο - Φιτς-Τζιμ, Χέντερσον, Τέιλορ – Μπέργκχαουζ (57' Γκάαεϊ), Φορμπς (57' Γκοντς), Άκπομ

Τον κράτησε ο Ντραγκόφσκι

Ο Άγιαξ μπήκε φουριόζος στο παιχνίδι, κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα από τον άξονα και προσπάθησε να παίξει με κάθετες πάσες προς τον Άκπομ, ο οποίος στο 3' κατέγραψε την πρώτη τελική στο παιχνίδι, όταν το πλασέ του εξουδετερώθηκε από τον Ντραγκόφσκι, ο οποίος είχε αρκετή δουλειά στο πρώτο ημίχρονο. Οι Ολλανδοί γύρναγαν ψύχραιμα τη μπάλα και έκαναν τους παίκτες του Αλόνσον να τρέχουν γύρω γύρω για να τους αναχαιτίσουν. Μετά το δεκάλεπτο όμως ο Παναθηναϊκός άρχισε να ισορροπεί.

Αφορμή στάθηκε η ευκαιρία που κατέγραψε στο 11'. Ήταν η πρώτη φορά που ξεμύτισε, με τον Μπακασέτα να παίζει γρήγορα τη μπάλα για τον Τζούρισιτς, ο οποίος πέρασε αριστερά για τον Μλαντένοβιτς που σούταρε στην κλειστή γωνία, αλλά ο Πασβίρ απέκρουσε σε κόρνερ. Οι γηπεδούχοι άντεξαν πίσω με τον Μλαντένοβιτς να δίνει μάχες που ξεσήκωσαν τον κόσμο και κέρδιζαν μέτρα μπροστά. Κάπως έτσι μια στατική φάση έντεκα λεπτά αργότερα έδωσε την ευκαιρία για γέμισμα στην ολλανδική περιοχή. Η κεφαλιά του Αράο όμως δεν είχε ούτε την τύχη, πολύ περισσότερο όμως τη δύναμη για να δημιουργήσει δυσκολία στον Πασβίρ.

Τους... χάζεψε ο Μπέργκχαουζ – Δοκάρι Μπακασέτα

Στο 25' οι φιλοξενούμενοι προειδοποίησαν την ελληνική ομάδα, όταν ο Μπέργκχάουζ έπαιξε το «1-2» με τον Άκπομ και πλάσαρε από τα αριστερά της περιοχής, όμως ο Ντραγκόφσκι έπεσε και έδιωξε στη δεξιά γωνία του. Ο Παναθηναϊκός δεν διδάχτηκε από τη συγκεκριμένη ευκαιρία των Ολλανδων. Τρία λεπτά αργότερα σε φάση... καρμπόν, ο Μπέγκχαουζ συνδυάστηκε αυτήν τη φορά με τον Ρεντς και τους χάζεψε με ένα μονοκόμματο πλασέ μέσα στην περιοχή, με το οποίο νίκησε τον Πολωνό τερματοφύλακα για το 0-1.

Το γκολ των Ολλανδών αφύπνισε στη συνέχεια τους παίκτες του «Τριφυλλιού» που ανέβασαν την απόδοσή τους και έβγαιναν με περισσότερες αξιώσεις προς τα καρέ του Πασβίρ. Στο 40' ο Αράο πήρε την κεφαλιά από σέντρα του Μαντσίνι, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Αν είχαν και περισσότερη τύχη οι «πράσινοι» ίσως να έφερναν το ματς στα ίσια στο 44', όταν ο Μπακασέτας έπιασε με το κακό του πόδι, το δεξί, μια σέντρα-σουτ με τη μπάλα να καταλήγει μετά από κόντρα στο δοκάρι. Τελευταία φάση στο πρώτο μέρος ήταν ένα σουτ του Κώτσιρα με αρκετά φάλτσα που ήταν άστοχο.

Ακυρώθηκε γκολ του Μαντσίνι για οφσάιντ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και πίεσε για την ισοφάριση. Στο 54' μάλιστα βρήκε δίχτυα με τον Μαντσίνι, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ως οφσάιντ, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Μπακασέτας βρήκε τον Ίνγκασον στην περιοχή, η κεφαλιά του τελευταίου όμως ήταν εύκολη λεία για τον Πασβίρ. Η μεγάλη ευκαιρία για τους “πράσινους” έγινε στο 61', όταν ο Αράο έκλεψε τη μπάλα, με τον Μπακασέτα να τη βγάζει αμέσως για τον Γερεμέγεφ που βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα των Ολλανδών, αλλά το πλασέ του «έγλειψε» την εξωτερική πλευρά των δικτύων και κατέληξε κόρνερ.

Στη συνέχεια με τις αλλαγές των δύο ομάδων το παιχνίδι έπεσε σε ρυθμό και δεν είχαμε κάποια στιγμή άξια αναφοράς, πέραν ότι η είσοδος του Ιωαννίδη και του Τετέ δεν έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας. Από ένα σημείο και μετά οι παίκτες του Άγιαξ κατάφεραν να εκνευρίσουν τους «πράσινους» και τον κόσμο με τις καθυστερήσεις που έκαναν, οι οποίες θύμισαν... Super League. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ούτε στις καθυστερήσεις και έτσι ο Άγιαξ πήρε τη νίκη και το προβάδισμα πρόκρισης στα πλέι οφς του Europa League.